Elérhetővé tették a legnagyobb videómegosztó platformon a ’Siess haza, vár a mama’ című dokumentumfilmet, amely az LGT tragikus körülmények között elhunyt gitárosának az életét mutatja be. Az alkotás csak február 16-ig tekinthető meg.

Barta Tamás

Barta Tamást a mai napig az egyik legjobb és legegyedibb stílusú magyar rockgitárosként tartják számon. A legendás zenész, zeneszerző és énekes által írt dalok – köztük például az Ő még csak most 14 – ma is a legismertebb magyar slágerek közé tartoznak. Barta Tamás 1974-ben, a karrierje csúcsán az LGT tagja volt, ennek ellenére váratlan lépésre szánta el magát: a zenekar amerikai turnéja közben úgy döntött, hogy nem tér vissza Magyarországra. Elvette feleségül amerikai turnémenedzserüket, és új életet kezdett. Cserben hagyta zenésztársait és leginkább az őt hazaváró özvegy édesanyját, Editet. A korabeli törvények alapján „hazatérés megtagadásának bűntettét” követte el, amiért Magyarországon letöltendő börtönbüntetésre és teljes vagyonelkobzásra ítélték.

 

 

Édesanyja halála után fogadott lánya, Judit talált 12 darab audiokazettát, ezeken levelezett egymással anya és fia Barta Amerikában töltött nyolc éve alatt. Barta Tamás Los Angeles-i otthonában kazettára mondta édesanyjának szóló gondolatait, majd a kazettákat Magyarországra küldte, ahol Edit a válaszait rögzítette kazettára, majd postára adta. A kazetták megrázóan intim, őszinte és drámai beszélgetéseket tartalmaznak az egymástól több mint tízezer kilométer távolságra, két különböző világban élő édesanya és fia között. A hangfelvételek egy fojtogató anya-fia kapcsolat legmélyebb bugyraiba engednek betekinteni, miközben megismerjük a hazáját elhagyó, amerikai álomban hívő tehetség küzdelmeit az új világban, és kommunista érzelmű édesanyja magányát és elszigeteltségét a szocialista rendszerben. Kirajzolódik a ’70-es évek Magyarországa és Amerikája között feszülő óriási ellentét, anya és fia szenvedélyes beszélgetései filozófiai és erkölcsi magaslatokba érnek. A kommunizmusban vakon hívő Edit replikázik fia Amerikát és a kapitalizmust dicsőítő szólamaival. Történetükben az idő előrehaladtával váratlan fordulatok következnek. Edit heroikus küzdelme az útleveléért, majd amerikai útja, és az azt követő küzdelmek egy megható és drámai kapcsolat legmélyére engedik be a nézőt, olyan részleteket mutat be a film, amelyet eddig senki sem ismerhetett. Ki volt ő valójában? Hogy ért véget az amerikai álma? Az izgalmas és fordulatokban bővelkedő dráma közben a néző megismeri Barta Tamás amerikai környezetét, barátait, meggyilkolásának egykori gyanúsítottját, magyar menyasszonyát, és még sosem látott koncertfelvételeken láthatja a máig az egyik legnagyobb magyar rockgitárosnak tartott Bartát.

A film ingyenesen, reklámok nélkül elérhető a YouTube-on február 16-ig.

Megosztás