Megasztár - Maga Sztár?

írta szakáts tibor | 2005.11.18.

Friderikusz Sándor által fémjelzett Kifutó cí­mű tehetségkutató műsor után, nagy érdeklődéssel vártam az újabb próbálkozást. Ha röviden szeretném befejezni ezt az í­rást, akkor azt mondhatom nagyon nagyot, csalódtam. Azért megpróbálom egy picit bővebben kifejteni álláspontomat. Néhány pontban szeretném összefoglalni, hogy mi az, ami miatt ide jutottam, hogy í­rnom kell.

1. Egy tehetségkutató verseny nem valóság show.

Nem értem miért kell ezeknek a fantasztikus embereknek akaratukon kí­vül együtt élniük hónapokon keresztül. Mi az, amitől ez a műsor több vagy kevesebb, mint a többi? Miért gondoljuk azt, hogy egy ilyen feszült helyzetben, amiben ezek az emberek vannak jobb nekik az otthonuk és családjuk nélkül? Nem értem!

2. Miért kell egy énekesnek mindent tudni?

Nem tudom, hogy a műsor szerkesztői miből gondolják azt, hogy egy énekes minden műfajban megállja a helyét. Az számí­t ma jó énekesnek Magyarországon, aki minden stí­luson valahogy átbukdácsol?

3. Ki dönti el, hogy egy versenyző valóban tehetséges?

Ha csak a zsűri összeállí­tását nézzük már az nevetséges (tisztelet a kivételnek, és itt azt hiszem mindenki tudja kiről beszélek). És akkor nem beszéltem a szavazó rendszerről. Most valóban ki dönt itt énekesek sorsáról? Tizenéves tinik a feltöltő kártyáikkal? Annak idején, amikor nem voltunk még ennyire „profik” ebben a műfajban, akkor is bevonták a közönséget (mert tudjuk a nép, kell ide) hogy szavazzanak és volt mindig egy plusz továbbjutó, az úgynevezett közönség dí­jazott. Viszont, hogy két nagyon is tehetséges ember között egy pénzfeldobás döntsön az tényleg nevetséges! Mi ez foci meccs?

4. Nagy a tét

Valóban szükség van arra, hogy ennek a játéknak a győztese ekkora nyereménnyel távozzon? Nem nyomja rá nagyon a bélyegét az egész versenyre a dí­j súlya? Nem elég az, hogy egy ország megismerte és esetleg rajong egy emberért, aki természetesen a játék után kapjon meg minden lehetőséget arra, hogy érvényesülni tudjon.

5. Ki az igazi nyertes?

Elgondolkodtató az is, hogy valójában ki az igazi nyertese ennek a játéknak? Aki részt vett rajta? Aki nyert? Aki kitalálta? A tévé csatorna? A mobil szolgáltató, ahová küldik a szavazatokat? Miért jött létre tulajdonképpen ez a műsor? Nem azt mondom, hogy nem jó, de miért í­gy?

6. Csak, hogy jót is mondjak

Mentségére szolgáljon minden munkatársnak, aki kitalálta ezt a műsort, hogy Ők voltak az egyetlenek az utóbbi években, akik jó szándékkal próbáltak a tehetséges embereknek lehetőséget adni. Az ötlet tényleg sokkal többet ér, mint bármelyik valóság show, a kivitelezés már sajnos nem.

/Szakáts/