Az élő legenda Ted Nugent az utóbbi években inkább szélsőséges nézeteinek hangoztatásával hívja fel magára a figyelmet, mint zenéjével, ezúttal Neil Young akasztotta ki, akinek a múlt heti húzása a Spotify-ügyben szerinte cenzúrának számít.

Ted Nugent (The Amboy Dukes, Damn Yankees, Damnocracy) sose ment a szomszédba egy kis megmondóemberkedésért, most éppen Neil Youngon köszörüli a nyelvét. Mint írtunk róla, Young eltávolíttatta a Spotifyról a teljes életművét tiltakozásul az ellen, hogy a streaming óriás megtűri platformján a hamis információkat terjesztő és oltásszkeptikus Joe Rogan podcastját: „Vagy Joe Rogan vagy Neil Young, a kettő együtt nem megy.”

 

 

Részlet Nugent kirohanásából: „Ez az ember énekli, hogy Rockin’ In The Free World, de cenzúrát akar gyakorolni? Hé, Neil, döntsd el, hogy mit akarsz, a kettő nem fér meg egymással! Ha egy szabad világról énekelsz, akkor ne akarj cenzúrázni olyat, aki világhírű virológusok és epidemiológusok információit osztja meg, ez nem félretájékoztatás! Annyi tudatmódosító szert toltál már magadba, hogy kiégett az agyad, és nem találod a logikát és az igazságot, elment a józan eszed! Csak annyit tehetek, hogy imádkozom érted, és nem veszek tudomást a hülyeségeidről.”
Ted Nugent korábban nyíltan hangoztatta járványtagadó és oltásellenes álláspontját, tiltakozott a korlátozó intézkedések ellen, de tavaly áprilisban végül ő maga is megbetegedett.

Neil Young példáját követve több neves művész is kilátásba helyezte, hogy törölteti zenéjét a Spotifyról, azzal vádolva a platformot, hogy Rogan a podcastján keresztül hamis információkat terjeszt a koronavírusról. Neil felesége, a híres színésznő Daryl Hannah is kritizálta Rogant és a Spotify hozzáállását: “Szomorú azt látni, hogy egyesek összekeverik a cenzúra és szólásszabadság ügyét egy magánvállalatnak azzal a döntésével, hogy nagyot kaszáljanak egy podcaster ellenőrizetlen szövegelésén. Neil is szabadon dönt arról, hogy nem teszi a zenéjét olyan platformra, amely emberekre veszélyt jelentő dezinformálásból profitál.”

Rogan végül ígéretet tett arra, hogy a jövőben mindent elkövet a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében és megpróbál majd eltérő véleményű embereket bevonni a műsorába – amelynek átlagosan 11 millió hallgatója van epizódonként –, a Spotify pedig azt nyilatkozta, hogy tartalmi tanácsokat ad az olyan podcast-epizódokhoz, amelyeknek témája a COVID-járvány.
A Spotify-vezérigazgató Daniel Ek korábban így védte meg Rogant egy másik botrányos utóéletű epizód kapcsán: “Azt akarjuk, hogy az alkotók alkossanak, ez az, amihez a legjobban értenek. Nem akarunk szerepet játszani abban, hogy mit mondanak.”

Megosztás