A U2 márciusban megjelenő ‘Songs Of Surrender ‘című stúdiólemezén nem lesznek új dalok, az eddig megjelent albumaikból választottak ki 40 szerzeményt és újravették azokat.

U2 Kennedy

Egy ’Songs Of Surrender’című kiadvánnyal jelentkezik a U2 március 17-én, Szent Patrik Napján, Írország nemzeti ünnepén. Az egy- és négylemezes CD változatban, valamint 2 és 4 LP-n is elérhető kiadvány összegzése eddigi hosszú pályafutásuknak, hiszen egyetlen új dalt sem hallunk rajta. Kiválasztottak negyven nótát az eddig kiadott LP-kről és azokat ismét rögzítették stúdiókörülmények közt. (Érdekesség, hogy szinte minden albumról jutott dal a csokorba, de kettő, az 1981-es ’October’ és a 2009-ben megjelent ’No Line On The Horizon’ kimaradt a szelekcióból.) A négy lemez mindegyike egy-egy zenekari tag nevét viseli.

„Fiatal srácok voltunk, amikor a lemezeink nagy részét megírtuk. A régi dalok most egészen más jelentéssel bírnak számunkra: van olyan, ami együtt nőtt fel velünk, de akadnak olyanok is, melyeket mi nőttünk ki. Azt viszont nem felejtettük el, miért írtuk őket, hiszen az üzenetüket most is hordozzuk magunkban. A kérdés az, hogy ma ezekkel a üzenetekkel mit tudunk kezdeni, hiszen teltek az évek, és mi sem vagyunk már ugyanazok. A zene lehetővé teszi az időutazást, ezért elkezdtünk agyalni, hogyan szólnának ezek a dalok a mai korban. Először csak kísérleteztünk, később már megszállottan dolgoztunk rajtuk és sok régi dal új értelmezést kapott, az intimitás váltotta fel a post-punk energiáját. Új hangzás, új akkordok, új szövegek születtek és kiderült, hogy a nagyszerű dalok kiállják az idő próbáját. Mivel elengedtük az eredeti dalszerkezeteket, új távlatok nyíltak meg előttünk és aktualizáltuk őket a mai korra és emberre, és persze magunkra is. Ez utóbbi különösen Bonóra érvényes” – írta The Edge egy kézzel írt üzenetben, megvilágítva a lemez címét is egyúttal.

Tőle függetlenül Bono ezeket a gondolatokat osztotta meg a rajongókkal a novemberben megjelent ’Surrender: 40 Songs, One Story’ című memoárjában: „A járvány okozta lezárások alatt sikerült negyven dalt összeválogatni a lemezhez és újra átéltem őket, miközben az emlékirataimat is írtam. Végre egy olyan dolgot csinálhattam, mely már régóta foglalkoztatott. Voltak szövegek, melyekről azt éreztem, nem fejeztem be, most végre sikerült.”

Idevágó hír még, hogy 2022 végén a U2 megkapta a Kennedy Center Honors díjat, mely az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb kitüntetése azoknak, akik nagymértékben hozzájárultak az Újvilág kultúrtörténetéhez. Joe Biden elnök expozéjában zenéjüket hídnak nevezte az ír és az amerikai nép között.

Az U2 új albuma már előrendelhető, a maximális tartalmat biztosító 4 CD és 4 LP verziókon kívül vannak olcsóbb, szűkített dallistával megjelenő változatok is.

’Songs Of Surrender’ dallista:

CD/LP 1: The Edge

01. One
02. Where The Streets Have No Name
03. Stories For Boys
04. 11 O’Clock Tick Tock
05. Out Of Control
06. Beautiful Day
07. Bad
08. Every Breaking Wave
09. Walk On (Ukraine)
10. Pride (In The Name Of Love)

CD/LP 2: Larry

01. Who’s Gonna Ride Your Wild Horses
02. Get Out Of Your Own Way
03. Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of
04. Red Hill Mining Town
05. Ordinary Love
06. Sometimes You Can’t Make It On Your Own
07. Invisible
08. Dirty Day
09. The Miracle Of Joey Ramone
10. City Of Blinding Lights

CD/LP 3: Adam

01. Vertigo
02. I Still Haven’t Found What I’m Looking For
03. Electrical Storm
04. The Fly
05. If God Will Send His Angels
06. Desire
07. Until The End Of The World
08. Song For Someone
09. All I Want Is You
10. Peace On Earth

CD/LP 4: Bono

01.With Or Without You
02. Stay
03. Sunday Bloody Sunday
04. Lights Of Home
05. Cedarwood Road
06. I Will Follow
07. Two Hearts Beat As One
08. Miracle Drug
09. The Little Things That Give You Away
10. 40

Songs Of Surrender

Megosztás