George Harrison - All Things Must Pass 50th

Ismét egy ötvenéves jubileumot ünnepelhetünk! A koronavírus okozta pandémia idén tette lehetővé, hogy George Harrison ’All Things Must Pass’ című albumát is az őt megillető méltó módon ünnepelhessük meg. Bár eredetileg 2020. november 27-én lett volna esedékes ez az évforduló, de akkor a Harrison család úgy döntött, hogy elhalasztja az ünnepi kiadvány megjelenését. Végül 2021. augusztus 6-án érkezett a lemezboltokba ez az új változat, amelynek gerincét a háromszoros Grammy-díjas hangmérnök, Paul Hicks (The Beatles, The Rolling Stones, John Lennon) által kevert új mix adja. A „Csendes Beatle” felesége, Olivia Harrison és fia, Dhani Harrison is aktívan részt vettek a munkában. Nekik köszönhetően jött létre a bónusztartalom, amely nemcsak az eredeti plakátok replikáit és egyéb kiegészítőket jelenti, hanem rengeteg eddig kiadatlan stúdiófelvételt, amelyek eddig kazettákon és hangszalagokon lapultak. Az eredeti 3 LP-s album így akár egy 5 CD + Blu-ray lemezeket rejtő díszdobozban, vagy 8 LP-s változatban is elérhető lett. Nagy örömömre ez az 50 éves változat külső jegyeiben az eredeti 1970-es kiadást idézi meg, hiszen az eredeti fekete-fehér borítóhoz nyúlt vissza. A hangzás a modern kor elvárásainak megfelelő, tiszta, erőteljesebb, mint a korábbiak. Ez a modern mix egy kiváló alapanyag lehet ahhoz, hogy a ma divatos streaming platformokon is elsődleges választási lehetőség legyen a korábban kiadottakkal szemben.

Hihetetlen, hogy ötven (plusz 1) év telt el azóta, hogy ez a csodálatos lemez megjelent. George egyénisége, zeneisége itt kiteljesedve hallható. A Beatles felbomlása után már 1970 májusában újra a stúdióban ült zenésztársaival. Ringo Starr ott volt az egykori gombafejűek közül és persze az „ötödik tagként” emlegetett Billy Preston is. De nyugodtan említhetjük még Eric Claptont vagy Bob Dylant is, aki dalszövegeivel vett részt ebben a produkcióban. Hogy mitől lett ez a lemez már akkor sikeres? Attól, hogy ez az ember, aki addig a gombafejű négyes legcsendesebb és háttérbe kényszerített tagja volt, most reflektorfénybe kerülhetett és lekerült róla a bizonyítás kényszere. Persze nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy ezek a felvételek még élőben készültek. Valamennyi dal egy-egy jól elkapott pillanatot örökít meg, a végeredmény pedig gondosan kidolgozott és érzelemgazdag. Jó hallgatni ezeket a dalokat, amelyek a Beatles hangulatát idézik, mégis van bennük egy jól azonosítható egyedi hangvétel. George szólókarrierjének elindulásához az itt hallható dalok közül az I’d Have You Anytime, a My Sweet Lord, Isn’t It A Pity, a What Is Life vagy akár a címadó All Things Must Pass jó alapos lökést adhatott. Persze az egyéni ízlésvilágát is kiválóan tükrözi ez a lemez, hiszen remekül tudott egyensúlyozni a zenekari produkciók és az akusztikus hatású művek között. A rockzene addigi történetének első 3 LP-s kiadványán elterülő 23 dal, mely most 2 CD-lemezen összpontosul, tökéletesen tükrözi George küszködését, az útkeresést a spiritualitás felé, amelyet végül a hinduizmusban talált meg.

 

 

Korábban már a 30 éves, és a 40 éves évfordulókat is megünnepelték: 2001-ben még George is részt vett az akkori újramaszterizált kiadás elkészítésében, amely végül kevesebb mint egy évvel a gitáros halála előtt látott napvilágot. Ekkor néhány bónuszdal is felkerült a CD-lemezekre, 2011-ben pedig a 3 LP-s változatot frissítették fel, akkor egy limitált sorozat jött ki az EMI égisze alatt. A fél évszázados variáció rengeteg, eddig még kiadatlan felvétellel lett megpakolva. Sajnos ebben az új kiadásban sem nyerünk betekintést az eredetileg 6 hónapig tartó felvételekbe. A bónuszok csak 1970 májusából valók, mindössze két nap eseményeit mutatják be. A birtokomba került deluxe 3 CD-s változat csak egy még szűkebb összefoglalót ad, ahol néhány korai, alternatív változat hallható a jól ismert dalokból. Ettől függetlenül élményt jelentett a számomra, hogy ezeket a verziókat is megismerhettem, mert voltak bizony teljesen eltérő zenekari kíséretek. A dalok fejlődése és alakulása jól dokumentált, tökéletes példa az Isn’t It A Pity, amelyből a 14. és a 27. felvételek kerültek erre a CD-re, persze teljesen eltérő változatokat mutatnak. Személyes kedvencem azonban a What Is Life és az If Not For You, ahogy a fő lemezeken is favorit volt mind a kettő.

A Beatles felbomlása után, de még 1970-ben Paul McCartney a ’McCartney’ című lemezével, John Lennon a ’Plastic Ono Band’-del, Ringo Starr a ’Sentimental Journey’-vel, George Harrison pedig az ’All Things Must Pass’-szel jelentkezett. Hihetetlen, hogy mind a négyen rögtön fejest ugrottak a szólókarrierbe, és az egykori négyes örökségét önálló albumaikon vitték tovább. Érdekes lenne egymás után végighallgatni mai füllel a négy szólólemezt. Vajon melyik tud még újat nyújtani ennyi év után? George lemezének 50 éves bővített változata tudott!

George Harrison

Zenészek:

George Harrison – ének, elektromos és akusztikus gitárok, dobro, harmonika, Moog szintetizátor, harmónium, vokál

Eric Clapton – elektromos és akusztikus gitárok, vokál
Gary Wright – zongora, orgona, elektromos zongora
Bobby Whitlock – orgona, harmónium, zongora, harangjáték, vokál
Klaus Voormann – basszusgitár
Jim Gordon – dobok
Carl Radle – basszusgitár
Ringo Starr – dobok, ütőhangszerek
Billy Preston – orgona, zongora
Jim Price – trombita, harsona
Bobby Keys – szaxofon
Alan White – dobok, vibrafon
Pete Drake –steel gitár
John Barham – zenekari hangszerelés, kórus hangszerelés, harmónium, vibrafon
Pete Ham – akusztikus gitár
Tom Evans – akusztikus gitár
Joey Molland – akusztikus gitár
Mike Gibbins – ütőhangszerek
Peter Frampton – akusztikus gitár
Dave Mason – elektromos és akusztikus gitár
Tony Ashton – zongora
Gary Brooker – zongora
Mal Evans – ütőhangszerek, ének (It’s Johnny’s Birthday)
Ginger Baker – dobok (I Remember Jeep)
John Lennon – taps (I Remember Jeep)
Yoko Ono – taps (I Remember Jeep)
Eddie Klein – ének (It’s Johnny’s Birthday)

’All Things Must Pass’ 50 éves jubileumi kiadás dallista:

CD 1: I’d Have You Anytime / My Sweet Lord / Wah-Wah / Isn’t It A Pity (Version One) / What Is Life / If Not For You / Behind That Locked Door / Let It Down / Run Of The Mill

CD 2: Beware Of Darkness / Apple Scruffs / Ballad Of Sir Frankie Crisp (Let It Roll) / Awaiting On You All / All Things Must Pass / I Dig Love / Art Of Dying / Isn’t It A Pity (Version Two) / Hear Me Lord / Out Of The Blue / It’s Johnny’s Birthday / Plug Me In / I Remember Jeep / Thanks For The Pepperoni

CD 3 (Session Outtakes and Jams): Isn’t It A Pity (Take 14) / Wah-Wah (Take 1) / I’d Have You Anytime (Take 5) / Art Of Dying (Take 1) / Isn’t It A Pity (Take 27) / If Not For You (Take 2) / Wedding Bells (Are Breaking Up That Old Gang Of Mine) (Take 1) / What Is Life (Take 1) / Beware Of Darkness (Take 8) / Hear Me Lord (Take 5) / Let It Down (Take 1) / Run Of The Mill (Take 36) / Down To the River (Rocking Chair Jam) (Take 1) / Get Back (Take 1) / Almost 12 Bar Honky Tonk (Take 1) / It’s Johnny’s Birthday (Take 1) / Woman Don’t You Cry For Me (Take 5)

Megosztás