Guns N' Roses - Greatest Hits

’Guns N’ Roses: Greatest Hits’. A válogatás, aminek megjelenését Axl Rose, Slash és Duff McKagan közösen próbálta akkoriban megakadályozni. A dolog azért is érdekes, mert az énekes mellől akkor már körülbelül hat-nyolc éve lelépett a klasszikus felállás utolsó tagja is, és azóta nem beszéltek egymással. De kezdjük az elején!

Mint ismert, a ’Use Your Illusion’ albumok elképesztő sikere után még megjelentették 1993 novemberében a feldolgozásokat rejtő ’The Spaghetti Incident?’ című lemezt, azonban a zenekar felállása addigra teljesen szétesett. Slash rengeteg nótát írt akkoriban a következő Guns N’ Roses-albumra, azonban Axl más zenei stílus felé szerette volna elvinni a lemezt. A gitárost az is feldühítette, hogy az énekes kirúgta a bandából Gilby Clarke ritmusgitárost, így vele és a dobos Matt Sorummal karöltve megalapította a Slash’s Snakepit nevű formációt Eric  Dover énekessel és Mike Inez bőgőssel kiegészülve. ’It’s Five O’Clock Somewhere’ címmel meg is jelentették lemezüket, majd turnéra indultak, ám Axl összekürtölte a bandát, mert folytatni akarta a munkát a következő Guns-anyagon. Slashnél azonban kivágta a biztosítékot, hogy amikor rögzítették a Symphaty For The Devil című The Rolling Stones-dalt az ’Interview With The Vampire’ filmzenealbumra, Axl gyerekkori haverja, Paul Tobias rágitározott az általa rögzített sávokra. Ezen összeveszve először Slash lépett ki, majd Matt Sorum és később Duff McKagan is követte. Axl Dizzy Reed billentyűssel dolgozott tovább a lemezen, állandóan változó társakkal, azonban 2000 végére kialakult egy viszonylag stabil felállás, de hiába kezdtek turnézni, a régóta készülő új anyag csak nem akart megjelenni, holott a címe (’Chinese Democracy’) akkor már évek óta ismert volt, mivel Axl elárulta egy korábbi interjúban.

Támogasd Te is a Hard Rock Magazint, légy a Mecénásunk! Kattints a részletekért!

A Geffen kiadónak dollármilliókba került a sok-sok évig elhúzódó korong készítése, aminek megjelenésében lassan már senki sem hitt. Miután Axl a kiadó által kiszabott végső határidőre sem készült el az anyaggal – hogy valamennyi pénzt vissza tudjanak szerezni a befektetett milliókból –, elkészítettek egy válogatás CD-t ’Greatest Hits’ címmel, mely 2004. március közepén ki is került a lemezboltok polcaira egy igen intenzív reklámhadjárat kíséretében. A bökkenő mindössze annyi volt, hogy a kiadó Axltől és korábbi zenésztársaitól sem kért engedélyt a kiadvány megjelentetésére, és nem is kérték ki a véleményüket a lemezre felkerült dalokról, így az énekes peres úton próbálta megakadályozni a megjelenését. Nagy meglepetésre ebben Slash és Duff McKagan is melléállt, holott személyesen nem kommunikáltak egymással, kizárólag ügyvédeiken keresztül. Végül nem sikerült megakadályozni az album megjelenését, ami rendkívül sikeres lett. Csak az Egyesült Államokban több mint ötmillió példány talált belőle gazdára, ennek ellenére a három zenész szerint kihagytak róla olyan dalokat, amik alapművek a banda történetében, szerintük ezeket kellett volna feltenni a sok feldolgozás helyett. Ami igaz, az igaz, a Geffen tényleg csak a legismertebb, rádióbarát dalokat és kislemezsikereket tette fel a lemezre, miközben olyan klasszikusokat hagytak le róla, mint mondjuk a Nightrain vagy a Rocket Queen. A dalok kronológiai sorrendben szerepelnek, kezdve az ’Appetite For Destruction’-ön megjelent számoktól egészen az ’Interjú A Vámpírral’ filmzenealbumon szereplő Symphathy For The Devil-feldolgozásig, ami itt jelent meg először Guns N’ Roses-lemezen.

Mint ismert, 2016 óta újra egyesítette erőit Axl Rose, Slash és Duff McKagan, és azóta rendkívül nagy sikerrel turnéznak. Annak ellenére, hogy állandóan lebegtetik egy új album megjelenésének lehetőségét, inkább visszanyúltak ahhoz a válogatáslemezhez, aminek megjelenését annak idején közös erővel próbálták megakadályozni, és kiadták dupla vinylen a korábban csak CD-n elérhető anyagot. Az egyes lemezoldalakon a megszokott 1-2-3-4 vagy A-B-C-D jelölés helyett a Guns N’ F.ckin’ Roses rövidítésének megfelelő G-N-F’N-R jelölést alkalmazták (az első album mintájára, melyen a G és R jelzések szerepeltek a szimpla lemez két oldalán). A zenészek korábbi tiltakozásuk ellenére egyvalamin kívül semmit sem változtattak a dalcsokron: Felkerült rá a korai időkből a Shadow Of Your Love, ami eddig csak kislemezen, illetve az ’Appetite For Destruction két évvel ezelőtti újrakiadásán kapott helyet.

Háromféle verzióban vásárolható meg a válogatás: a nosztalgia kedvéért kiadták „csillogó fekete lemezeken” , a mai divatnak megfelelően piros és fehér fröccsenéses arany korongokon, valamint Picture Disc formátumban. A borítón lévő Guns N’ Roses-logó színesben látható, ellentétben a régi CD-kiadással, ahol az szürke volt. Lecserélték a borító hátulján lévő képet, és a gatefold kihajtható belső része is egy teljesen más koncertfotót tartalmaz. Különös, hogy minden kép az első lemez felállását mutatja, holott a dalok többsége inkább a ’Use Your Illusion’ és a ’The Spaghetti Incident?’ albumokról származik.

Guns N' Roses

Ahogy fentebb írtam, az elmúlt években a zenészek többször is nyilatkoztak arról, hogy új lemezen dolgoznak. Bízzunk benne, hogy ennek a válogatásnak többek között az is a célja, hogy egy kicsit előkészítse a terepet a régóta várt új anyagnak.


A legfrissebb Hard Rock-hírekért kattints ide!


 

LP 1 – Side G:

1. Welcome To The Jungle
2. Sweet Child O’ Mine
3. Shadow Of Your Love
4. Patience

LP 1 – Side N:

1. Paradise City
2. Knockin’ On Heaven’s Door
3. Civil War

LP 2 – Side F’N:

1. You Could Be Mine
2. Don’t Cry (Original Version)
3. November Rain
4. Live And Let Die

LP 2 – Side R:

1. Yesterdays
2. Ain’t It Fun
3. Since I Don’t Have You
4. Sympathy For The Devil

Megosztás