A ’Lost Not Forgotten Archives’ tizedik kiadványa a ’Falling Into Infinity Demos 1996-1997’, amelyben a Dream Theater negyedik albumának – a zenekar által megálmodott – dupla CD-s változatát ismerhetjük meg.

Dream Theater 1996

Az Inside Out Music a Dream Theater jelenlegi kiadójaként egy gyűjtői sorozatban adja ki a zenekar régi, korábban az Ytsejam Records által birtokolt archív felvételeit feljavított hangzással és korábban meg nem jelent bónusztartalommal felturbózva.
A ‘Lost Not Forgotten Archives’-széria tizedik kiadványának segítségével egy kétéves periódus dalait ismerhetjük meg, amelyek nagyobb része a ’Falling Into Infinity’ lemezen kapott helyet. 1996 márciusában ült össze a zenekar először – akkor még Mike Portnoy dobossal és Derek Sherinian billentyűssel –, hogy elkezdjenek új dalokon dolgozni, a dalszerzési időszak egészen 1997 februárjáig tartott. Az ekkor született szerzemények egy része vagy teljesen lemaradt, vagy átdolgozva került fel a végleges ’Falling Into Infinity’-re. A zenekar akkori kiadójánál, az EastWest Recordsnál személyi változás történt, a lemezcég új embere nem volt hozzászokva a banda munkamódszeréhez, és végül átdolgoztatta a teljes addig megírt anyagot és a hangzást eltolták az akkori mainstream irányába. A kiadói belenyúlás ékes példája, hogy bevonták Desmond Child sztárdalszerzőt a folyamatba, hogy együtt csiszolják a You Or Me-t, amit végül úgy átírtak, hogy a lemezen You Not Me címet kapott.
A külső befolyás érezhető hatással lett az egész albumra, amely így kevésbé lett komplex, a dalok rádióbarát irányba mozdultak el. A kiadó végül nem engedélyezte a 140 percnyi anyag dupla CD-n történő kiadását, mert szerintük nem kapott volna megfelelő fogadtatást, így jelent meg végül az egylemezes verzió. A zenekar azonban 2007-ben, az akkori official bootleg sorozatban megmutatta a rajongóknak az akkor lemaradt szerzeményeket is, köztük azt a 20 perces, próbán készült felvételt, ahol a Metropolis – Part I: The Miracle And The Sleeper című dal második részén kezdtek el dolgozni.
Az Inside Out Music ezt a zenekar által korábban kiadott 2 CD-s verziót vette a szárnyai alá, és feljavított hangzással jelenteti meg ismét május 13-án. A ’Lost Not Forgotten Archives Falling Into Infinity Demos 1996-1997’ a következő fizikai formátumokban lesz elérhető: dupla digipak CD, fekete, ezüst és 500 példányra limitált kék 3 LP+2 CD.

 

 

’Lost Not Forgotten Archives Falling Into Infinity Demos 1996-1997’ dallista:

CD 1:

01. Raise The Knife
02. Where Are You Now?
03. Take Away My Pain
04. You Or Me
05. Anna Lee
06. Burning My Soul
07. The Way It Used to Be
08. Lines In the Sand

CD 2:

01. Just Let Me Breathe
02. Peruvian Skies
03. Trial Of Tears
04. Cover My Eyes
05. Hollow Years
06. New Millenium
07. Speak To Me
08. Metropolis Pt. 2 (live rehearsal version)

Dream Theater

Megosztás