DVD kritika: Queen: Live In Budapest

írta admin | 2005.10.21.

Nagyon régen szerettem volna megszerezni már ezt az anyagot és eltenni emlékbe, mert azon szerencsések közé tartozom, akik ott voltak ezen a koncerten és élőben is élvezhették a SHOW-t. Azért í­rom nagybetűkkel, mert ez valóban show volt a javából. Az addigi legnagyobb szabású rock koncert volt ez Magyarországon. Gigantikus méretű szí­npad, hang és világí­tás volt felépí­tve a Népstadionban. És bizony az őrület is tetőfokára hágott. Voltak, akik napokat töltöttek el hálózsákokban a pénztárak előtt, hogy biztosan belépőhöz jussanak a nagy napra. Felbolydult a város a szó szoros értelmében. Valószí­nűleg sokkal többen szerették volna látni ezt a koncertet, mint ahányan bejutottak. Akik viszont ott voltak valóban szerencsésnek mondhatják magukat, mivel ahogy utólag már tudjuk ez volt a Queen utolsó turnéja és öt év múlva már Freddie sem élt. Megismételhetetlen élmény marad ez annak a 70.000 embernek aki(k) ott volt(unk).

A dvd a Zsombolyai János által készí­tett mozifilm. Ez a vállalkozás is csúcs volt a maga nemében annak idején. 16 kamera rögzí­tette a stadion különböző pontjairól és egy helikopterről a koncertet. Egy ilyen forgatás nem volt mindennapos nálunk de még Európában sem akkoriban. Természetesen az esemény nagyságából adódóan nem csak a koncert került fel a filmszalagra, hanem jó néhány életkép a csapat itt tartózkodásáról. Ezek javarészt a számok közé vannak bevágva, de ellentétben az eddig látott hasonló anyagokkal szemben itt ez nem zavaró, sőt. Rákerült a Bécsből szárnyashajóval érkező igencsak vidám csapat és az őket váró több száz rajongó (én is ott voltam), az elhí­resült Mercury kérdés, nevezetesen, hogy eladó-e ez az épület, és hogy mennyibe kerül. Ugye emlékszik mindenki, hogy melyik Duna parti házról van szó? Aki nem annak maradjon találós kérdés. A következő bejátszáson az épülő szí­npad előtt iszogat valami nagyon erős pálinkát majd az üres stadionban kiereszti egy kicsit a hangját. Láthatjuk Deacont a Duna korzón sétálgatni, sörözni, de nem ez a lényeg, hanem maga a koncert, ami tényleg felejthetetlen élmény. 23 dal szerepelt a műsorban de természetesen ez nagyon sok időt vett volna igénybe, ezért inkább csináltak két blokkot a végig játszott dalok között, ahol egymásra épí­tve egy-egy rövidí­tett változatban adtak elő néhányat. Elképesztő micsoda nóták ezek. Ennyi rock himnuszt azt hiszem nem í­rt egyetlen zenekar sem a világon. Persze nem volt elég csak megí­rni, elő is kellett adni őket. Freddie nem elég, hogy zseniális énekes volt de kitűnő front ember is. Nem nagyon bratyizott a közönséggel mégis megtalálta a velük való kontaktust de csak úgy, mint egy király a népével. A zenekar meg tette a dolgát mögötte. De micsoda zenekar! Pontosak mint az óra, nagyon precí­zek és azok a vokálok… Egyetlen kiegészí­tő ember játszik velük, néha gitáron, néha billentyűkön. A koncert csúcspontja a sok sláger között mégis egy magyar népdal lett. Mercury egyszer csak rázendí­tett a Tavaszi Szél Vizet Áraszt… kezdetű dalocskára, amit nagyon szépen, bár a tenyerére firkált puskából olvasott.

A Queen egy olyan zenekar, akiknek nagyon sok rajongójuk van ma is, vannak akik csak meghallgatják őket, vannak akik elismerik őket, de olyat még nem hallottam senkitől, hogy utálná ezt a csapatot. Akik ott voltak azoknak azért, akik nem azoknak meg azért kötelező az anyag legalább egyszeri megtekintése. Nem bí­rok más pontszámot adni. (10/10)


One Vision Tie Your Mother Down In The Lap Of The Gods Seven Seas Of Rhye Liar/Tear It Up A Kind Of Magic Vocal Improvisation Under Preassure Who Wants To Live Forever I Want To Break Free Guitar Solo Now I’m Here Love Of My Life Tavaszi Szél Vizet Áraszt Is This The World We Created? Tutti Frutti Bohemian Rhapsody Hammer To Fall Crazy Little Thing Called Love Radio Ga Ga We Will Rock You Friends Will Be Friends We Are The Champions God Save The Queen
Brian May-guitar Freddie Mercury-vocals John Deacon-bass Roger Taylor-drums
Szakáts Tibor