Kedvenc lemezeim – P.Mobil: P.Mobil a Fradi pályán – 1994. június 11. (DVD)

írta Bigfoot | 2019.12.22.

A P.Mobil 1994-es visszatérése remekül sikerült. Kiadtak egy régi-új albumot (’Ez az élet, Babolcsai néni’), és megcsináltak egy nagyszabású újrakezdő bulit a Fradi pályán. Ennek hanganyaga majdnem teljes egészében megjelent, sőt egy nyolcvannyolc perces film is kijött a buliról, ám a teljes filmre mostanáig kellett várni.

A GrundRecords most is nagyot alkotott, ’Az első nagylemez’ és az ’Ez az élet, Babolcsai néni’ LP változatai után kezelésbe vették ennek a koncertnek a filmfelvételét, és feljavítva, teljes egészében került kereskedelmi forgalomba.

Egyértelműen lejön a DVD-ről, hogy a Mobil remek formában van, a dalok erőteljesen szólnak. Az új album, az ’Ez az élet, Babolcsai néni’ nótái folytatják a banda zenei hagyományait, és tökéletesen illenek a koncert repertoárjába. A nyolcvanas évek első felében többször is láttam ezt a felállást élőben, az igazat megvallva semmit sem változott a banda, mintha nem telt volna el majd egy évtized. Az a tipikus Mobil–sound megvan, az idő haladtával modernebb kiadásban, a színpadi show sem változott, amit kilencven százalékban Schuster Lóri produkál: ahogy az elején kiugrik a koporsóból, energiatakarékos tapsgéppel diktálja a ritmust, nőnek öltözik az Asszonyt akarok alatt (ez mondjuk sokkoló élmény) vagy a Varjúdal alatti „fajtalankodása” Tunyóval. Kihagytam ezt a bulit, ám a barátaim, akik ott voltak, elmesélték, micsoda ereje volt az egésznek, milyen jól szólt. A színpadképből azonnal lejön, hogy nem gagyi cuccon játszottak, hála a zenekarvezető hangosító vállalkozásának, felpakoltak egy akkor nagyon színvonalasnak számító cájgot a deszkákra.

Az viszont érdekes, hogy mennyi fontos dal maradt ki az első változatból. Nem látható-hallható a Főnix éjszakája, a Pokolba tartó vonat, a Maradsz, aki voltál, vagy a Honfoglalás. Nem tudom, mi volt Lóránt motivációja, amikor szerkesztette a kiadványt. Tegyük hozzá, csak képileg nem publikálták őket, mert két CD-n, a ’The Worst Of P. Mobil’-on és a 'The Rest Of P. Mobil'-on gyakorlatilag a komplett buli hallható. Igaz, pont a lényeg, a Honfoglalás ezekről is lemaradt a Tűzimádóval együtt, promóciós szempontból érthető, hogy kellett a hely az új daloknak. Hajnal Gábor rövid felkonferálása is csak a CD-n hallható.

A kezdet viszont fergeteges: ahogy egy riporteri kérdésre egy srác azzal indít, hogy mennyire rühelli a bandát – ez amolyan Schuster Lóri-féle önirónia. Aztán kő kövön nem maradt több mint két órán keresztül. Az eredeti felvételhez képest sikerült a képet is rendbe hozni (nem digitális eszközökkel vették fel)a hangot is restaurálták. Az már korábban is zavart, hogy a dob rendkívül erősen szólt már akkor is. Ezen nem változtattak most sem, bár tudom, a kiadó ragaszkodik hozzá, hogy a régi felvételek lehetőleg a legeredetibb formában jelenjenek meg.

Extraként megtekinthetünk egy kétórás werkfilmet a koncert előkészületeiről. Ez jórészt amatőr felvétel, sokszor remeg a kamera, a képminőség sem mindig csúcs, szóval ez inkább hardcore Mobil-fanoknak javasolt.

Megnézve a buli filmfelvételét, sajnálhatjuk, hogy egy ilyen teljesítményt nyújtó zenekart nem sikerült együtt tartani a második klasszikus felállásában. Totó nagyon hamar visszament Ausztráliába, három év múlva Tunyó, Zefi és Bajnok is megkapta a útilaput a főnöktől. Mindez azért is szomorú, mert a tervek szerint a Mobil a régi elképzeléseivel, de megújuló bandaként akart visszatérni és nem nosztalgiázó öreg rockerek gyülekezeteként.

’P.Mobil a Fradi pályán – 1994. június 11.’: Rocktóber / Rock ’n’ Roll / Forma 1 / Piros, metál, zöld / Menj tovább / Maradsz, aki voltál / Kiveszőben vagyok / Honfoglalás / Miskolc / Dugjatok a 220-ba! / A király / Lámpagyár / Főnix éjszakája / Tűzimádó / Varjúdal / Ez az élet, Babolcsai néni! / Ha jössz hozzám, késő / Újrakezdeném / Mobilizmo / Egyszer az életben / Csillag leszel / Pokolba tartó vonat / Metálmánia / Csizma az asztalon / Asszonyt akarok / Józsi gyere haza! / Alkohol blues / Oh, yeah / Kétforintos dal / Utolsó cigaretta / Örökmozgó lettem

Extra: Főpróba – werkfilm

P.Mobil (1994):

Schuster Lóránt – szöveg, ének
Tunyogi Péter – ének
Sárvári Vilmos – gitár, vokál
Kékesi László - basszusgitár, ének
Marecky István – dobok
Zeffer András – billentyű, vokál

Tunyogi Bernadett – vokál
Tunyogi Orsolya – vokál
Gyenes Béla – szaxofon
Gál Gábor – gitár
Szendrei István – ütősök