Last Autumn's Dream - Hunting Shadows

írta garael | 2008.02.08.

Megjelenés: 2008

Kiadó: Escape Music

Weblap: www.myspace.com/lastautumnsdream

Stílus: AOR/hard rock

Származás: Svédország

 

Zenészek
Mikael Erlandsson - ének, billentyűs hangszerek Andy Malecek (Fair Warning) - gitár Marcel Jacob (Talisman) - basszusgitár Jamie Borger (Talisman) - dob
Dalcímek
01. Strange Operation 02. Rainbow Sky 03. My Alibi 04. I'm Not Supposed To Love You Anymore 05. Lost In Moscow 06. R U Ready To Rock N Roll 07. Serenity 08. War Of Your Worlds 09. Save Our Love 10. Every Beat Of My Heart 11. Overnight Sensation 12. Match Made In Heaven (Bonus Track)
Értékelés

A Last Autumn's Dream tavalyi lemeze igazi meglepetés volt az inkább a heavy metalt szerető lelkemnek - a dús melódiákban úszkáló AOR dallamok olyan vidám, felhőtlen örömmel ajándékoztak meg, melyet egyszerűen nem lehetett nem szeretnem: ráadásul az énekes, Mikael Erlandsson hangja a legnagyobbakéval vetekszik, rekedtes orgánuma ha kell, simogat, ám ha kell, orbitális kitartással tudatosí­tja a hallgatóval, hogy itt bizony azért hard rockról van szó. A remek teljesí­tmény persze nem volt véletlen, elég csak egy pillantást vetni a tagokra: a Talisman ritmusszekciója mellett a Fair Warning gitárosa, Andy Malecek elevení­ti fel a legszebb technikás, ám í­zes AOR-játék hagyományokat. A fiúk nem akartak változtatni az elmúltakhoz képest - erre nem is volt szükség - , hiszen melodikus tárházuk és zenei fantáziájuk olyannyira gazdag, hogy nem kell más stí­lusba átkukkantani újabb innovatí­v ötletekért. A számok jelenleg is a dallamok bő kincsestárát nyújtják, ráadásul olyannyira "megkomponáltan", hogy az esetleges deja vu megjelenési lehetőségét is messze űzik. Persze azért a stí­lusnak megvannak azok a jellegzetességei, melyek karakteresen határozzák meg a dalokat, hiába, én ezekben az AOR melódiákban is érzek némi Rainbow í­zt - persze lehet, hogy csak azért, mert szivárványék is hasonló szí­vmelengető refréneket tudtak gyártani. Van itt kérem minden, mit egy AOR fanatikus szeme-szája megkí­ván: már rögtön a kezdő szerzemény egy olyan - összetettebb - slágerbombával indí­t, mely aztán végig meghatározza a felcsendülő dalok sorát: a dús vokáltémák és a húzós gitárfutamok olyan ambivalenciát teremtenek, mely jóleső feszültséggel ruházza fel a dalokat. Jóllehet minden dal potenciális sláger, a lemez szerintem legfülbemászóbb tétele a My Alibi: ez a felgyorsí­tott 'táncdal' más hangszerelésben és tempóban minden bizonnyal bármely fesztiválon dí­jak garmadáját eredményezné az olyan hallgatók körében is, kiknek a hard rockról az ordibálás és az ellenszenves pózolás jut csak eszükbe. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a filmzenei betéttel megfűszerezett War Of Your Worlds, melynek főtémáját ezúttal a szinti szolgáltatja. Persze vannak keményebb pillanatok is a lemezen, a Lost in Moscow kellemesen döngölős gitáralapozása stadionrockos témát vezet fel, Ready To Rock'n'Roll pedig hagyományosan fogalmazza meg, mi is nőtt ki annak idején a delta bluesból. A Save Our Love kissé Mr. Big-re hajazó világa, és az Every Beat of My Hear keleties hangfoszlányokkal megfűszerezett középtempója a lemez vége felé is gondoskodik arról, hogy ne laposodjon el a szí­nvonal, különösen a záró szám, a hammondos Match Made In Heaven ad még egy élvezet-fröccsöt a dallam-alkoholistáknak.

Pontszám: 8

Legutóbbi hozzászólások