Ayreon – Jön a jubiluemi kiadás az ’Into The Electric Castle’-ből

írta karpatisz | 2018.07.20.

1998. augusztus 30-án jelent meg a harmadik Ayreon-opera, amit a két évtizedes ünnepi alkalomra Arjen Lucassen újrakevert. A 2018-as újdonság október 26-án lát napvilágot a Mascot Label Group gondozásában.

Folytatódik az Ayreon-lemezek újrakiadása a Mascot Label Groupnál, a 2016-os első kettő album után idén az ’Into The Electric Castle’ kap új formát. Az eredeti albumon olyan vendégeket hallhatunk, mint Fish, Sharon den Adel, Damian Wilson, Edwards Reekers, Anneke van Giersbergen és Jay van Feggelen. A holland kiadó ismét kitett magáért, hiszen három változatban lehet előrendelni a 2018-as variációt. A legbővebb a korlátozott példányszámban elkészített háromdimenziós borítóval készülő díszdoboz, ami 4 CD-t, egy DVD-t és 3 LP-t tartalmaz. Az első 2CD-n a 2018-as remix hallható, a második kettőn az 2018-as remix instrumentális változata. A DVD-n az 5.1-es mix változat mellett egy dokumentumfilm lesz látható. A csak ebben a dobozban található 3LP „gold marbled” színű lesz, ezeken az újrakevert audioanyag hallható. Az Earbook változatba a 4 CD és a DVD audió kerül bele. Az LP lemezek szerelmesei örülhetnek, hiszen önálló tripla vinyl változat is készül, de ezen az a hanganyag lesz megtalálható, amit korábban már kiadott egyszer a kiadó CD-n. Előrendelést IDE kattintva adhatunk le a hollandok webes boltjába.

Arjentől a következő gondolatok érkeztek a készülő kiadványával kapcsolatban: „Az első Ayreon-opera, a ’The Final Experiment’ 1995-ben jelent meg és nem várt sikert hozott. A második lemezemet, az ’Actual Fantasy’-t már nem fogadták akkora lelkesedéssel. Ezért úgy döntöttem, hogy ha a harmadik nem sikerül lehengerlően, akkor be is fejezem az Ayreont. Szerencsére olyan anyagot sikerült írnom, amivel én is maximálisan elégedett voltam, és elég volt, hogy dupla CD-s kiadás lehessen belőle. Bár kockázatos volt a dolog, de akkoriban úgy döntöttem, hogy határt nem ismerve, a legjobb zenészeket és énekeseket hívtam meg a lemezre. Természetesen anyagi kockázata is volt a dolognak, de a szívem és a lelkem is beletettem, hogy igazán jól sikerüljön a projekt. Akkoriban ezt az anyagot nem igazán tudták besorolni, hogy milyen stílusba is tartozik, hiszen számos stílusból merít. A sajtó és a rajongóim is egyértelműen pozitívan fogadták az ’Into The Eelectric Castle’-t, így ennek köszönhetem azt, hogy az Ayreon név még ma is egy márka. Volt néhány olyan meglepetés az eredeti szalagokon, amit mindenképpen ki akartam aknázni, ezért nemcsak sztereo változatot készítettem, hanem 5.1-est is. Ezzel a hangminőséggel azt gondolom, jobban kijönnek az effektek és a fura hangok és zajok. A legjobbat akartam kihozni magamból is, mindezt persze a rajongóim örömére és persze az új fizikai példányokkal új dimenzióba is emelkedik ez az egész.”

Disc 1 (CD - 2018 Remix):

01. Welcome To The New Dimension
02. Isis And Osiris
03. Amazing Flight
04. Time Beyond Time
05. The Decision Tree (We're Alive)
06. Tunnel Of Light
07. Across The Rainbow Bridge

Disc 2 (CD - 2018 Remix):

01. The Garden Of Emotions
02. Valley Of The Queens
03. The Castle Hall
04. Tower Of Hope
05. Cosmic Fusion
06. The Mirror Maze
07. Evil Devolution
08. The Two Gates
09. "Forever" Of The Stars
10. Another Time, Another Space