2005-ben, azaz 17 évvel ezelőtt jelent meg utoljára Tony Martin-szólóalbum, ez volt a ’Scream’. Bár az egykori Black Sabbath-torok mozgott a szakmában az elmúlt közel két évtizedben, de sokáig nem érezte úgy, hogy szólóban is meg kellene nyilvánulnia. Martin szólóproduktumaiban nem meglepő, hogy a Sabbath hatása erősen hallatszik – kisebb mértékben a Rainbow, ez utóbbi az orgánumából is fakad –, sosem tudta elhagyni Ronnie James Dio manírjait az énekében, és ez a megállapítás 2022-ben is érvényes. Ennek ellenére nem osztom sokak nézőpontját, hogy ő egy Dio-klón lenne, mert ha hasonló is a néhai énekeshez a hangja, a nyilvánvaló különbségek azonnal kihallatszanak. Martin éneke érdesebb, erőszakosabb, hogy azt ne mondjam, metálosabb. A másik dolog már személyes, a karakterét érinti: az átlagon felüli magabiztossága igencsak autonóm személlyé teszi, nem vallana Tony Martinra, ha valaki más lábnyomaiba lépne.

Kétségtelen, hogy haladt a korral, hallatszik az elmúlt 17 év, hiszen az új album lényegesen modernebb, trendibb elődjénél, sőt, naprakész a stílus, sok helyen goromba modernmetál-szerű kegyetlen riffelést hallunk – ebbe jól belesimul Martin ma is lenyűgöző énektudása –, ám a Black Sabbath zenei jegyeit most sem lehet letagadni. A nyitódal, az All The World Burns gyors tempója és a gitár kegyetlen sikálása ezt az említett modernebb megszólalást és stílust képviseli. Ugyanilyen vehemenciával szól a Black Widow Angel és a Book Of Shadows is, ez utóbbiba némi szimfonikus elem is belekerült. Az említett Sabbath-hatás különösen az album közepén hallható Damned By You-No Shame At All-Nowhere To Fly sorozatban markáns.

 

 

Hallunk akusztikus tételeket is, ilyen például a Crying Wolf, melynek beguine-üteme és enyhén romantikus énekdallama majdhogynem az ötvenes évekbe visz vissza. Martin hajlításai viszont egyértelműen pozicionálják, hogy mit hallgatunk és a visszhangosított pszichedelikus gitárszóló is markánssá teszi az összképet, a végén a dal bekeményedik, azonban ez mégsem sorolható a metál vagy a hard rock kategóriába. A másik a This Is Your Damnation hatvanas évek végének zenei világával, a maga bluesos-countrys megszólalásával. Teljesen szokatlanul Martin beszél, nem csak énekel. Ha nagyon szigorúan vesszük, akkor a lemez első fele a modernebb, a második a tradicionálisabb. A címadó dalt hagyta a végére, ám ez a nóta nem üt, nincs benn fantázia. Keretes szerkezetű szerzeményről van szó, akusztikus bevezetővel és konklúzióval, ám a közte levő zúzás meglehetősen ötlettelenre sikerült, mondhatom, hogy ez a dal sikerült a legkevésbé. Kár, mert a megelőző több mint negyven perc viszont változatos, invenciózus, lendületes.
Kísérőzenészei között néhány ismert arc is felbukkan. Dario Mollo olasz gitárossal közösen alkották meg a ‘The Cage’ albumokat, aki itt most csak gitározik, hiszen Martin egyedül megírta a komplett lemezt. Magnus Rosén basszusgitárost a magyar közönség jól ismerheti, hiszen a HammerFall tagjaként sokszor járt hazánkban. A másik basszusjátékos, Greg Smith zenei múltját hosszú lenne felsorolni, legyen annyi elég, hogy játszott Ted Nugent oldalán és a Rainbow utolsó érájában is.

Összegzés:

Tony Martin több mint három évtizede vált a rockzene egyik legnagyobb hangjává, amikor a Black Sabbath tagjaként felénekelte az ’Eternal Idol’, a ’Headless Cross’, a ’Tyr’, a ‘Cross Purposes’ és a ‘Forbidden’ albumokat. Bár ilyen léptékű művet azóta se alkotott, mindig minőségi munkát engedett ki a kezei közül. A ‘Thorns’ esetében sincs másképp, amelyen abszolút a 21. század hangján szólal meg úgy, hogy nem téveszti szem elől azokat a zenei gyökereket, amelyek a világhírt hozták számára.

                                                                                                                                                            Pontszám: 8

Megjelenés: 2022
Kiadó: Dark Star Records
Stílus: hard rock, heavy metal
Származás: Nagy-Britannia

Zenészek:

Tony Martin – ének, gitár, basszusgitár, hegedű
Scott McClellan – gitár
Joe Harford – gitár
Dario Mollo – gitár
Magnus Rosén – basszusgitár
Greg Smith – basszusgitár
Bruno Sa – billentyűsök
Danny Needham – dob
Pamela Moore – vokál
Laura Harford – beszéd

Dalcímek:

01. As The World Burns
02. Black Widow Angel
03. Book Of Shadows
04. Crying Wolf
05. Damned By You
06. No Shame At All
07. Nowhere To Fly
08. Passion Killer
09. Run Like the Devil
10. This Is Your Damnation
11. Thorns

 

Megosztás