Kex Remake: Kex Remake

írta Bigfoot | 2015.01.07.

Megjelenés: 2014

Kiadó: Trimedio Music

Weblap: https://www.facebook.com/pages/Kex-Remake/1495724217336906

Stílus: Jazz-rock, progresszí­v rock

Származás: Magyarország

 

Zenészek
Kisfaludy András - dobok, zenekarvezető Tóth János Rudolf - ének, gitár, művészeti vezető Zsoldos Tamás - basszusgitár Lee Olivér - gitár Fejér Simon - gitár Fekete István - trombita Gyöngyösi Gábor - Hammond-orgona, billentyűs hangszerek (session zenész)
Dalcímek
01. Ez volt a Kex... 02. Elszállt egy hajó a szélben 03. Virágok születnek 04. Halkan zúg 05. Csillagok, ne ragyogjatok! 06. Zöld-sárga, zöld-sárga 07. Kanapé 08. Büdös sajt 09. Országút szélén 10. Két hexameter + Tiszta szí­vvel 11. Déva vár 12. Piros madár 13. Égen földön 14. Tíťz a hegyeken 15. A hetedik 16. A család
Értékelés

Az 1969-ben alakult Kex és annak szellemi vezére, Baksa Soós János énekes két éven keresztül játszotta meghökkentő, sokszor szürreális dalait koncertjein, nem túl széles, de lelkes publikumot gyűjtve maga köré. A regnáló hatalom persze nem nézte jó szemmel a szokatlan előadásokat, szövegeket, így az énekes, megelégelve az állandó zaklatásokat, Németországba emigrált, ahogy akkor mondták: disszidált. Csak egy kislemez és négy rádiófelvétel készült zenéjükkel. Aztán 1999-ben megjelent egy Kex-album, rajta pár ismert, de addig ki nem adott felvétellel, és egyes nótákat újra feljátszottak.

Bár a Kex még Baksa Soós nélkül is működött pár évig, érthetően a vele lezajlott nem egész két évet tartják a zenekar döntő korszakának. Baksa Soós tehát elment, a képzőművészet felé fordult (sikerrel), Imre Attila és Bianki Iván végleg eltávoztak, Doleviczényi Miklós billentyűs pedig a zenekar feloszlása után abbahagyta a zenélést és zongorarestaurátor lett. 

Kisfaludy András, a zenekar dobosa úgy döntött, életre hívja a kultikus bandát, de nem a régi tagokkal, mert az lehetetlen volna, nemcsak a két haláleset miatt, hanem azért is, mert Baksa Soós János már többször nyilatkozta, hogy nem kíván részt venni ilyesmiben. Kisfaludy összeszedett pár jól ismert és kiváló muzsikust, majd Tóth János Rudolf vezetésével – aki maga is tagja volt a Kex utolsó felállásának – elővették a régi szerzeményeket, és áthangszerelve újra felvették azokat. Gazdagon újjávarázsolták, de arra azért ügyeltek, hogy a régi szellem, a hangulat megmaradjon.  Mindenképpen kevesebb a billentyű, több a gitár, bejött a trombita, és persze a megszólalás tisztább. A jazz is jobban előtérbe került, például József Attila versénél, a Hetediknél is. Egy-két újítást is behoztak: a másik József Attila-költemény, a Tiszta szívvel versének zenés változatába mintha egy kis világzenét pakoltak volna. Az Elszállt egy hajó a szélben – szürreális dal, de megfogalmazza az elvágyódást – a magyar rock történetének egyik legfontosabb darabja például finomabbra formálódott. A Zöld-sárgát hangszeres kísérettel adják elő, és ez is jól sikerült, és A családból jó kis rockos nótát faragtak, de nekem nagyon tetszik a Büdös sajt ragtime-osra vett fazonja is.

És végül szóljunk a kezdetről: az Ez volt a Kex szerzemény a banda történetét meséli el alig több mint három percben és előrevetíti, mire kell számítani. „Ez volt a Kex, más, mint a Kex, kicsit olyan, mint a Kex.” Igen, mindhárom gondolat egyszerre van jelen ezen az albumon, egy a lényeg: a Kex szelleme köztünk jár. Tudom, egyesek fanyalognak, hogy nem olyan, mint a régi. Persze, hogy nem, de annak mi értelme lett volna, ha egy az egyben reprodukálják a nótákat, ráadásul egyetlen eredeti taggal? Ez nem egy tribute zenekar, a névben ott a „Remake” szó – ezt kéretik nem elfelejteni. Janó hozzá mert nyúlni az eredeti zenéhez, és nyert.

Pontszám: 9