Fleetwood Mac - 1969 to 1974

Az őstörténethez tartozó Fleetwood Mac pár alkalommal jelentős változásokat hajtott végre fő zenei irányvonalában. Megkockáztatom, nem sok olyan banda van, amelynek ekkorát változott volna a zenéje pályafutása során, mint a Fleetwood Macnek.

Kezdetben Peter Green határozta meg a fő csapásirányt, a legtöbb dalt ő írta, a zenei szigor nagy volt. Blues-alapú albumok születtek, hangsúlyos hangszerszólókkal, melyek a koncerteken még inkább polgárjogot nyertek. A doboz első lemeze – a sorban a harmadik – az 1969-es ’Then Play On’ pontosan ezt a koncepciót mutatta. A korszak két nagy slágere, a Black Magic Woman és az instrumentális Albatross csak kislemezeken jött ki. 1970 novemberében már Peter Green nélkül következett a ’Kiln House’, és Danny Kirwan mellett a másik alapító gitáros, Jeremy Spencer újra előtérbe került. A blues háttérbe szorult, jobban érvényesült a melodikus rock, a pszichedelia, valamint a country, ez Jeremy Spencer hatása, aki szerzőként is kivette a részét a lemezből. A blues jelentőségének csökkenése a következő ’Future Games’ (1971) albumon is érezhető. A zene is lágyult valamelyest, hiszen bemutatkozik Bob Welch a gitáron Jeremy Spencer helyén. Másik új tag Christine McVie a billentyűknél, aki énekével is alakítja a zenekar megszólalását, ő ebben az időben még John McVie basszusgitáros felesége volt, válásuk után is zenekari tag maradt, jelenleg is az. Hasonló szellemben készült a következő évben a ’Bare Trees’ is, ugyanez a felállás is vette fel. Danny Kirwan szerzőként még aktívabban dolgozott, mint előzőleg, azonban a megjelenést követő promóciós turné során kirakták a szűrét, mert masszív alkoholizmusa miatt nem lehetett rá számítani. Az 1973-as ’Penguin’ egy nagyon sokszínű album, hiszen a blues, a country, a kifejezetten melodikus soft rock szerzemények már a későbbi időszak zenéjét vetítik előre, sőt még egy kis latin rock is hallható rajta. A zárás, az instrumentális Caught In The Rain zongora – akusztikus gitár duettje az album legnagyszerűbb darabja. Gondolnánk, még inkább a könnyebb ellenállás irányába haladnak a szintén 1973-as ’Mystery To Me’-val. A lemez első felével igen, de később már nem ez a helyzet. A Keep On Going akár egy diszkóba is elmehetne dallamvilágában, a felerősített basszusgitárral, az utána jövő The City viszont egy ízig-vérig bluesnóta, nagyon furcsán hangzanak egymás után. Jön a Miles Away vagy a Somebody, ezek is egyértelműen rockos hangzásúak. A ’Heroes Are Hard To Find’ is hordozza a kettősséget, mégis jobbára egy rockalbum és a zenekar történetében először egy gitárral vették fel, viszont itt is többször tetten érhetjük az akusztikus gitárt. Csak Bob Welch penget, akinek ez lett a hattyúdala a bandában.

 

 

Nem értem a szelekció összeállítását. Pontosabban az nem világos, miért a harmadik albummal indítják ezt a lemezcsomagot. A ’Then Play On’ Peter Green búcsúlemeze a Fleetwood Macben, ugyanakkor Danny Kirwan bemutatkozása, értelemszerűen az egyetlen, ahol együtt nyomják. Hogy miért hagyták ki az első és második LP-t (’Fleetwood Mac’, ’Mr. Wonderful’), azt csak a kiadó tudja. A kiadvány viszont kiváló áttekintést ad, hogyan változott a banda zenéje az évek során, az egyes korszakokra leginkább az épp aktuális gitárosok nyomják rá bélyegüket. Nem erős kijelentés, ha azt mondom, a ’Heroes Are Hard To Find’ az utolsó album, melyen a Fleetwood Mac még rockzenét játszik, mert Bob Welch távozása után Lindsey Buckingham gitáros érkezett a csapatba Stevie Nicks énekesnővel együtt, és velük már egy jóval populárisabb, szélesebb közönséget megcélzó irányba indultak el. Ennek a legkézzelfoghatóbb eredménye az 1977-es ’Rumours’ közel ötvenmilliós eladási példányszámával. Azt még mondjuk el, hogy a Fleetwood Mac három meghatározó gitárosa, Peter Green, Danny Kirwan és Bob Welch sajnos a nem látható világban pengetik már hangszereiket, és ne feledkezzünk meg a nem olyan rég elhunyt legendás hangmérnökről, Martin Birchről sem, aki ezekben az években együtt dolgozott a Fleetwood Mackel.

A CD-ket kék dobozba rejtették, és a lemezek tasakjai megegyeznek az eredeti LP-k fazonjával. Mellékletként egy kis füzetet is kapunk az összes lemez műsorával. Bónuszként egy olyan, eddig nem hallott koncertet mellékeltek ’Live From The Record Plant’ címmel, melyet Kaliforniában rögzítettek 1974 decemberében. Jobbára a ’73-74-es korszak dalait halljuk, három felvétel – a Green Manalishi, a Black Magic Woman és az Oh Well – hangzik el a Peter Green-korszakból. Ha az első két lemez is a doboz része lenne, bátran kijelenthetnénk, a kiadvány a Fleetwood Mac rockzenei korszakát foglalja magába, de nélkülük nem teljes a kép.

LP-változat is készült hatlemezes dózisban (5 LP + 7”), de csak az 1973-74-ben készült három albumot és az előbb említett élő felvételt préselték rájuk. Azért csak ezeket, mert az itt szereplő első négy lemezt már 2013-ban kiadták egy hasonló (4 LP + 7”) dobozban.

Fleetwood Mac 1969-1974:

Mick Fleetwood – dob
John McVie – basszusgitár
Peter Green – gitár, basszusgitár, cselló, ének
Danny Kirwan – gitár, ének
Jeremy Spencer – gitár, billentyűsök, ének
Christine McVie – billentyűsök, ének
Bob Welch – gitár, ének
Bob Weston – gitár, ének
Dave Walker – ének, harmonika

Fleetwood Mac 1969 to 1974: 

’Then Play On’ (1969)

Coming Your Way / Closing My Eyes / Show-Biz Blues / My Dream /  Underway / Oh Well / Although the Sun Is Shining / Rattlesnake Shake / Searching for Madge / Fighting for Madge / When You Say / Like Crying / Before the Beginning / Bonus Tracks: Oh Well Pts I & II / The Green Manalishi (With The Two Prong Crown) / World In Harmony

’Kiln House’ (1970)

This Is the Rock / Station Man / Blood on the Floor / Hi Ho Silver / Jewel Eyed Judy / Buddy’s Song / Earl Gray / One Together / Tell Me All the Things You Do / Mission Bell / Bonus Tracks: Dragonfly / Purple Dancer / Jewel Eyed Judy (Single Version) / Station Man (Single Version)

’Future Games’ (1971)

Woman of 1,000 Years / Morning Rain / What a Shame / Future Games / Sands of Time / Sometimes
Lay It All Down / Show Me a Smile / Bonus Tracks: Sands of Time (Single Version) / Sometimes (Alt. Version) / Lay It All Down (Alt. Version) / Stone / Show Me a Smile(Alt. Version) / What a Shame (Unedited)

’Bare Trees’ (1972)

Child of Mine / The Ghost / Homeward Bound / Sunny Side of Heaven / Bare Trees / Sentimental Lady / Danny’s Chant / Spare Me a Little of Your Love / Dust / Thoughts on a Grey Day / Bonus Tracks: Trinity / Sentimental Lady (Single Version)

’Penguin’ (1973)

Remember Me / Bright Fire / Dissatisfied / (I’m a) Road Runner / The Derelict / Revelation / Did You Ever Love Me / Night Watch / Caught in the Rain

’Mystery to Me’ (1973)

Emerald Eyes / Believe Me / Just Crazy Love / Hypnotized / Forever / Keep on Going / The City / Miles Away / Somebody / The Way I Feel / For Your Love / Why Bonus Tracks: For Your Love (Mono Promo Edit) / Good Things (Come to Those Who Wait)

’Heroes Are Hard to Find’ (1974)
Heroes Are Hard to Find / Coming Home / Angel / Bermuda Triangle / Come a Little Bit Closer / She’s Changing Me / Bad Loser / Silver Heels / Prove Your Love / Born Enchanter / Safe Harbour Bonus Track: Heroes Are Hard to Find (Single Version)

’Live From The Record Plant 12-15-74’

Green Manalishi (With the Two Prong Crown) / Angel / Spare Me a Little of Your Love / Sentimental Lady / Future Games / Bermuda Triangle / Why / Believe Me / Black Magic Woman / Oh Well / Rattlesnake Shake / Hypnotized

Fleetwood Mac - 1969 to 1974 box

Megosztás