Krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenved a Jethro Tull vezére, Ian Anderson. A zenész erről egy tévés interjúban mesélt, mely teljes terjedelmében holnap kerül adásba a tengerentúlon.

Ian Anderson

COPD-ben, vagyis krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenved Ian Anderson. A Jethro Tull főnöke erről Dan Rather ’The Big Interview’ című műsorában beszélt, mely holnap, vagyis május 13-án kerül adásba az amerikai AXS TV-n, ennek ellenére kiszivárgott néhány részlet a beszélgetésből. „Gyógyíthatatlan tüdőbetegségben szenvedek, amit néhány évvel ezelőtt diagnosztizáltak az orvosok – mondta Anderson. – Küzdök vele, ugyanis vannak olyan periódusok, amikor olyan fertőzést kapok, melyek súlyos hörghuruttá alakulnak, ilyenkor pedig két-három hétig nagyon kemény dolog felmenni a színpadra és játszani. Nem akarom elkiabálni, de már tizennyolc hónapja nem volt ilyen időszakom, gyógyszeres kezelés alatt állok. Ha nagyjából szennyeződésmentes környezetben vagyok – már ami a levegő minőségét illeti –, akkor minden oké, de a napjaim meg vannak számlálva. Még nem vagyok abban a szakaszban, amikor ez a mindennapi életemet befolyásolja, szóval még mindig tudok a busz után szaladni.”

Anderson szerint nagy szerepe van a füstgépek között eltöltött ötven évnek abban, hogy állapota idáig romlott. „Manapság csak ködösítő berendezésnek nevezik, mintha valami ártatlan dolog volna és nem károsítaná a tüdődet. De hiszem, hogy nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy ilyen problémáim vannak.”

Megosztás