A Bay Area thrasherek fénykorát idézi meg négy lemezen a Hear No Evil Recordings kiadványa. A cím sokatmondó: ’The Enigma Years (1987-1990)’.

Death Angel

Október 2-án jelenteti meg a San Franciscó-i Death Angel a ’The Enigma Years (1987-1990)’ című négylemezes CD box-setet. A box tartalmazza a ’The Ultra-Violence’ és a ‘Frolic Through The Park’ albumokat, a ‘Fall From Grace’ koncertlemezt, valamint a Kirk Hammett keze alatt készült ‘Kill As One’ demót. A negyedik lemezen próbatermi felvételek és kiadatlan nóták vannak.

A Death Angelt 1982-ben, ugyanabban a Bay Area thrash közegben alapította a gitáros Rob Cavestany, amelyből olyan bandák kerültek ki, mint a Metallica, az Exodus és a Testament. Az eredeti felállásban unokatestvérei, Dennis Pepa basszeros, Gus Pepa gitáros és Andy Galeon dobos voltak tagok, majd csatlakozott hozzájuk Mark Osegueda énekes, és ebben a felállásban jelent meg 1983-ban a ‘Heavy Metal Insanity’ című demóanyag, ami a NWOBHM mozgalom jegyeit mutatta.

Kultstátuszba kerülésük első lépése az volt, amikor Kirk Hammett producerkedése mellett elkészült – egy háromszámos demó részeként – a Kill As One nóta, ami lemezszerződést hozott nekik és bónuszként rákerült a debütalbumra. Az Enigma Recordsnál 1987-ben megjelent bemutatkozó albumot, a ‘The Ultra-Violence-t’ Davy Vain, a Vain zenekar énekese készítette nekik. A lemez felvételekor az összes tag 20 év alatti volt, a dobos, Galeon 14 évesen játszotta fel a lemezt. „Nagy valószínűséggel a valaha készült legjobb thrash metal album” – így jellemezte az anyagot Geoff Barton a Kerrang! magazinban, hozzátéve, hogy „rohadt gyorsan játszanak, mégis van benne egy kis Metallica stílusú finomság”.

A Kerrang! az 1988-as második albumról, a ‘Frolic Through The Park’-ról azt írta, hogy „az album olyan mélységű és színű, olyan hangulatokkal és textúrákkal rendelkezik, amelyeket eddig nem hallottunk thrash albumokon, és amiket egyáltalán nem várunk el egy banda második kiadványától”, és az album „egy olyan Death Angelt mutat be, amelyik nem fél a kísérletezéstől vagy hogy változtasson a nyerő képleten”. Ez nem azt jelenti, hogy az olyan nóták, mint a 3rd Floor és a Guilty Of Innocence nem egy démoni thrash mű, de teret találtak arra is, hogy belassuljanak, mint a Confusedban vagy Iron Maiden-esen epikus dalt írjanak, mint a Shores Of Sin. Még egy KISS-klasszikust is feldogoztak, a Cold Gint. Bónuszként a lemezre a Dehumanization, a Silent Killer és a Witches Of Knave került fel.

1990-ben a Geffen kiadóhoz kerültek, de az Enigma még abban az évben kiadott egy nem engedélyezett élő felvételt ‘Fall From Grace’ címmel, amit még 1988-ban, a híres amszterdami Paradisóban vettek fel. A program az első két albumra fókuszált, olyan nótákkal, mint az Evil Priest, a Mistress Of Pain, a Final Death és a 3rd Floor, ami korábban csak ritka japán kiadványokon szerepelt.

2005-ben a zenekar elérhetővé tette mesterszalagjait és olyan magnókazettákat, amiken a kezdeti időszakban felvett próbák és kiadatlan nóták voltak, ebben a kollekcióban ‘Rarities’ néven találhatók ezen ritkaságok.

A ‘Frolic Through The Park’ sikere egy sokkal kedvezőbb ajánlatot eredményezett a Geffen kiadó részéről. Sajnos a következő turnén egy majdnem végzetes buszbalesetet szenvedtek, amiben a dobos Galeon nagyon súlyosan megsérült. Ez és a közben megváltozott zenei közeg – beköszöntött a grunge korszak – a zenekar feloszlásához vezetett. Tíz évvel később, 2001-ben Gus Pepa gitáros nélkül újjáalakultak, és azóta is folyamatosan lemezeket készítenek és turnéznak, mind a mai napig. Erről a 2017-es felvételről sem hiányoznak az akkori dalok: The Ultra-Violence, Evil Priest, Kill As One.

’The Enigma Years (1987-1990)’

CD 1: ‘The Ultra-Violence’ (1987)

01. Thrashers
02. Evil Priest
03. Voracious Souls
04. Kill As One
05. The Ultra-Violence
06. Mistress Of Pain
07. Final Death
08. I.P.F.S.
09. Thrashers (’Kill As One’ demó) (bónuszdal)
10. Kill As One (’Kill As One’ demó) (bónuszdal)
11. The Ultra-Violence (’Kill As One’ demó) (bónuszdal)

CD 2: ‘Frolic Through The Park’ (1988)

01. 3rd Floor
02. Road Mutants
03. Why You Do This
04. Bored
05. Devil’s Metal
06. Confused
07. Guilty Of Innocence
08. Open Up
09. Shores Of Sin
10. Cold Gin
11. Mind Rape
12. Dehumanization (bónuszdal)
13. Silent Killer (bónuszdal)
14. Witches Of Knave (bónuszdal)

CD 3: ‘Fall From Grace’ (1990)

01. Evil Priest
02. Why You Do This
03. Mistress Of Pain
04. Road Mutants
05. Voracious Souls
06. Confused
07. Bored
08. Kill As One
09. Guilty Of Innocence
10. Shores Of Sin
11. Final Death
12. 3rd Floor (bónuszdal)

CD 4: ‘Rarities’ (2005)

01. Vulture’s Nest
02. The Hurt
03. Conflict Of Interest
04. A Passing Thought
05. Elergy
06. Aspirations
07. Dismal
08. The Morrows Memoirs
09. Samson
10. Frolic Through The Park
11. Betrayed

Death Angel - The Enigma Years

 


A legfrissebb Hard Rock-hírekért kattints ide!


 

Megosztás