Pink Floyd – Negyven éve jelent meg a ’The Wall’

írta Bigfoot | 2019.12.01.

1979. november harmincadikán látott napvilágot a Pink Floyd fehér téglafalat megéneklő albuma, melynek értelmezése talán még ma is tart.

Szerzője, Roger Waters azért írta, mert falat érzett a közönség és a zenekar között, pontosabban szerinte sokan nem értették őket. Negyven évvel ezelőtt Kelet-Európában persze másként értelmezték ezt a lemezt, hiszen akkor még két világrend uralkodott, és nem tudtunk nem gondolni a Berlini Falra. És persze a falon belül ott volt az ember összes szorongása és a világ nagy bajai. A végén azért kaptunk némi optimizmust azzal, hogy a fal leomlott.

A Floyd ekkor már teljesen Roger Waters kontrollja alatt állt. A szövegekbe már évek óta nem engedte a többieket beleszólni, és ezúttal a zenét is majdnem egyedül alkotta meg – David Gilmour csak pár nóta erejéig jutott szóhoz.

Rövid promóciós turnéja során a lemezt nem sok helyen tudták bemutatni, mert a rengeteg díszletet felvonultató előadás felállítása költséges volt és bonyolult. Harminc évvel később már adottak voltak a technikai feltételek, hogy világkörüli turnéra vigyék a művet. Ám ezt Waters már egyedül valósította meg.