Az ABBA a zenetörténelem megkerülhetetlen formációja, a hatásuk a klasszikus zenészektől a metálarcokig ér, közel 400 millió eladott lemezzel óriási a rajongótáboruk annak ellenére, hogy gyakorlatilag 40 éve hibernálták magukat. Ez tegnap alaposan megváltozott.

Nemrég még arról adtunk hírt, hogy az ABBA ’Gold’ című válogatásalbumát 20 éve nem lehet kirobbantani a UK Top 100-ból, tegnap pedig azzal szembesültünk, hogy késő délutánra történelmi livestream eseményt jelentettek be. Nehéz volt elhinni, hogy ebből valami komoly kerekedik ki, mert a koncertezéssel leálltak 1982-ben, új zenével meg 2018 óta hitegetik a rajongókat, amiből semmi nem lett idáig.
Viszont nem vicceltek, az egyórás dokushow-ban nagyon is komolyan prezentálták, hogy az ABBA újra együtt van, új albumot adnak ki november 5-én és monstre „turnét” indítanak egy kis – vagy inkább jó nagy – csavarral.

 

 

A londoni Queen Elizabeth Olympic Parkban erre a célra épített – 3000 rajongó befogadására alkalmas – ABBA Arénában kerül megrendezésre az a koncertsorozat, amely május 27-én indul, a hét 5 napján heti 7 koncertet adnak hosszú időn keresztül, egyes források 4 évet említenek. A csavar pedig az, hogy az ABBA tagjai személyesen nem lesznek ott a tíztagú zenekarral a színpadon, hanem csak digitális avatarjaik, az „ABBAtarok” lépnek fel. A George Lucas Industrial Light & Magic stúdiójával – amelynek a nevéhez fűződnek a Csillagok háborúja digitális effektjei is – közösen készítették el az animált AgnethaBjörnBennyAnni-Frid felállást még azelőtt, hogy stúdióba vonultak volna a ’Voyage’ című új anyag felvételeire.
A „turnéra” szeptember 7-én kezdődik a jegyek árusítása, de akik szeptember 4-én délig előrendelik az új albumot, azok szeptember 5-i early bird-hozzáférést kapnak. A jegyárak 21 és 150 angol font között mozognak, de van 8 db – akár egyben lefoglalható – táncfülke saját táncparkettel, ezeknek az áráról nincs információ. A bejelentéssel együtt két új kislemezdalt is közzétettek videóval, ezek az I Still Have Faith In You és a Don’t Shut Me Down.

„Régen volt már, hogy együtt zenéltünk – áll a zenekar közleményében, – tulajdonképpen majdnem 40 éve. Szünetet tartottunk 1982 tavaszán, és most úgy döntöttünk, hogy elég volt belőle. Azt mondják, hogy vakmerőség több mint 40 évet várni két album között, de mi felvettük a ’The Visitors’ folytatását. Egyszerűen ’Voyage’-nak hívjuk, és valóban felfedezetlen vizeken hajózunk vele.”

„Nehéz megmondani, hogy mi volt számomra a legnagyobb öröm ebben a projektben – mondta Benny Andersson. – Az, hogy részt vettem a koncert létrehozásában a többiekkel, vagy az, hogy 40 év után újra együtt lehettünk a stúdióban? Azt hiszem, Fridát és Agnethát újra énekelni hallani felülmúlhatatlan élmény.” Anni-Frid Lyngstad hozzátette: „A 2018-ban elkezdett felvételek nagyon ígéretesek voltak, és amikor Benny felhívott és megkérdezte, hogy lenne-e kedvem még énekelni, azonnal igent mondtam rá!”

A két új dal után megtekinthető egy előzetes, amely az album készítéséről és a technikai részletekről szól, arról, hogy milyen high-tech projekten dolgozott 850 ember, aztán pedig a tegnapi livestream dokushow teljes egészében.

’Voyage’ dallista:

01. I Still Have Faith In You
02. When You Danced With Me
03. Little Things
04. Dont Shut Me Down
05. Just A Notion
06. I Can Be That Woman
07. Keep An Eye On Dan
08. Bumble Bee
09. No Doubt About It
10. Ode To Freedom

Megosztás