Dave Mustaine, a Megadeth frontembere erről is beszélt a tegnapelőtt megjelent könyvével kapcsolatos interjúban.

Megadeth 1987 - Dave Mustaine - Chris Poland

’Rust In Peace: The Inside Story Of The Megadeth Masterpiece’ címmel került piacra Dave Mustaine könyve, amely a legendás ’Rust In Peace’ album készítéséről szól. Arra a kérdésre, hogy össze kellett-e vetnie a saját álláspontját a többiekével, ezt mondta: „A könyv írása közben rendszeresen egyeztettem Joel Selvin társszerzővel, ő beszélt a könyv egy csomó szereplőjével, így kezdtük el összerakni a történetet. Olyan volt, mint valami Bábel tornya, ami egyre csak növekszik. Az volt az egyik legmókásabb az egészben, ahogy a könyv tartalma változott, nemcsak egészében, hanem részleteiben is. Meghallgatsz valakit, aztán ugyanez a csávó egy idő után már teljesen mást mond, szóval kifejezetten szórakoztató volt látni, hogy néhányan mennyire hajlamosak felejteni. Ez még nem a világvége, de hogy milyen rossz színben tüntetnek fel engem néhányan, az már inkább, a könyvben követheted, hogy egyesek miket mondanak, illetve később annak az ellenkezőjét is. Nagyra értékelem az őszinteségüket, én leginkább azt akartam, hogy mindenki tudja meg, hogy micsoda zsenikkel voltam körülvéve.”

 

 

Ezután sorra került Chris Poland, az egykori Megadeth-gitáros, aki beperelte Dave-et a ’Rust In Peace’ újrakiadása miatt, amelyen olyan demók is voltak, amelyeken ő játszott. „Bármennyire nem kedvelem a fickót, de mégiscsak egy kiváló gitáros, akinek meg akartam adni az esélyt, amikor 2004-ben a ’Rust In Peace’ újrakiadásán dolgoztunk, ezért rátettem azokat a bónuszdalokat a lemezre. Kártérítési per lett belőle, ami véget vetett a barátságunknak, totál értelmetlen volt az egész. Volt egy kis domb az akkori házunk közvetlen közelében, és azt mondtam, hogy bár azt vehettem volna meg olyan gyorsan, mint ahogy a barátságunk véget ért, teljesen le voltam sújtva. Azt gondoltam, hogy fantasztikus lenne őt is hallani a lemezen, és azt mondják majd az emberek, hogy »ez úgy szól, mintha Marty Friedman lenne«. Pedig valójában Marty szól úgy, mint Chris, ő volt előbb.”

Poland 1984-től 1987-ig volt a Megadeth tagja, két klasszikus stúdióalbumot is jegyez (’Killing Is My Business… And Business Is Good!’ és ’Peace Sells… But Who’s Buying?’), aztán visszatért a ’The System Has Failed’-re, meg persze ő hallható a sokáig kiadatlan ’Rust In Peace’-demókon, amikből a balhé lett.

2004-ben Chris Poland jogi képviselője keresetet nyújtott be Dave Mustaine ellen az inkriminált három demó engedély nélküli felhasználása miatt. Mustaine webmestere úgy reagált erre, hogy azzal a szándékkal kerültek a felvételek az újrakiadásra, hogy örömet szerezzenek Polandnek: „Azt gondoltuk, hogy hálás lesz az ingyenreklámért, hogy kalapot emelünk előtte, hogy megmutatjuk a rajongóknak, hogy Martyra milyen komoly hatást gyakorolt a gitárjátéka.” Azt is állította, hogy Chris megpróbálta beperelni Dave-et rágalmazásért is, amiért tolvajnak nevezte, de ejtették az ügyet, miután kiderült, hogy Chris a banda cuccainak lenyúlásából szerzett pénzt drogra: „Ez olyan, mint egy beismerés.” Végül 9500 dollárt ítéltek meg neki, és ezzel végérvényesen lezárult a kapcsolata mind Dave Mustaine-nel, mind a Megadethtel.

Poland így látta az ügyet egy 2018-as interjúban: „Mikor a ’The System Has Failed’ felvételeivel végeztem, Dave már dolgozott a demók kiadásán, és nem gondoltam, hogy egy centet se látok belőle, amíg ki nem derült a dolog. Úgy voltam vele, hogy álljunk már meg egy szóra, semmit se kaptam ezért, de hiába hívtam emiatt Dave-et egy csomószor, nem hívott vissza. Aztán ugyanígy próbálkoztam a menedzserénél, ugyanez volt az ábra. Mikor utoljára hívtam, azt mondtam magamban, hogy ha te nem veszed fel, akkor majd az ügyvédem megoldja. Na, ezután végül csak visszahívott Dave menedzsere mindenféle sértegetésekkel, meg hogy »feljátszottál néhány szólót, és akkor mi van?«. Én meg, hogy mit értesz az alatt, hogy akkor mi van? »Dave azt gondolta, hogy ezt a rajongóknak játszod.« Azt mondtam, hogy oké, ha mindenki más is így gondolja, aki játszott azokon a demókon, és nem kap érte semmit. »Chris, nem ez a lényeg!« Na, figyelj rám, megoldást kell találnunk, ezt nem hagyom annyiban akkor se, ha szeretem a rajongókat, ha bárki kap ezért jogdíjat, ugyanannyit akarok én is. Szeretném, ha mindenki tudná, hogy ez nem per volt igazából, hanem egy ügy, amelyben én mindenáron megoldást próbáltam találni, ők meg levegőnek néztek.”

Poland az utóbbi egy-két évtizedben elsősorban OHM és OHMphrey nevű fúziós projektjeire koncentrál, amelyekkel kiadott hét lemezt is, ezen a felvételen például Nick Menzával együtt nyomják:

Megosztás