fbpx

Tegnap jelent meg a debreceni kísérletezős, instrumentális progresszív rockzenekar negyedik albuma, a ’Shape Without Form’, amelyet – a Frankenstein’s és az Y13 után – a harmadik önálló dallal, és annak klipjével népszerűsítenek.

Ghost Toast – Megjelent a ’Shape Without Form’, itt az Eclipse klipje

Ghost Toast egy kísérletezős, instrumentális progrock zenekar Debrecenből. Rengeteg különböző zenét szeretnek (súlyosat, könnyűt, utazóst, filmzenét, elektronikus zenét, ambientet stb.), és használják is ezeket a hatásokat, hogy valami számukra (és remélhetőleg a közönség számára is) különlegeset alkossanak teljes szívvel. A főbb hatásaik: Tool, Faith No More, Mastodon, Crippled Black Phoenix, Ulver, A Perfect Circle, Deftones, Oceansize, Jaga Jazzist, Shpongle, Orbital, Ott, Plaid, Future Sound Of London, The Mars Volta, Isten Háta Mögött, valamint sok-sok filmzeneszerző.

A zenekar legutóbbi (sorban a harmadik) lemeze – az ’Out Of This World’ a finn Inverse Recordsnál jelent meg 2017-ben és számos pozitív újságcikk, kritika méltatta a világ minden táján, a magyar zenei portálok pedig HangSúly-díjra is jelölték az év albuma kategóriában.

A csapat a lemez dalairól így mesélt röviden: „A Frankenstein’s-t zeneileg elsősorban a filmzenék ihlették, a látszólag teljesen eltérő teátrális zongora intró és az azt felváltó gyorsabb, zakatolós, matekos részek kerülnek a végén összefércelésre, ahol a főmotívumai egyesülnek a dalnak.”

„Az Eclipse mottójának azt szántuk, hogy »everything is on the move, until they all stop forever«, vagyis minden mozgásban van, amíg végleg meg nem áll.”

„Az Y13-at (Yankee 1-3) modern és klasszikus filmzenék inspirálták (többek között Hans Zimmer vagy John Williams szerzeményei), próbáltuk úgy megírni és hangszerelni, hogy a szimfonikus zenei betétek és a riffek jobban egybeolvadjanak, mint korábban. A hangminták a ’Space Men’ című Anthony Daisies (Antonio Margherit) által rendezett, kvázi ismeretlen sci-fi-ből származnak.”

„A Hunt of life egy Jón Thoroddsen nevű izlandi zeneszerző művének furcsa psy-dub szerű átdolgozása, a hangminták egy Kelly Jenny nevű YouTube felhasználó amatőr videójából származnak. A szöveg egy vadászó hollóról szól.”

„A Follow mottójának azt szántuk, hogy »follow someone or something you trust, to get through the everyday chaos«, vagyis kövess valakit vagy valamit, akiben/amiben bízol, hogy átjuss a mindennapi káoszon. A cím magyarul »Kövesd«, ami egyben az egyik zenekartag gyermekkori otthonát is szimbolizálja, és számunkra a megpróbáltatásokról, akadályok legyőzéséről és a továbblépésről szól.”

„Before Anything Happens: Mielőtt bármi történik, érdemes elmerülni a jelenben. A dal esetében a rejtett kis témákban/dallamokban.”

„W. A. N. T. (We are not them.): A hangminták az ’1984’ című George Orwell regény Michael Radford által rendezett filmverziójából, illetve a már említett ’The Hollow Men’ című versnek a Francis Ford Coppola által rendezett ’Apokalipszis most’ című filmben felbukkanó soraiból származnak és ebben a tételben különösen érdemes rájuk odafigyelni.”

„Bízunk abban, hogy a lemezen hallható zene képes arra, hogy a hallgatóját, ha csak időlegesen is, de kiragadja a megszokott környezetéből és segít számára abban, hogy, ha csak érintőlegesen is, de megkérdőjelezze a körülöttünk lévő világot.”

A lemezt a Denevér Hangstúdióban keverte és masterelte Cserfalvi Zoltán (Töfi) és Boros Béla.

Megosztás