A Bon Jovi előző, igen depressziós lemeze után itt a legújabb dal, a Living Proof, mely a 80-as évek varázsát hozta vissza a zenekarba, Jon hangszálműtétje után reménykedhetünk, hogy koncertteljesítménye is javul, és talán még Richie Sambora is visszatérhet a zenekarba.

Jon Bon Jovi

Új kislemezzel jelentkezett a Bon Jovi. A Living Proof talk box-os riffjei újra a régi idők hangulatát idézik. „Visszahoztuk a talk boxot, az ötletet annak idején Peter Frampton és Joe Walsh ihlette, és először a Livin’ On A Prayerben használtuk – magyarázta Jon Bon Jovi. – Ez egy jó öreg rockdal, pont úgy, ahogy szereted.”

 

 

Korábban azt nyilatkozta a június 7-én megjelenő ‘Forever’ nagylemezről, hogy „ezt az albumot átjárja az öröm. Hogyan jutottam el az örömhöz? Rengeteg sötét nyomorúságon kellett átküzdenem magam! A legutóbbi lemezünk, amely a ‘2020’ címet viselte, rengeteg észrevételt és elbeszélést tartalmazott arról, hogy mi történik körülöttünk a világban – legyen szó a Covid-válságról vagy a rendőri brutalitásról, az iskolai lövöldözésekről vagy a poszttraumás stressz-szindrómával küzdő katonákról.”

Jont a 2020-as album megjelenése után megműtötték hangszálproblémái miatt. A ‘Thank You, Goodnight: The Bon Jovi Story’ című dokusorozatban elmondta, hogy 2015 körül kezdett hangszálproblémákat tapasztalni, de végül csak akkor ment orvoshoz ezzel, amikor 2022-ben, egy turné közben „megrázó” beszélgetést folytatott feleségével, Dorotheával, és rájött, hogy két lehetősége van: vagy orvosi segítséget kér, vagy visszavonul. Bon Jovi Shania Twainhez fordult tanácsért – aki 2018-ban szintén hangszalag-medializáló műtéten esett át –, mert „ő az egyetlen, akit ismerek, akinek valaha is volt ilyen műtétje, pont ugyanezzel az orvossal, és ezt csak azért tudtam meg, mert beszámolt róla a sajtóban”. Hozzátette: „Nemcsak hogy megnyugtatott, hogy minden rendben lesz, de azt hiszem, egy kicsit húzott is, mert azt ígérte, hogy sokkal hamarabb kint leszek, mint ahogy valójában történt. Később azt mondta: »Ezt azért mondtam neked, mert tudtam, hogy máskülönben meghátrálnál.« Így meg alig vártam, hogy megműtsenek.” Bon Jovin 2022 júniusában végezték el a műtétet. Egy magyar szakorvos szerint „az ilyen műtéteknél a bénult hangszalagot a középvonal felé igyekszünk mozdítani, azzal a kompromisszummal, hogy a szűkebb hangrés jobb hangot, de rosszabb légzést eredményez. A cél, hogy a jó hangképzést és a szabad légutakat egyszerre biztosítsuk.”

Most, majdnem két évvel a beavatkozás után Bon Jovi énektanárokkal dolgozik és naponta végez hangfejlesztő gyakorlatokat. A műtét után felvett új felvételeken az éneke talán füstösebbnek és rekedtebbnek hangzik, de kétségtelenül, jól felismerhetően az ő hangja. Hogy koncerteken vissza tud-e térni, az azonban még a jövő zenéje. „Képes vagyok énekelni. Amire nem vagyok még képes, hogy az esténként két és fél órát, heti négy estét bírjam szusszal – mondta az énekes –, de arra törekszem, hogy ezt is visszanyerjem.”

Legutóbb a bandából 2013-ban távozott Richie Sambora gitáros nyilatkozta, hogy ha Jon visszanyeri a hangját, akkor visszatér a zenekarba, ezzel nagyon sok rajongó régi álmát váltaná valóra.

 

Megosztás