Sting

Elképesztően sűrű a 2022-es év koncertfelhozatal szempontjából, az október pedig még ebből az erős mezőnyből is kiemelkedett, gyakorlatilag naponta léptek fel Budapesten jobbnál jobb zenészek és zenekarok, volt úgy, hogy egy napon kettő is. A sok zúzdaélmény közül kiemelkedik egy produkció, amit bármikor megnéznék újra és újra: ez Sting. Az ő művészetéhez passzol minden hangulat. Ha boldog, azért, ha szomorú vagy épp enervált, akkor azért hallgatja az ember. 71 éves, zenéje és produkciója mégis keresett minden korosztályból. Zenéje maga a minőség, amely örömet hoz erre a kifacsart és egyre furcsább helyre, amit Földnek hívunk.

A COVID-halasztás után 2022-ben először Debrecenben, majd pár héttel később Budapesten lépett fel ’My Songs’ című válogatásalbumával Sting, és varázsolta el a budapesti közönséget is. Amit kaptunk, az 20 dal, telt házas Budapest Aréna, tiszta zene mindenféle sallangtól mentesen, elképesztő zenészekkel, tökéletes és harmonikus hangzással. Természetesen a gyönyörű színpadkép, letisztult világítás, kivetítők nem hiányoztak a látványból, de az estét Sting személyisége és zenéje uralta, amely sokunk számára biztos pont a jelen zűrzavarában, amely másfél órányi megváltást, nyugalmat, kiegyensúlyozottságot hozott.

Imádom a modern hangzásvilágot is, a sztenderdnél több húros gitár- és basszusgitárhangzást, a szívritmust átrendező dobsoundot, a kísérletezést a zenében, de a koncertet indító három megasláger után ismét belém hasított a régi felismerés: az igazán kiváló dalok a legegyszerűbb hangszereken, különleges hangzás nélkül is maradandót nyújtanak. Az est zenészei: Dominic Miller gitár, Kevon Webster billentyűs hangszerek, Zach Jones dob, Gene Noble és Melissa Musique ének, Shane Sager ének és szájharmonika.

Egyetlen dalt emelek ki a koncert kapcsán: Shape Of My Heart, aki ott volt, tudja miért. Gene Noble és Sting (nem véletlen a sorrend) olyan duettel lepett meg minket, amire a mai napig nem találok szavakat. Igazi Sting-csavar… egy egyébként is tökéletes szerzeményt úgy tesz magasabb szintre a mester, hogy bevon egy másik kiváló zenészt, előretolja a fénybe, maga elé helyezi, mi pedig pislogni is elfelejtünk az előadás alatt, ahol ritmusra hullik a közönség álla a padlóra, így még a koppanás is a műsor részévé válik.

Az idő csak használ Sting minden produkciójának. Hazánk kitüntetett helyzetben van valamiért (ennek okát biztosan megkérdezném tőle, ha lenne lehetőség vele riportot készíteni), nem kerül el bennünket szerencsére, ez volt a 13. fellépése Magyarországon, bízom benne, hogy nem ez volt az utolsó találkozásunk.

Message In A Bottle / Englishman In New York / Every Little Thing She Does Is Magic / If It’s Love / For Her Love / Rushing Water / If I Ever Lose My Faith In You / Fields Of Gold / Spirits In The Material World / Brand New Day / Shape Of My Heart / What Could Have Been / Whenewer I Say Your Name / Walking On The Moon / So Lonely / Desert Rose / King Of Pain / Every Breath You Take // Roxanne / Fragile

Sting

Sting

Sting

Sting

Sting

Sting

Sting

Sting

Sting

Sting

Sting

Sting

Sting

Sting

Szöveg és fotók: TT (Török Tamás)
Videó: Szita Kitti
Külön köszönet a Live Nation Magyarországnak a lehetőségért!

Megosztás

A legfrissebb Hard Rock-hírekért kattints ide!