From The Sky

A hónap elején mutatkozott be egy új hazai extrém metál formáció, a From The Sky. Az egykori Miserium énekes-gitárosának új zenekara rövidesen Pécsen is látható lesz a Leander Kills előzenekaraként. A szombati esemény előtt faggattuk ki Tari Szabolcsot a From The Sky első lépéseivel kapcsolatosan.

🎤 Először is gratulálok a ’REX’ album megjelenéséhez, nagyon izgalmas hallgatnivaló az első perctől kezdve. De még mielőtt erről beszélnénk, menjünk egy picit vissza az időben. 2019-ben elbúcsúzott a Miserium. Mikor született meg benned a döntés, hogy folytatod a zenélést?

 

 

🎸 Köszönöm a kedves szavakat! Amikor 2019. december 7-én elköszöntünk, akkor még nem tudtam, hogy miként fogom folytatni, csak azt éreztem, hogy muszáj lesz valahogy, mert nekem ez az életem. Pár hónappal korábban megszületett a Lacrimosa, ami elindította bennem az érzést: egyszerűen folytatnom kell, nem szállhatok ki!

🎤 A Miserium dark, progesszív metálos világából miért tértél át az extrém metál műfajához?

🎸 Természetes döntés volt. Nagyon sokféle stílust szeretek a metálon belül és úgy gondoltam, hogy nem agyalok rajta, jöjjön ki belőlem, ami kikívánkozik. Szerintem nem áll ez a zene annyira messze a Miserium világától, de sikerült egy kicsit közérthetőbben fogalmaznom, emiatt pedig egy szélesebb hallgatókörhöz is sikerült eljuttatni a From The Sky zenéjét.

🎤 Mesélnél arról, hogy mi váltotta ki benned, hogy ezt az érzelmi konceptet vidd bele a zenédbe?

🎸 Ez is magától értetődő volt. Egy mély kapcsolat megszakadása által okozott negatív flow-ban éltem hosszú ideje, és terápiás jelleggel írtam ki magamból a gondolataimat. Tudom, hogy nem vidámak a szövegek, de abban bízom, hogy bárki, aki hasonlóan nehéz időszakon megy keresztül, felszabadulhat e szavak hallatán.

🎤 Akkor mondhatjuk, hogy ezzel az albummal saját magadat akartad meggyógyítani?

🎸 Abszolút, de már az elején úgy éreztem, hogy a ’REX’ bárkinek szólhat. Nyilván a saját tapasztalataim nem lettek volna elegendőek ehhez, így próbáltam általánosabban fogalmazni, hogy kényelmesen bele tudja bárki helyezni a saját élményeit.

🎤 A Miserium szövegei angol nyelvűek voltak. Miért tértél át többségében magyar dalszövegekre, és ha már így történt, miért latin dalcímeket választottál hozzájuk?

🎸 Ebben volt tudatosság. Ahogy a Lacrimosa megszületett, azonnal írtam hozzá szöveget, és kapott címet is. Korábban mindig angolul írtam a szövegeket, fel sem merült bennem, hogy magyarul kéne. Aztán volt egy hosszú megbeszélésem a H-Music kiadóval, ahol közösen átvettük, milyen lehetőségeink lennének, és ebben az új koncepcióban állapodtunk meg. A dalcímek egy része Requiem tételek címeit viseli, a többi pedig az adott dal fő motívumára utal. Arra gondoltam, hogyha valaki külföldről találna ránk, akkor ne ijedjen meg a furcsa magyar címektől…

From The Sky

🎤 A metál mellett nagyon komoly szimfonikus és kórus háttér is hallható a ’REX’ lemezen. Mennyi időt vett ez igénybe, hogy elkészüljön minden? A karanténhelyzet mennyire segítette ezt a munkát?

🎸 Abszolút segítette, konkrétan a karantén tette lehetővé, hogy sokat dolgozhattam rajtuk. Viszonylag gyorsan megvolt a komponálás és rögzítés. 2020. május legvégén kezdtem neki, és ugyan nem tudtam folyamatosan dolgozni, de augusztus közepén le is adtam a Denevér Stúdiónak a teljes anyagot, akik remek érzékkel nyúltak hozzá és sikerült egy nagyon organikus sound designt létrehozniuk.

🎤 A Facebookon volt egy bejegyzésed arról, hogy a lemezen éneklő és téged kisegítő társaság helyett teljesen más arcokkal léptek majd színpadra élőben. Mi az oka ennek a változásnak?

🎸 Csak a szokásos: az élet! Mindenkinek megvan a maga prioritása a saját kis világában és a munkafolyamat közepette még nem volt számukra egyértelmű, hogy mennyit is lesznek képesek vállalni. Szerencsére az új csapat nagyon lelkes és ők is fantasztikus muzsikusok. A ’REX’-en dolgozó legénységgel kiegészülve közösen fogják „felülvizsgálni” a kettes lemezt…

🎤 Hogyan sikerült Kertész Mártont, az egykori Special Providence-gitárost elcsábítanod egy extém metál bandába?

🎸 Marcit személyesen nem ismertem korábban, viszont nagyon tetszett az első szólólemeze, azaz a Rivers Ablaze ’Blood Canvas’ névre keresztelt anyaga, ahol Nagy Bandó énekel a Sear Blissből. Vele beszéltem is, hogy honnan lehet beszerezni ezt az anyagot fizikai változatban, mert nekem kellett belőle és ő említette nekem Marcit. Ezután nem sokkal a szülinapi bulimon futottunk össze a belvárosban, sokat dumáltunk és ott meg is hívtam azonnal a From The Skyba. Itt meg is ragadnám az alkalmat, hogy bemutassam az új felállás többi tagját: Gilián Péter (vokál, basszusgitár) a Dreamgreave és a DVVAD soraiból lehet ismerős. Vele régi már a barátság, anno még a Prog Heaven fesztiválon találkoztunk, mindig szuperek voltak a Dreamgrave-vel. Kiss László klasszikusgitár-művész mondhatom, hogy gyerekkori barátom. Együtt diplomáztunk, együtt költöztünk Dubaiba, csináltunk korábban klasszikus zenei triót is, és miután ők is hazaköltöztek, kézenfekvő volt, hogy ebben a projektben is szerepeljen mellettem, akárcsak Halász Illés ütőhangszerművész és Haraszti Dávid (a ’REX’ album dobosa). Illést a debreceni egyetemi időkből ismerem, imádta a szimfonikus black metal dolgokat, és szuper groove-okat játszott már ott is kedvtelésből. Úgy hozta az élet, hogy 9 évet kellett várni, mire együtt tudtunk zenélni.

🎤 Rövidesen második alkalommal fogtok színpadra lépni, a budapesti lemezbemutató után most a Leander Kills előtt játszotok Pécsen. Hogyan készültök, nehéz színpadra vinni egy ilyen komoly zenei anyagot?

🎸 Szerencsére jól felkészültek vagyunk, de igen, nehéz színpadra vinni jól ezt az anyagot. Próbálunk minden részletre odafigyelni, nemcsak zeneileg, vizuális szinten is. Ezen még szeretnénk fejleszteni, de a jelenlegi lehetőségeinkhez mérten igyekszünk mindent kihozni magunkból.

🎤 Ha a járványhelyzet ideális irányba javul… milyen terveitek vannak a jövőben? A koncerteké lesz a főszerep?

🎸 Nemcsak a koncerteké, de a kettes lemez megírásának befejezése, valamint pár dal felvétele is a naptári tervünk részét képezik. Igyekszünk minden fronton helytállni, de a prioritás elsősorban az élő szerepléseké lesz, ide tartozik egy exkluzív akusztikus From The Sky-műsor is a hangos produkció mellett, illetve dolgozunk már a képi világán is az új anyagnak…

Leander Kills From The Sky

Képek: Varga Zorán és Martin Wanda

Megosztás