’Brother Johnny’ címmel jelenik meg egy lemez április 15-én Johnny Winter emlékére, melynek elkövetője a zenész öccse, Edgar Winter.

Edgar Winter

Régóta dédelgetett tervét váltotta valóra Edgar Winter, ugyanis már közvetlenül Johnny Winter 2014-es halála után mondták neki többen is, készíthetne egy lemezt bátyja emlékére.

 

 

„Johnny halála után egy rakás ember elkezdett unszolni, hogy készítsek egy albumot az emlékére. Akkor azonban nagyon magam alatt voltam, nagyon rossz lett volna az időzítés. Aztán lenyomtam a Rock ’N’ Blues Festet, amit eredetileg együtt csináltuk volna, mindegyikünk a saját bandájával, ám ez átalakult emlékturnévá, és az album ötlete ekkor kezdett formát ölteni. Pedig arra számítottam, hogy törlik a turnét, de nem kis meglepetésre a promóterek kérték, hogy headlinerként játsszak. Az első estén a Frankenstein után a Johnny B. Goode, a Rock And Roll, a Hootchie Koo és a Jumpin’ Jack Flash című dalokkal zártam a show-t, a műsor végét pedig Johnny emlékének ajánlottam. Éreztem, hogy ez egy érzelmekkel teli turné lesz, szomorú és nehéz is, de ezekből a dalokból erőt és vigaszt merítettem. A turnén mindenki nagyon jó fej és segítőkész volt, készen álltak, hogy jammeljünk a színpadon, ez pedig hagyománnyá vált. A koncertek utáni években sokszor szóba került az album. A feleségem, Monique – akinek a megérzéseiben jobban bízom, mint a sajátjaimban – egyszer azt mondta, hogy fel kell venni a lemezt Johnnyért, magamért és a rajongókért, valamint el kell ismerni, Johnnynak köszönhetem azt, hogy az lettem, aki vagyok” – emlékezett vissza Edgar az album keletkezésére.

Mondhatjuk, hogy az albumon egy eleven rocklexikon muzsikál, hiszen közreműködik rajta Joe Bonamassa, Doyle Bramhall II, Ringo Starr, Derek Trucks, Robben Ford, Billy Gibbons, David Grissom, Joe Walsh, Phil X, Taylor Hawkins, Warren Haynes, Steve Lukather, Michael McDonald, Keb’ Mo’, John McFee, Doug Rappoport, Bobby Rush, Kenny Wayne Shepherd és Waddy Wachtel.

Tizenhét dal lesz a korongon, amelyről a Joe Walshsal készült Johnny B. Goode máris meghallgatható. Edgar és Joe ismeretsége még a hetvenes évek első felére datálódik, amikor együtt turnéztak, Walsh akkoriban a James Gangben játszott. A dal Chuck Berry örökzöldje, és nem véletlen  a választás, ugyanis Johnny és Edgar kölyökként ennek a dalnak az előadásával nyertek meg egy texasi tehetségkutató versenyt és indultak el a pályán.

Edgar Winter

Megosztás