A The Sisters Of Mercy az elmúlt 40 év egyik megkerülhetetlen gothic rock zenekara, hiába áll a diszkográfiájuk csupán három lemezből. Legutóbb 6 éve jártak Budapesten, itt az ideje egy újabb fekete éjszakának október 11-én, a Dürer Kertben.

The Sisters of Mercy

A Sisters Of Mercy 1980-ban alakult és noha csak 3 stúdióalbumuk jelent meg, máig az egyik legnagyobb hatású gót formációnak számít. Az azóta kultikussá vált zenekar megalakításakor Andrew Eldritch és Gary Marx egyáltalán nem szövögetett világmegváltó terveket, csupán azt szerették volna, hogy az ő zenéjük szóljon a rádióban. Nevüket Leonard Cohen Sisters Of Mercy című dalából kölcsönözték, mert ahogy ők mondták, „a Captains Of Industry név nem lett volna annyira vicces”.
A leedsi zenekar végül Craig Adams basszusgitárossal és Ben Gunn gitárossal vált teljessé, Eldritch pedig a dobokat teljesen a mikrofonra cserélte, így került a képbe a Doktor Avalanche-nek nevezett dobgép, Eldritch mára egyetlen állandó zenésztársa. A csapat első nagylemeze 1985-ben jelent meg ’First And Last And Always’ címmel, de a promóciós turné pedig olyan hevesre sikeredett, hogy végül mindenki otthagyta Eldritchet. A banda lepattant tagjai The Sisterhood néven igyekeztek továbbvinni a Sisters of Mercy-számokat, de egy jogi csavar folytán Eldritch ellehetetlenítette a név használatát, mire átkeresztelték magukat The Missionné, a többi pedig már történelem. A Mission fényes sikereket ért el, míg Eldritch 1987-ben a második albummal, a ’Floodland’-del bizonyította dalszerzői tehetségét – és vitte tovább a banda örökségét –, ahol a gitárok helyett a billentyűs hangszerek kerültek előtérbe. A harmadik – és egyben utolsó – The Sisters Of Mercy-album 1990-ben jelent meg ’Vision Thing’ címmel, ám ez közel sem jelentette a zenekar végét. Eldritch, Doktor Avalanche és állandóan változó legénysége 40 év után is aktív a színpadokon, sőt – noha hivatalos felvételeken nem érhető el egy sem –, időnként élőben új dalokkal is megörvendeztetik a közönséget. Koncertjeik intenzívek, baljóslatúak és elsöprő erejűek, október 11-én mi is átadhatjuk magunkat az irgalmas nővéreknek a Dürer Kertben. Az eseményre a jegyértékesítés ma 10 órakor kezdődik, további információ az esemény Facebook-oldalán.

The Sisters of Mercy

Megosztás