Kilépett a Nightwishből Marko Hietala. A zenész ebben az évben nemcsak a zenéléstől, hanem a nyilvánosságtól is visszavonul.

Marko Hietala

Meglepő levéllel jelentkezett Marko Hietala, a Nightwish énekes-basszusgitárosa, amiben nyíltan beszélt arról, miért hagy fel a zenéléssel. „Néhány éve már úgy érzem, hogy nem kapok visszaigazolást ezen életformától. A streaming nagyágyúk miatt az ihlet alapján dolgozó művészektől kilenctől ötig tartó munkára van szükség, miközben a profitot igazságtalanul osztják szét, még az előadók között is. Mi vagyunk a zeneipar banánköztársasága. A legnagyobb turnék promóterei még a saját merchandise-eladásainkból is százalékot vonnak le, miközben a közel-keleti osztalékokat pedig kifizetik. Látszólag olyan teokráciák jutnak pénzhez a zenéből, amelyek ellenkező esetben lefejeznének vagy börtönbe zárnának érte, anélkül, hogy képmutatónak tűnnének. És ez csak egy példa. Az elmúlt évben arra kényszerültem, hogy otthon maradjak és elgondolkodjak. Kiábrándultnak éreztem magam ezek és több más dolog miatt is, és rájöttem, hogy szükségem van a megerősítésre, új értelmet és inspirációt kell találnom ahhoz, hogy ismét írjak, énekeljek és zenéljek.”

 

 

Bár az elmúlt időszak igen sötét volt számára, azt kéri a rajongóktól, hogy ne aggódjanak érte, valamint ne a Nightwish főnökét, Tuomas Holopainent hibáztassák a történtekért. „A könyvemben is beszélek arról, hogy krónikus depresszióval küzdök, úgyhogy nemcsak számomra, hanem a környezetemre is veszélyes lenne, ha folytatnám. Az elmúlt időszakban voltak igen sötét gondolataim, de ne aggódjatok, jól vagyok. Van két fiam, feleségem, családom, barátaim és egy kutyám, szóval rengeteg szeretet vesz körül. Nem hinném, hogy örökre eltávoznék. A nap szava a konspiráció. Azoknak mondanám, akik szeretik az ilyesmiket, hogy január 14-én leszek 55 éves, és úgy érzem, hogy leszolgáltam az időmet. Mindezért Tuomast hibáztatni például rá és az én szabad gondolkodásomra sértő. Mindannyiunk számára nagyon szomorú ez a dolog.”

Levelének utolsó szakaszában arról ír Hietala, hogy hallhatunk még felőle 2021-ben, sőt, az sem kizárt, hogy a jövőben ismét kézbe veszi hangszerét. „Van néhány dolog, amit még 2021-ben véghez viszek, ugyanakkor tisztelettel kérem a médiát, a zenekarokat, a művészi projekteket, hogy ne keressenek semmivel az elkövetkező évben. Újra ki kell találnom az életemet, remélem, 2022-ben már tudok erről beszélni nektek, ugyanakkor ezt ne vegyétek ígéretnek.”

A Nightwish ezzel egy időben bejelentette, hogy a tavaly kiadott ‘Human. :II: Nature.’ lemez turnéját nem halasztják el és beugró basszusgitárossal lépnek színpadra, akinek kilétéről az elkövetkező hetekben rántják le a leplet.

A banda elvileg május 31-én a Budapest Arénában lép fel az Amorphis és a Turmion Kätilöt társaságában, a koncert Facebook-eseményében többet is megtudhatsz a buliról.

Megosztás