"Tökéletesen elértem a célom": Interjú Schrott Péterrel, a Tűzmadár énekesével

írta Hard Rock Magazin | 2013.04.19.

Április 19-én lép fel a Club 202-ben a Tűzmadár: ennek apropójából készítettünk interjút a zenekar énekesével, Schrott Péterrel, akit a zenekar elkövetkező album terveiről és természetesen a The Voice-ról is kikérdeztünk.

Hard Rock Magazin: Egy helyen azt láttam, hogy úgy reklámozzák az áprilisi Club 202-es Tűzmadár koncertet, hogy fellép „Schrott Péter és a Tűzmadár”. Ilyen híres lettél a Voice után? (nevet)

Schrott Péter: Igazság szerint ezt a dolgot én elleneztem a legjobban, és mindenki ezzel a kérdéssel jön. Ha ezt tudom, biztos, hogy még jobban ellenzem… (nevet) Mivel a műsorban nem volt hatékonyan lekommunikálva, hogy honnan is vagyok, és ki is vagyok, ezért ezzel azokra az emberekre szerettünk volna hatni, akik csak a műsorban láthattak, és nem is tudnak a Tűzmadárról.

HRM: Mi vett rá arra, hogy elismert rockzenész létedre jelentkezz egy tehetségkutatóba?

Schroti: Az elsődleges célom a zenei karrierem, és ezzel együtt a szakmai (hangmérnöki) karrierem építése, és a kapcsolatrendszerem bővítése volt. Ezen kívül a zenekaromnak, a Tűzmadárnak is szerettem volna egy kis reklámot csinálni. Tökéletesen elértem a célom, úgyhogy boldog vagyok, hogy jelentkeztem.

HRM: A hangmérnöki karriered nem annyira ismert az olvasók körében – mesélnél még erről, hogy áll, milyen munkákat végzel ilyen téren?

Schroti: Persze. Mindig is valamilyen téren a zenével, illetve a hanggal kapcsolatos dolgokkal akartam foglalkozni. Így ez odáig fajult, hogy van saját stúdióm, a Flameborn Stúdió, ahol már sok anyag készült a mieink mellett is, illetve ahol szinkronos dolgokat is csinálok, film-utómunkákat stb.

HRM: Milyen hatással volt a Voice a Tűzmadár zenekar életére?

Schroti: Rengetegen utánam kerestek, és persze egyből megtalálták a Tűzmadárt. Nagyon sok új rajongót sikerült begyűjteni a zenekarnak, így csak pozitív.

HRM: Mennyivel lettetek ismertebbek? Találkoztál már olyan rajongóval, aki a Voice-ból ismert meg téged, és úgy lett Tűzmadár-rajongó?

Schroti: Persze, szerencsére sok száz ilyen van. (nevet) Mind a lájkok számában, mind a videók nézettségében is érezhető és látható volt a növekedés.

HRM: A „rockerek” általában nincsenek túl jó véleménnyel a hasonló tehetségkutató műsorokról. Milyen véleményeket kaptál a régi rajongóktól a szerepléseddel kapcsolatban?

Schroti: 99 %-ban jókat. Persze volt egy-két önzőbb és irigyebb ember is, akitől megkaptam, hogy minek ez nekem, de annak ajánlom figyelmébe a második kérdésre adott válaszomat. Ha abból se érti, akkor még buta is… (nevet)

HRM: Habár sok rockzene-szerető ember és zenész panaszkodik arról, hogy kevéssé (el)ismert a rockzene, kiszorult a médiából stb., de azért sokan szeretik azt az underground, lehatárolt közeget, amiben a rockzene mozog. Szerinted mennyire van szüksége a magyar rockzenének a magyar médiában való jelenlétre?

Schroti: Tekintve, hogy nap mint nap mennek tönkre a vidéki klubok, mert egyszerűen nincs ember, aki látogassa őket, véleményem szerint rettentő nagy előrelépés lenne, ha nem lenne teljesen kiszorítva a médiából a rock, illetve a metal zene. Persze itt az emberek mentalitása, és anyagi helyzete is közbeszól, de ezen lehetne pl. segíteni. De nem fognak… Erre is megvan a válasz.

HRM: 2011-ben jelent meg legutóbbi albumotok, az ’Álmok’. Születtek azóta új dalok? Terveztek mostanában új albumot?

Schroti: Albumot egyelőre nem. Nem igazán látjuk értelmét, most már minden a videomegosztón és a Facebookon történik. CD-t csak az vesz, aki akar, márpedig ez a réteg folyamatosan vékonyodik. Új számok, új ötletek vannak dögivel. Szépen rakosgatjuk össze őket, van már pár szerkezetkész dal. Nem kapkodunk, úgy látjuk, hogy annak semmi értelme.

HRM: Ezek szerint nálatok is az az EP-s megoldás lesz a nyerő, amivel mostanában több külföldi zenekar (pl. Down, Skid Row) is próbálkozik?

Schroti: Igen, nem kizárt. A világ láthatóan ebbe az irányba tart. Az információk a neten cserélnek gazdát, így a zenék is. Már lassan a saját tárhely is feleslegessé válik, minden adat szervereken, így a neten van/lesz tárolva. Nem érdemes ragaszkodni a múltbéli dolgokhoz, haladni kell a korral. (nevet)

HRM: Miben fog különbözni az új kiadvány az ’Álmok’-tól? Folytatjátok a progresszív-modern vonal felépítését, vagy inkább visszakanyarodtok az első album tradicionálisabb heavy metaljához?

Schroti: Tekintve, hogy már nem az a true heavy vonal van bennünk, biztos, hogy nem kanyarodunk vissza oda. Olyan lesz a lemez, ami épp a szívünkből jön. Nem akarunk senkinek sem megfelelni, csak szeretnénk élvezni a zenélést, ahhoz meg az kell, hogy azt játsszuk, ami belülről jön. A Tűzmadár ízt úgyse tudnánk letagadni, tehát az hamisíthatatlanul benne lesz az új számokban.

HRM: Milyen programmal készültök az április 19-ei koncertre a Club 202-ben?

Schroti: Egy másfél órás minőségi metal programmal készülünk, lesz benne Voice-os blokk is, illetve a műsorból meghívott sztárvendégek is szerepelnek majd.

HRM: Előttetek lép fel Karai Anna és zenekara. Vele milyen kapcsolatban vagy?

Schroti: Nagyon jó a kapcsolatunk. Már a műsor alatt is megtaláltuk a közös hangot, tekintve, hogy a párja Tűzmadár fan már kiskora óta… (nevet) De nem előttünk fog fellépni, hanem mintegy levezető bandaként, utánunk. És nem Ő fog fellépni, hanem Ő a zenekarával, a Bubble Babes-szel. (nevet)

HRM: A Tűzmadárból már többen is kiléptek vagy kimentek külföldre, mert ráuntak a power metalra. Veled mi a helyzet, még mindig élsz-halsz ezért a stílusért?

Schroti: A tagcserék mindig magánéleti dolgok, változások miatt voltak. Senki nem unt rá a zenénkre, nem is értem, ez az infó honnan jött… (nevet) Én meg mivel szeretem csinálni azt, amit a Tűzmadár jelent nekem, csinálom. Én soha nem is éltem-haltam ezért a stílusért, de szeretem, ahogy sok mást is.

HRM: A Voice után nyílt előtted új zenei lehetőség, ami során más műfajban is kipróbálhatod magad?

Schroti: Igen, ez történik is. Vannak már számok, amik nemsokára publikálva lesznek. Egy rockos, bár sokkal lájtosabb stílus lesz, mint a Tűzmadár. Én már 2005 óta tevékenykedem ezen a vonalon is, bár soha nem lett belőle nagyobb volumenű dolog (Custom Shop, Continoom).

HRM: Ez egy önálló szólóalbum lesz?

Schroti: Egyelőre csak számok, de igen, egyedül csinálom. A zenét, a szövegeket, a felvételt, szóval egyszemélyes projekt. Ha lesz élő fellépés, természetesen lesz mögöttem zenekar is, de az alkotómunkát az én csinálom. (nevet)

HRM: Korábban írtátok, hogy mostanság inkább az angol nyelvű Tűzmadár (Flameborn) projektre akartok koncentrálni. Mennyire ismernek titeket külföldön? Kaptatok már valamiféle koncert / lemezszerződés-ajánlatot?

Schroti: Őszintén szólva még nem történt semmi komolyabb előrelépés külföld felé. Mindig inkább a hazai vonalra koncentráltunk, nem tudunk elszakadni ettől. (nevet)

HRM: Számíthatunk a Tűzmadárra az idei fesztiválokon is?

Schroti: Igen, bár sok helyről még nincs 100%-os válasz. Amit biztosra tudok mondani, az a Rockmaraton Fesztivál, és a Lellei borhéten való szereplésünk. Szeretettel várunk mindenkit pénteken, és a további koncerteken!

Készítette: Tomka, Ivetka