Decapitated: Blood Mantra

írta P.A. | 2014.12.04.

Megjelenés: 2014

Kiadó: Nuclear Blast

Weblap: http://www.decapitatedband.net/

Stílus: Death metal

Származás: Lengyelország

 

Zenészek
Waclaw Vogg Kieltyka - gitár Rafal Rasta Piotrowski - ének Pawel Pasek - basszusgitár Michal Lysejko - dob
Dalcímek
01. Exiled in Flesh 02. The Blasphemous Psalm to the Dummy God Creation 03. Veins 04. Blood Mantra 05. Nest 06. Instinct 07. Blindness 08. Red Sun 09. Moth Defect (digipak bónusz)
Értékelés

Meggyőződésem: ha nincs a 2007-es borzalmas baleset, melyben Witold „Vitek” KieĹ‚tyka dobos életét vesztette és Adrian „Covan” Kowanek énekes pedig maradandó agykárosulást szenvedett, akkor a Decapitatedet már rég a death metal elitjében tartanánk számon. A tragédiát követő több éves csend a zenekar háza táján nem használt az ismeretségüknek, így a 2011-es visszatérő lemezt, a 'Carnival Is Forever'-t is csak az a néhány elvetemült fanatikus várta, akinek a death metal  többről szól, mint a Cannibal Corpse vagy a Deicide. A 'Carnival Is Forever' világszerte kedvező fogadtatásban részesült (számomra egyértelműen 2011 legjobb death kiadványa volt), emellett külön öröm, hogy Rafal Rasta Piotrowski személyében egy olyan énekesre tett szert Waclaw Vogg Kieltyka zenekarvezető gitáros, aki nemcsak brutális hangjával viszi tovább Covan megkezdett munkáját, hanem karakteres megjelenésével igazi frontemberévé vált a zenekarnak. Sajnálatos, hogy sem a basszusgitáros, sem a dobos poszton nem sikerült ilyen hosszú távú partnerre lelni, reméljük a jelenlegi felállás elég szilárdnak bizonyul majd és kiállja az idő próbáját.

Mivel a zenekar fő dalszerzője és mozgatórugója Vogg, így várható volt, hogy zeneileg nem sok változást hoz Pawel Pasek basszusgitáros és Michal Lysejko dobos érkezése annak ellenére sem, hogy nyilvánvalóan mindketten mesterien kezelik hangszerüket, ahogy egy technikás death metal zenekarban ez el is várható. Ennek ellenére nyilvánvaló zenei fejlődésen ment keresztül a Decapitated az évek során, ami új dalaikban is érezhető, hiszen a 'Blood Mantra' tökéletes arányban hozza a brutális death metal védjegyeket, komplex megoldásokat és még némi zenei kísérletezést is.

A Decapitated már a pályafutása elején kialakította saját hangzását és habár hatásaik, példaképeik nekik is vannak, sosem volt az a zenekar, amely mások munkásságából merített volna ihletet. Ebben a tekintetben a 'Blood Mantra' is egy tipikus, egyedi hangzású lemez, mégis az eddigiektől némileg eltérően néha egészen kihívó módon vállalja fel hatásait. Ott van mindjárt az Exiled in Flesh, The Blasphemous Psalm to the Dummy God Creation kettőse, melyek védjegyszerű Decapitated-durvulatok, de át vannak itatva valami slayeri gonoszsággal, amivel meg is ágyazzák az egész lemez hangulatát.

A Veins egy egészen új impulzust hordoz könyörtelen death metalba plántált finom melódiáival, hasonló dolgokkal eddig Gojira lemezeken lehetett találkozni. De van itt olyan dal, amely az egészen korai thrash hatásokra utal vissza, ilyen a címadó azzal a megveszett ökör módjára húzó vezérriffjével. Aztán a technikázás sem maradhat el, a Nest és az Instict is agyas ritmizálásra felhúzott magasröptű matekóra, ahol Fredrik Thordendal alaptörvényeit ismételhetjük át Vogg és kompániája tolmácsolásában. Mindemellett a 'Blood Mantra' kísérletezni is szeret, szuggesztív, monoton dobra és ritmusgitárra kihegyezett hömpölygés képében a Blindnessben, ahol Rafal Rasta Piotrowski felkavaró üvöltései adják a kontrasztot az amúgy rendkívül atmoszferikus dalban. Míg a zárás a 'Carnival is Forever' utolsó dalára, a Silence-re utal vissza nyugodt letisztult melódiájával. A digipack kiadásra jutott még egy bónusz dal is mely a Moth Defect címet kapta, ez szintén hamisítatlan Decapitated, így érdemtelenül száműzték a bónusz dalok vásárló csalogató világába.

Az idei death metal termés egészen vegyesre sikeredett. Véleményem szerint a Cannibal Corpse és az Obituary is csalódást okozott, de a lengyel bandáknak sikerült kiemelkedően jó lemezekkel megörvendeztetni rajongóikat, hiszen a Behemoth és a Vader is igen erős anyaggal állt elő, és diadalmas mosollyal biggyeszthetjük a Decapitated új alkotását is a gyűjteménybe, mert bizony egy ilyen lemeznek minden death metal rajongó CD-polcán ott a helye.

Pontszám: 9