Hat év után új Iron Maiden-dalt hallgathatunk The Writing On The Wall címmel, melyhez egy fantáziadús animációs kisfilm is készült.

iron maiden

The Writing On The Wall címmel új Iron Maiden-dal került fel a világhálóra, amelyet egy hosszabb beharangozó, ha úgy tetszik, kampány előzött meg. A világhálón megjelent egy ’Belshazzar’s Feast’ [Baltazár lakomája] feliratú plakát, amely Dániel könyvét idézi fel a bibliából, amikor Isten ítélete titokzatos kézírás formájában jelent meg a falon. Innen ered az angolszász országokban használatos mondás, hogy ha küszöbön áll valami rossz dolog, azt látjuk a falra írva. Egyes találgatások azt sugallják, hogy ez a szerzemény az új album címadó dala. A producer most is Kevin Shirley, a társproduceri munkálatokat Steve Harris látta el, nem mellékesen tucatnyi magyar specialista közreműködött a film elkészítésében, egyikük Simon Balázs, a londoni Blinkink animációs stúdió vezető munkatársa.
A klipben természetesen Eddie is feltűnik, mint egy gigantikus robotszamuráj.

 

 

A film forgatókönyvének alapja a biblia, az eredeti történet rövidítve így szól:
[Baltazár király nagy lakomát rendezett főembereinek – szám szerint ezren voltak –, és ezer ember előtt itta a bort. A bortól ittasan Baltazár megparancsolta, hogy hozzák elő azokat az arany-­ és ezüstedényeket, amelyeket apja, Nebukadnezár elhozott a jeruzsálemi templomból. Abból itták a bort és dicsérték arany­-, ezüst-­, réz-­, vas-­, fa-­ és kőisteneiket. Ugyanabban az órában emberi kéz ujjai jelentek meg, és írni kezdtek a lámpással szemben a királyi palota falának mészfelületére. A király észrevette az író kéz ujjait, elváltozott az arca, s gondolatai megrémítették. A király bölcsei mind összesereglettek, de sem az írást nem tudták elolvasni, sem az értelmét nem tudták a királynak megmondani.
A királyné így szólt: „Van országodban egy férfiú, akiben a szent Isten lelke lakik. Ebben a Dánielben kiváló szellem, tudomány és értelem található az álmok megfejtésére, a titkok megmagyarázására és a legnehezebb kérdések megoldására. Hívasd hát ide Dánielt, ő majd megadja a magyarázatot!”
„Ó király, a fölséges Isten királyságot és nagyságot, dicsőséget és méltóságot adott atyádnak, Nebukadnezárnak. Amikor azonban szíve felfuvalkodott, és lelke kevélységében óriásnak érezte magát, lezuhant királyi trónjáról, és dicsőségét elvették tőle. Neked, Baltazárnak, az ő fiának szintén nem alázkodott meg a szíved, sőt inkább felfuvalkodtál az ég Ura ellen, dicsérted az ezüst-­, arany-­, réz-­, vas-­, fa-­ és kőisteneket, azt az Istent ellenben, akinek kezében van az életed és egész sorsod, nem dicsőítetted. Ezért küldte a kezet és ujjat, amely ezt az írást felrótta. Az írás, amelyet felrótt: mené, mené, tekél és parszin, a szavaknak ez a jelentésük: Mené – Isten számba vette a királyságodat, és véget vetett neki. Tekél – megmért a mérlegen és könnyűnek talált. Parszin – feldarabolta országodat, aztán a médeknek és a perzsáknak adta.
Még ugyanazon az éjszakán megölték Baltazárt, a káldeusok királyát, az országot a méd Dárius foglalta el.]

Hallgassátok meg Adrian Smith és Bruce Dickinson új szerzeményét, közben tanulmányozhatjátok a dal szövegét is:

Writing On The Wall

Across a painted desert lies a train of vagabonds
All that’s left of what we were it’s what we have become
Once our empires glorious but now the empire’s gone
The dead gave us the time to live and now our time is done

Now we are victorious we’ve become our slaves
A land of hope and glory building graveyards for the brave

Have you seen the writing on the wall
Have you seen that writing
Can you see the riders on the storm
Can you see them riding ~ can you see them riding

Holding on to jury is that all we ever know
Ignorance our judge and jury all we’ve got to show
From Hollywood to Babylon – holy war to kingdom come
On a trail of dust and ashes – when the burning sky is done

A tide of change is coming and that is what you fear
The earthquake is a coming but you don’t want to hear
You’re just too blind to see

Have you seen the writing on the wall
Have you seen that writing
Can you see the riders on the storm
Can you see them riding Can you see them riding…
Riding next to you

Megosztás