Holnap jelenik meg a King’s X frontemberének, dUg Pinnicknek az új szólólemeze, ennek kapcsán szóba került a zenekar 2008-as ’XV’ albumának a folytatása.

“Már megtörtént a maszterelés, a kiadónál van az anyag, és hamarosan kezdődik a megjelenés kampánya. Lassan haladunk, mert próbáljuk megfejteni ezt az egész COVID-dolgot és mindent, ami mostanában történik. Úgy akarjuk kiadni a lemezt, hogy ne zavarjon be semmi, megbetegedés turné közben vagy egyéb zűrök. Egyszerűen csak várni akarunk még egy kicsit, és mindent jól csinálni.”

 

 

Az új King’s X anyag zenei irányvonalával kapcsolatban dUg Pinnick így nyilatkozott: “Minden dal teljesen különbözik a többitől, más a keverés, más a hangzás, minden egyedi. Megpróbáltuk úgy csinálni, mint a Beatles a ‘White Album’-on, csak leültünk és azt mondtuk: »Adjuk meg a dalnak, ami jár neki!« Nem kell pl. a dUg Pinnick-féle súlyos énekhang, ha egy Paul McCartney-szerű hangzásra van szükség, Ty [Tabor] pedig megjavíttatta a gitárjait, hogy a spontán megszólalás mellett azért mégis legyen King’s X-es a sound. Szerintem tipikusan szól az új anyag, de remélhetőleg mindenki úgy érzi majd, hogy tettünk egy újabb lépést előre. Az egésznek az a lényege, hogy próbáljunk haladni, de ragaszkodjunk a gyökereinkhez. Sok olyan dolog van ezen a lemezen, ami teljesen King’s X, de azt hiszem, hogy ez mégis egy megújult banda. Nagyon izgalmas a hangzás, mert a Pro Tools használatát leszámítva ez egy teljesen analóg lemez, analóg technikával rögzítettük, analóg szalagra lett maszterelve, még a hangszínszabályzó is egy csöves analóg cucc volt, szóval ezen a lemezen nincsenek számjegyek. Amikor meghallgatod, egy kicsit visszarepít a múltba, úgy hangzik, mintha egy igazi lemezt tennél fel a 70-es években, van rajta pár sokkoló hangélmény. Azt fogod mondani, hogy »hú, ez a basszus hatalmas, de minden mást is hallok«, mert úgy szól, hogy szinte tapintható. Michael Parnin producer-hangmérnök elképesztő, minden részletre kiterjedő munkát végzett, hogy úgy szóljon az anyag, hogy ne legyen kedved abbahagyni a hallgatását.”

Az album lehetséges megjelenési dátumáról dUg ezt mondta: “2022. Jelenleg ennyi bizonyos, többet tényleg nem tudok mondani, nem akarunk elköteleződni, mert egyszerűen nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő. Az emberek már nagyon régen várnak az új korongra, remélhetőleg azt fogják mondani, hogy megérte kivárni. Már elvesztettem a fonalat, 13 vagy 14 vagy 15 éve nem adtunk ki King’s X-lemezt.”

Az új LP-t júniusban maszterelték a neves hollywoodi Bernie Grundman Masteringnél (Steve Vai, John Frusciante, Prince, Michael Jackson), dUg korábban így jellemezte a zene hangulatát: “Volt néhány elég őrült ötletem, mert az utóbbi időben rengeteg Meshuggah-t és ehhez hasonló szarságokat hallgattam. Ennek ugyan nem sok köze van a King’s X-hez, de az ízvilág benne van. Képzeld el, ahogy John Bonham a Meshuggah-val játszik… De Ty és Jerry [Gaskill dobos] is sokat énekel. Azt mondom az embereknek, hogy a Beatles klasszikus Penny Lane-je és a legsúlyosabb Meshuggah egyaránt benne van. Minden dal másképp szól, majdnem olyannyira, hogy önmagukban is önálló darabok, mint a Pink Floyd csinálta egykor. Van benne pl. hegedű, billentyűs hangszerek és mindenféle, ami feldobja az egészet. Nem túlzok, de Jimi Hendrix és a hozzá hasonló nagyságok tették így, és örökéletű nagy dolgok születtek belőle. Olyan dolgok, amiket meghallva azt mondod: »Hűha, ez király!« A rengeteg apró részlettel jó sokáig elvolt Michael, mire megkeverte, mert rengeteg szám van a lemezen”.

A King’s X tevékenységét az elmúlt években több egészségügyi probléma is hátráltatta, Pinnicknek két sérvműtétje is volt, Jerry Gaskill pedig két súlyos szívinfarktuson is átesett 2019-ben, lemondták az összes turnédátumot, mert szívműtétet kellett rajta végrehajtani.

Megosztás