Sunn O))): Kannon

írta Hard Rock Magazin | 2015.12.26.

Megjelenés: 2015

Kiadó: Southern Lord

Weblap: https://sunn.southernlord.com/

Stílus: Drone doom / experimentális metal

Származás: Egyesült Államok

 

Zenészek
Stephen O’Malley – gitár Greg Anderson – gitár, basszusgitár Csihar Attila – vokálok Vendégzenészek: Oren Ambarchi – gitár Randall Dunn – szintetizátor Steve Moore – szintetizátor Brad Mowen – nagydob Rex Ritter – moog
Dalcímek
Kannon 1 Kannon 2 Kannon 3
Értékelés

Tél van. Bár a hó nem esik, de hamar nagyon hidegek és sötétek lesznek az éjszakák, és reggel is csak iszonyatosan lassan múlik el a fekete homály. Nehezen tudok jobb időjárást társítani a Sunn O))) zenéjéhez, mint amit most kell elszenvednünk. Sötét, száraz, hideg, fenyegető.

A drone metal királyai a 2009-es ’Monoliths and Dimensions’ lemez után jelentkeztek ismét stúdióalbummal, ’Kannon’ címmel. Már a borító vizsgálata is kellemes meditációval eltöltött perceket ígér a maga nagyszabású sokoldalúságával, némileg elüt az utóbbi többnyire rajzolt, festett frontképektől, és éppen annyi lehetőséget nyújt az elmélyült, ráérős tanulmányozásra, mint a lemezen található zene. Stephen O’Malley és Greg Anderson ezúttal nem bajlódtak sokat a számcímekkel, ahogy azt fentebb láthatjátok, mind azonos című, egyszerűen csak sorszámot kaptak. A címen kívül jellegükben is hajaznak egymásra a dalok, konkrétan az első és az utolsó szám fő dallammotívumában is felfedezhetünk hasonlóságokat, de ez valahogy mégsem kelti az ötlettelenség érzetét, hisz más és más irányokba mozdulnak tovább a megkezdett dallamok.

Nehéz beszélni a Sunn O))) zenéjéről. Hogy miért? Szavakkal bajosan írható csak le az a fajta transz, amibe ez a vontatott, ritmustalan hangfolyam, amibe bele tudja sodorni az erre nyitott hallgatót. A szertartás-jelleget tovább erősíti Csihar Attila vokáljainak ismételt előtérbe helyezése. Hazánk fia hírnevéhez méltóan szólal meg ezerféle hangon: kántálva, hörögve, károgva igyekszik belerángatni az egyszeri hallgatót a Sunn O))) és a drone metal sötét, kilátástalan mocsarába. Dalszerkezetek és hangzás terén a ’Kannon’ az egyszerűségre és egyértelműségre törekszik, mintegy visszatérve a stílus alapjaihoz. Minden szám egy, maximum kettő fődallamra épül fel, a gitárok pedig ismét nagyobb szerepet kapnak a különböző hangeffektek rovására. Személy szerint elbírtam volna több kísérletezést, változatosabb hangzásvilágot (emlékeztek még az Aghartha végére?), de tény, hogy az anyag egységes hangulatvilága egy koherens elképzelés eredménye. A Sunn O))) esetében talán nincs is értelme az összehasonlítgatásnak mással, akár saját, régebbi albumaikkal sem, hisz aki beteszi a zenekar lemezét a lejátszóba, az tudja, hogy mire számíthat. Színtiszta avantgárd metal zene, mely egy szűk réteghez szól, de ahhoz a legjobb minőségében és formájában.

Pontszám: 7