Ahogy várni lehetett, alapjaiban rázta meg a rockszakmát Jeff Beck halála, több tucat muzsikus érezte úgy, hogy meg kell szólalnia a közösségi oldalakon.

Szubjektív szelekcióban szemezgettünk a gitáros kollégák gondolatai között, ezekből adunk közre egy csokrot.

 

 

Jimmy Page: “Utánozhatatlan technikája volt, határtalan fantáziával. Jeff, milliónyi rajongóddal együtt nekem is nagyon fogsz hiányozni.”
Eric Clapton nem volt túl bőbeszédű, egy Beck-portré kíséretében ennyit posztolt: “Mindörökké!”
Tony Iommi: “Teljesen letaglózott Jeff Beck halála, egy nagyon kedves fickó volt, egy kiemelkedő, ikonikus gitáros. Nincs még egy Jeff Beck, olyan különlegesen, egyedi módon játszott. Nagyon fog hiányozni.”
Steve Hackett: “Lesújtott az általam egyik legjobban kedvelt, legnagyobb hatású gitáros, Jeff Beck halála. Énekeltette az elektromos gitárt, nem csak rám, másokra is nagy hatást gyakorolt.”
David Gilmour: “Letaglózott a barátom és hősöm, Jeff Beck halála, akinek zenéje mindig is inspirált és lázba hozott. Polly [David Gilmour felesége] és én gondolatban feleségével, Sandrával vagyunk. Örökké fog hiányozni.”
Joe Perry: “Jeff Beck a gitárosok Salvador Dalija volt, amikor őt hallgattam, olyan érzésem volt, hogy ő a hathúros játék alkimistája, aki egyedülálló világot teremtett. Szegényebb a világ nélküle. Együttérzünk Sandrával, osztozunk a fájdalmában.”
Billy F. Gibbons: “17 voltam, amikor először találkoztam Jeff Beckkel. Örülök, hogy ismertem azt a fickót, aki megmutatta, hogy kell gitározni, hogyan kell megközelíteni a zenét, ami máig érvényes. Jeff egy csodás lélek volt, és már most nagyon hiányzik.”
Joe Satriani: “Jeff Beck egy géniusz volt és roppant eredeti. Lenyűgözően játszott és olyan sokféleképpen, hogy az ember csak mormogta: »mi a f@sz?«. Nem mindennapi tehetség volt, és állandóan újításokat mutatott be a hangszeren.”
Warren Haynes: “Ha valaki azt kérdezi tőlem, hogy él vagy már meghalt a kedvenc gitárosom, mindig ugyanazt válaszolom, hogy nem tudom. De egy biztos, Jeff Beck mindig rajta lesz ezen a rövid listán. Egyszeri volt és utánozhatatlan.”
Buddy Guy: “Összetört a barátom, Jeff Beck elvesztése. Imádkozom a családjáért, a barátaiért és a rajongóiért, amíg újra nem találkozunk.”
Ronnie Wood: “Most, hogy Jeff elment, úgy érzem, hogy a testvéremet veszítettem el. Nagyon fog hiányozni és együttérzésem küldöm Sandrának. Köszönöm, hogy a korai időkben együtt játszottunk a Jeff Beck Groupban és együtt vettük be Amerikát.”
Paul Stanley: “Istenem, borzasztó hallani, hogy minden idők egyik legnagyobb gitármestere elment. A Yardbirdsben és a Jeff Beck Groupban utat mutatott, de képtelenség volt követni. Játssz az örökkévalóságig!”
Al Di Meola: “Borzasztó ezt hallani, Jeff Beck, nyugodj békében! A Truth és a Beck-Ola lemezein nevelkedtem. Később 1976-1979 között nagyon boldog voltam, amikor Jeff eljött a koncertjeimre a Hammersmith Odeonba. Senkihez sem fogható, nagyon különleges stílusa volt, amely egy rangos kategóriába tartozott. Szomorú egy nap ez, nem tudom felfogni.”
Tommy Emmanuel: “Jeff Beck a legnagyobbak közt is eredeti volt, a legcsodálatosabb, akit képtelenség volt utánozni, akit csak hallgatni és csodálni lehetett. Köszönöm az elhivatottságod, a jó dalok szeretetét, és a határtalanul kalandvágyó szellemed. A legnagyobb tisztelettel gondolok rád.”
Tátrai Tibor egy fotó kíséretében ennyit írt ki a hivatalos oldalára: “Jeff Beck, sosem feledünk!”

Természetesen más nagynevű kollégák, régi társak, így például Mick Jagger, Ozzy Osbourne, Sammy Hagar, Gene Simmons, David Coverdale, Rod Stewart vagy a jóbarát és zenésztárs, Johnny Depp is elköszönt minden idők egyik legnagyobb gitárosától.
Mi pedig Michelangelo Antonioni ’Nagyítás’ című kultfilmjének egyik emlékezetes részletével veszünk búcsút tőle.

Megosztás