Lake of Tears - Ominous

A Lake Of Tears tetszhalott állapotból ébredt fel néhány hónapja, amikor derült égből villámcsapásként jött a hír, hogy több mint tíz év szünet után hamarosan megjelenik az ’Illwill’ című – mindezidáig legutolsó – stúdióalbum folytatása. Néhány dobbanást kihagyott a szívem, amikor meghallottam a hírt, mert a svéd zenekar eddigi munkássága nagyon közel áll hozzám és nincs is olyan ősz, amikor ki ne taszítana minden mást a lejátszómból a teljes életművük. A ’Headstones’ és a ’Forever Autumn’ lemezeket minden idők legjobb alkotásai között tartom számon, de az ’A Crimson Cosmos’ és a ’Black Brick Road’ is ott van szorosan mögöttük az élbolyban. Az utolsó néhány korongjuk már nem tett rám akkora hatást, de azokon is akadnak bőven nagyon jó dalok, a ’By The Black Sea’ koncertlemez pedig igazi kivonatát adja életművüknek.

Az inaktív éveknek köszönhetően Daniel Brennare, az együttes agya mára egyedül maradt. Ezen hosszú szünetnek azonban sajnos nem lustaság vagy alkotói válság volt az oka, hanem Daniel súlyos betegsége, amely nagyban megnehezítette az életét. Szembe kellett nézzen a halállal, erről a harcról, a krónikus leukémia elleni küzdelméről szól tehát az ’Ominous’. Elképzelni sem tudom, hogy milyen lehet ilyen állapotban alkotni, de a téma előrevetítette, hogy nem ’A Crimson Cosmos’ vagy ’The Neonai’ stílusú játékos hangulat fogja uralni az új anyagot. A mögöttes tartalommal is bíró, meglehetősen sötétre, vészjóslóra sikerült borító is ezt sugallta. Gondolhatunk itt akár arra is, hogy világunk dögkeselyűi már éhesen várják pusztulásunk pillanatát, hogy utána egy jót falatozzanak az élettelen maradványainkból, de akár levetíthetjük mindezt Daniel betegségére is, amely köztudottan felfalja a testet és a lelket egyaránt. Remélhetőleg az alkotás nyújt számára annyi gyógyírt, ad annyi erőt, hogy még sokáig állja a sarat személyes küzdelmében.

 

 

Az ’Ominous’-szal kapcsolatban egyet kell értsek Brennare szavaival: „Ez nem egy olyan lemez, ahol az egyes dalokon van a hangsúly, hanem egy kerek egész, amelyben a borító képi világa és a dalok kiegészítik egymást.” Szükségem volt néhány hallgatásra, hogy megértsem az anyag mondanivalóját, mert a mű nem adja könnyen magát. Rendkívül depresszív és ezáltal nagyon nehéz hallgatnivaló. Első körben még magamnak sem mertem bevallani, amit érzek, mert elmaradt a katarzis, amit vártam. Szerencsére megadtam neki az esélyt, és amikor már a megfelelő hangulatban sikerült újra pörgetni, már nem eresztett. A hangfolyam annyira egységes és építkező, hogy a dalok közötti hangulatfokozó zajok is a végletekig növelik a feszültséget. A zenekar fő védjegye Daniel érzelmekkel és fájdalommal teli hangja, amelyet hihetetlenül jó érzékkel használ, orgánuma egyszerre megnyugtató és bizsergető.

A dalok zeneileg nagyon változatosak, ugyanakkor minden tételben egyértelműen fellelhetők a zenekarra korábban is jellemző védjegyszerű zenei fordulatok, azok a zenei megoldások, amelyek magasan a színtér fölé emelték – és emelik még ma is – a bandát. Megjelenik a metál, a pszichedelikus rock, de fellelhetők még indusztriális zenei elemek is. A korong melankolikus dalait – mint például az In Wait And In Worries vagy az In Gloom – most erősebbnek érzem, az Ominous Too még ezek közül is kiemelkedik a hátborzongató hegedűbetéttel az elején, ami akár a mindenható ’Forever Autumn’ lemezen is megjelenhetett volna. Nagyon sokrétű és finom anyag, amelyből az elkeseredés mögül időnként azért a düh is a felszínre tör. Muszáj kiemelnem az instrumentális The End Of This World dalt a mázsás súlyossága miatt, amely valóban elhozza a világvégét, és ezzel felvezeti a Cosmic Sailor eposzt, amely épp az ellenkezője ennek a hangulatnak, tele megnyugvással és beletörődéssel, amolyan To Blossom Blue utánérzéssel.

Összegzés:

Az ’Ominous’ egy olyan alkotás, amely nem hat elsőre, de ha megkapja azt a figyelmet, azt a törődést, amelyre szükség van a befogadásához, már nem ereszt. Én pontosan így jártam. Teljesen rabul ejtett a hangulat, amely mesterien zárja hangokba a félelem és az elfogadás érzését. Amikor már lelkileg teljesen kimerültél a küzdelemben és úgy érzed, hogy már minden mindegy, történjen bármi, te büszkén viseled, csak legyen vége.

Pontszám: 9

Megjelenés: 2021
Kiadó: AFM Records
Stílus: gothic / dark metal
Származás: Svédország

Zenészek:

Daniel Brennare – gitár, ének

Dalcímek:

  1. At The Destination
  2. In Wait And In Worries
  3. Lost In A Moment
  4. Ominous One
  5. Ominous Too
  6. One Without Dreams
  7. The End Of This World
  8. Cosmic Sailor
  9. In Gloom (bónuszdal, csak a CD-n és digitális verzión)
Megosztás