Negyvenéves a Diamond Head klasszikus lemeze, a ’Lighting To The Nation’. A felújított változatban megjelenő lemezről két dal máris meghallgatható.

Diamond Head

Ebben az évben tölti be negyvenedik életévét a Brit Heavy Metal Új Hullámának (NWOBHM) egyik legfontosabb albuma, a ’Lighting To The Nation’, amely a Diamond Head legnagyobb tiszteletnek örvendő klasszikusa. Kevesen tudták volna megjósolni, hogy milyen fontosággal bír majd, ugyanis a ’Lighting To The Nation’ a NWOBHM mozgalom egyik legfontosabb katalizátora lett. Az Egyesült Királyságban található Stourbridge-ből indult Diamond Head tagjai sem sejtették, hogy az a hét dal, amelyet debütáló albumokhoz rögzítettek, mekkora visszhangot kelt.

 

 

Brian Tatler, az együttes alapító tagja így emlékezett meg az Am I Evil?-ről, amely a második felújított változatban közzétett dal: „Az Am I Evil? az egyik olyan dal, amelyet a Metallica feldolgozott. 1986. szeptember 20-án felhívott Lars Ulrich és azt mondta, hogy a ’Master of Puppets’ turnéjának egyik állomása aznap a Birmingham Odeonban lesz, amely a legjobb koncerthelyszín volt abban a régióban. Lars meghívott, így felpattantam a kilences buszra, felvettem a backstage passt és bementem a zenekar öltözőjébe. Ezután bemutattak James Hetfieldnek, Kirk Hammettnek és Cliff Burtonnek. Lars azt javasolta, hogy játszam el velük az Am I Evilt?-t a ráadásban. Természetesen elfogadtam a felkérést, és miután egy órán keresztül néztem a csodálatos színpadképüket, újra a színpad mögé mentem, ahol a gitártechnikusuk a nyakamba akasztotta James fehér Flying-V gitárját. Aztán Lars odarohant a mikrofonhoz és bemutatott engem, mint a srácot, aki a dalt írta. Öten játszottuk az Am I Evilt?-t a gyors részig, majd belekezdtek a Damage Inc. dalba, én pedig elhagytam a színpadot. Óriási élmény volt.”

Tatler így folytatta: „Hatalmas élmény volt felidézni és rögzíteni az Am I Evil?-t és a ‘Lighting To The Nation’ album 2020-as verzióját. Itt volt az ideje annak is, hogy a Diamond Head legnagyszerűbb dalának végre legyen videója. Köszönöm Andy Pilkingtonnak (Very Metal Art) ezt a mini eposzt. […] Az eredeti albumot egy hét alatt vettük fel és kevertük meg. Nagyon fiatalok voltunk ekkor, mindössze 19-20 évesek, így hallatszik rajta a fiatalos energia. Viszont sem technikai, sem időbeli, sem pedig szakemberi hátterünk nem volt ahhoz, hogy olyan erővel rögzítsük, mint amire most képesek vagyunk. Tehát igazán ki kellett élvezni azt, hogy lehetőségünk nyílt stúdióba menni, frissen és lendületesen rögzíteni ezeket a dalokat.”

A ’Lighting To The Nation’ jubileumi kiadása november 20-án lát napvilágot a Silver Lining Music gondozásában digipack CD, dupla vinyl, digitális, valamint speciális 2CD-s formátumban. A korábban már bemutatott – a Metallica által szinten naggyá tett – It’s Electric szöveges videója is megtekinthető alább.

Diamond Head

Megosztás