Slowhand & Van néven állt össze a két élő legenda, hogy eltűnődjenek, vajon hová tűntek a nagy zenész lázadók, miközben megidézik őket egy animációs filmen.

Az északír Van Morrison múlt hónapban adta ki új dupla nagylemezét ’Latest Record Project Volume 1’ címmel, amelyet a kritika elég rendesen lehúzott, ennek ellenére 5. helyig kúszott fel a brit albumlistán. Ezen található egy Where Have All The Rebels Gone? című dal, amelyet Eric Claptonnal sikerült elég rendesen gatyába rázni egy blues rockos iránnyal úgy, hogy Clapton vette át a szólóéneket, végül át is keresztelték a dalt The Rebelsre. Slowhand & Van formációként adják ki fizikai formátumban a kislemezt szeptember 10-én, amely előrendelhető, de a streaming platformokon már elérhető, a B oldalon az instrumentális verzió lesz megtalálható.

 

 

“Where have all the rebels gone? Hidin’ behind computer screens? Where’s the spirit, where’s the soul? Where have all the rebels gone?” [Kb. Hová lettek a lázadók? Monitorok mögé bújtak? Hová lett a szellemiség, a lélek? Hová lettek a lázadók?]
Miközben ezeket a sorokat éneklik, az átszabott dalhoz készült videóban sorra felidézik a nagy lázadóikat, akiknek a karakterét a néhány vonalas megközelítéssel is olyan kiválóan elkapták a Machine That Eats cég animátorai, hogy a legtöbbjük elsőre felismerhető volt. Egy-kettőnél azért el kellett gondolkozni, szerintünk róluk van szó:
Chuck Berry, Jimi Hendrix, Johnny Cash, Elvis Presley, Madonna, Iggy Pop, James Brown, Bob Dylan, Prince, John Lennon, Patti Smith, Bob Marley, Louis Armstrong, Chrissie Hynde, Lemmy, Kurt Cobain, Robert Johnson, Sister Rosetta Tharpe, Johnny Rotten, Mick Jagger és Keith Richards, Blondie, Grace Slick, David Bowie, Axl Rose, Janis Joplin.

A The Rebels bevételét a Van Morrison Rhythm & Blues Foundationnek ajánlják fel, az alapítványt Morrison a világjárvány idején hozta létre vészhelyzeti alapként azon zenészek számára, akik az élőzenére vonatkozó kormányzati korlátozások közvetlen következményeként anyagi nehézségekkel küzdenek.

Eric Claptonnak és Van Morrisonnak ez már a második közös kiadványa a világjárvány kitörése óta, tavaly decemberben is összeálltak a Stand Up And Deliver című dalhoz Morrison tiltakozó kampányának a részeként, amelyet a korlátozó intézkedések ellen folytatott. Robin Swann, Észak-Írország egészségügyi minisztere kifejezetten veszélyesnek nevezte Van Morrison protestálását.

Megosztás