Az ikonikus producer olyan legendás dalok produceri jogait adta el, mint például a Metallica fekete albumán hallható klasszikusok.

Bob Rock

Az utóbbi időszakban egyre több dalíró és producer válik meg jó pénzért az általuk létrehozott zenék jogaitól, ebben a folyamatban természetesen központi szerepet játszik egy tehetős vásárló is, ez pedig jelen esetben a Hipgnosis Sounds nevű vállalat, melynek vezetője Merck Mercuriadis. A vállalat újabban több száz millió dollárt fektetett a legnagyobb előadók dalaihoz tartozó jogok felvásárlásába. A jelenleg nagyjából 60 000 dalból álló portfóliójukban olyan művészek találhatók, mint például Richie Sambora, Nikki Sixx vagy a Journey.

 

 

Az eladói oldalon álló művészek elsősorban a streambizniszre hivatkoznak, ami az elviselhetőnél nagyobb mértékben apasztotta le a bevételeiket, ezután már csak kegyelemdöfés volt a pandémia miatti koncertstop.

A Hipgnosis Soundsnak adta el Bob Rock is az általa életre hívott dalok jogait. Természetesen a mi szempontunkból az impozáns Metallica-portfólió az igazán érdekes eleme az üzletnek, hiszen Bob Rock a híres fekete lemeztől egészen a 2003-as ’St. Anger’ albumig a csapat producere volt, de az üzlet részét képezték Rock más művészekkel közösen létrehozott alkotásai, többek közt Michael Bublé dalai is. A producer 43 dal jogaitól vált meg.

Az üzletet szűkszavúan, de bizakodóan kommentálta: „A szívem és a lelkem benne van ezekben a felvételekben. Tudom, hogy Merck mennyire szereti a zenét, és hogy milyen fontos ez neki, úgyhogy könnyedén meg tudtunk állapodni.”

Bob Rock munkájáról Mercuriadis is elismerő szavakkal nyilatkozott: „Bob Rock szinte páratlan sikereket ért el, a könnyűzene történetében nagyon nehezen ér fel hozzá bárki. A Metallica fekete albumától egészen Michael Bublé karácsonyi gyűjteményéig olyan lemezek producere volt, amik a legnagyobbak között vannak és a mai napig örökzöldek.”

Megosztás