Célegyenesbe ért a finn dobos, Mirka Rantanen szólóalbuma, ahol egy igazi all star-gárda énekel és zenél, erről a szupergroup által felvett lemezről már Johnny Gioeli és Elize Ryd dalát is bemutatták.

Circus Of Rock

Tavaly nyáron felröppent egy hír, hogy Mirka Rantanen dobos egy all star-csapattal szeretné elkészíteni első szólólemezét. A finn dobos 30 éves karrierje során már több mint 30 lemezen játszott, olyan bandák albumain szerepelt, mint a Thunderstone, a Kotipelto, a Northern Kings vagy a Revolution Renaissance. És ne feledkezzünk meg a gyerekek körében roppant népszerű Hevisaurus zenekarról sem! A Frontiers Musicnál augusztus 6-án jelenik meg a nem túl rövid nevű Mirka Rantanen’s Circus Of Rock Heavy Metal Project debütáló albuma, a ’Come One, Come All’. Igazából nem beszélhetünk a hagyományos értelemben vett zenekarról, ez inkább egy önálló zenei projekt, megannyi sztárénekessel és ismert hangszeresekkel.

 

 

„A ’Come One, Come All’ elkészítése közben olyan művészek inspiráltak, akikkel az elmúlt évek során együtt dolgoztam, illetve akiket példaképeimnek tekintek. A zenében mindennél jobban szeretem a dallamos hard rockot és ez látszik ezen az albumon is. Olyan zenét akartam csinálni, ami mögé teljes mellszélességgel ki tudok állni” – mesélte a projekt ötletgazdája.

Majd így folytatta: „Ami az album felvételét illeti, tavaly nyáron már készen volt az összes dal és demó. Én kora ősszel vettem fel a dobokat, majd mindenki más az ősz folyamán, illetve az év végén különböző stúdiókban vagy otthon rögzítette a saját részét. Mivel az albumon közel 40 zenész vett részt, elég nagy kihívás volt mindent kézben tartani. Volt, hogy több tucatnyi rész érkezett hozzám ugyanazon a napon, így szorosan együttműködve dolgoztam a lemezt keverő Kimmo Aholával, hogy mindketten naprakészek legyünk. Nagy munka volt, le a kalappal Kimmo előtt, amiért végül összerakta ezt a puzzle-t.”

A ’Come One, Come All’ albumra olyan zenekarokból érkeztek énekesek, mint az Amaranthe, a Tyketto, a Hardline vagy a Nightwish. A zenészeket is neves bandákból toborozta hozzá: Stratovarius, Brother Firetribe vagy Masterplan, hogy csak néhányat említsünk. A frissen megjelent második kislemezen az Amaranthe pacsirtája, Elize Ryd énekel, akivel más projektekben Mirka már évek óta együttműködött.

„2013 decembere óta van szerencsém együtt dolgozni Mirkával. A ’Heavy Christmas’-turnékról ismerjük egymást – jegyezte meg Elize az együttműködésről. – Mirka nagyszerű dobos és egyéniség, így egyértelmű volt, hogy csatlakozom ehhez a projekthez. Az In Times Of Despair üzenete nem is lehetne időszerűbb, mint most, figyelembe véve a fájdalmat és a gyászt, amelyet a koronavírus mindannyiunknak okozott.”

Mirka így mesélt a dalról: „Megkerestem Tuomas Vainola gitárost és megkérdeztem tőle, hogy lenne-e kedve egy dalt írni a lemezemre. Tuomasnak történetesen volt egy dala a farzsebében, ami tökéletes volt ehhez a projekthez. De szerettem volna valami pluszt hozzáadni a dalhoz, ezért komponáltam egy teljesen új részt, ami a dal második refrénje lett. Az In Times Of Despair eredetileg női énekhanggal lett demózva, így nem volt kérdés, hogy Elize énekli majd, aki hatalmas érzelmekkel tolmácsolja a dalt.”

A korábban bemutatott első kislemezen, a Desperate Cryban Johnny Gioeli, a Hardline és Axel Rudi Pell énekese volt az énektémák felelőse.

 „A dal először a Why címet kapta, de amikor Johnnyhoz eljutott, egy picit meg akarta változtatni a szöveget és így lett belőle Desperate Cry – mesélte Mirka az első kislemezzel kapcsolatban. – Ez volt amúgy az első dal, ami elkészült, Ade Manninen gitáros írta és mikor meghallottam a demót, biztos voltam benne, hogy ezt Johnny kapja. Tökéletesen illik a hangjához. Sajnos Ade május 9-én rákban elhunyt, így már sajnos nem érhette meg a dal és a lemez megjelenését. Már a videóban is egy „kaszkadőr” gitáros szerepel, mert Ade egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy részt vegyen a forgatáson. A dal két ember közötti kapcsolat végéről szól és az ezzel járó fájdalomról, de Ade halála után a történet teljesen új értelmet nyert, legalábbis számomra.”

A ’Come One, Come All’ dallistája:

01. The Beat (feat. Riku Turunen – Exlibris)
02. Desperate Cry (feat. Johnny Gioeli – Hardline)
03. Sheriff Of Ghost Town (feat. Marco Hietala – Nightwish, Tarot)
04. Never (feat. Kimmo Blom – Leverage)
05. In Times Of Despair (feat. Elize Ryd – Amaranthe)
06. Crossroads (feat. Pasi Rantanen – Thunderstone)
07. Caught In The Middle (feat. Danny Vaughn – Tyketto)
08. Plywood Covered Windows And Crappy Shoes (Antti Railio – The Voice Of Finland győztese)
09. Edge Of Love (feat. Rick Altzi – Masterplan)
10. Set Me Free (feat. Jarkko Ahola – Terasbetoni)
11. Everafter (feat. Tommi „Tuple” Salmela – Tarot)
12. No Reason (feat. Marc Quee – Esclavitud)
13. Tears Of The Clown (feat. Erik Kraemer – Simulacrum)
14. Burning (Bonus track)

Circus Of Rock - Come One Come All

Megosztás