Hétfőtől tovább szigorodtak a maszkviselésre vonatkozó szabályok: már a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is kötelező a maszkot viselni, azt csak az étel és ital fogyasztása idejére lehet levenni.

koncert

A rendelet ide vonatkozó szövegrészei így szólnak:
431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelete a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről
1. § (1) A hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles
d) a fellépők kivételével az előadó-művészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott esemény helyszínén, függetlenül annak nyilvánosságától – így különösen színház, tánc-, zeneművészet -,
orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

 

 

A ZENÉS, TÁNCOS RENDEZVÉNYEK MEGTARTÁSÁRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK (431/2020. (IX. 18.)
6. § (1) A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott, a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet szerinti zenés, táncos rendezvény (a továbbiakban: rendezvény) – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt.
(2) A rendezvény helyszínén – az ott foglalkoztatottak kivételével – 23.00 óra után 06.00 óráig tilos tartózkodni.
(3) Az alkalmi vagy a rendszeres jellegű, nyilvános rendezvény helyszínén – a (4) és (5) bekezdés szerinti kivétellel – mindenki köteles az 1. § (1) bekezdésében meghatározott módon maszkot viselni.
(4) Ha az alkalmi vagy a rendszeres jellegű, nyilvános rendezvény helyszínén ételt, illetve italt szolgálnak ki, a nyilvános rendezvény étel, illetve ital kiszolgálására kialakított helyiségében, kizárólag az étel, illetve az ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni.
(5) Ha a rendezvényen élő előadás útján nyújtanak zeneszolgáltatást, a fellépőnek nem kell a maszkot viselnie.

Röviden: a fellépők kivételével mindenki köteles maszkot viselni, kivéve, amíg eszik vagy iszik valamit. A magyar ember persze mindig megtalálja a kiskaput, már megjelentek az első mémek: Kell egy zacskó szotyi vagy egy pohár sör a kézbe, akkor nem kell maszk!

Megosztás