Woodstock 50: Egy fesztivál, 3 lemez és ami mögötte van

írta Bigfoot | 2019.08.16.

Valószínű, nem tudok újat írni arról az eseményről, mely 1969. augusztus tizenöt és tizenhét közt zajlott az amerikai Bethel város közelében. Igen, ez a három nap volt a hippi mozgalom csúcsa, ami aztán nagyon gyorsan kimúlt. Erről emlékeztek meg most egy háromlemezes kiadvánnyal.

Azt mondják, mindenki ott volt, aki számított. Majdnem. A The Doors például nem, a New Haven-i balhé még nem ült el. Frank Zappa sem, bár ő egészen más ok miatt: nem kedvelte a hippit és a narkót, ha például egy zenészét rajtakapta füvezni, azonnal kirúgta. A Pink Floyd csillaga már emelkedett, zenéjük elég pszichedelikusan szólt, mégsem kerültek be a fellépők közé. A Led Zeppelin első albumával nagyot robbantott, ők sem léptek fel. A Deep Purple vagy a Nice nem illettek bele a képbe, a Cream addigra feloszlott. A Stones és Bob Dylan is kimaradtak a szaknévsorból, a Jethro Tull pedig lemondta a fellépést.

Sokan azt gondolják, ez volt a legnagyobb megmozdulás a „Szeretet és béke jegyében”. Holott a valóságban kőkemény üzleti tárgyalások mentek a háttérben, már ezt a fesztivált sem tudták megtartani az eredeti helyen. A zenekarok is bőszen számolták a gázsit, a The Who fellépése majdnem elmaradt, hiszen elszámolási vitába keveredtek a szervezőkkel. Káosz alakult ki az utakon a rengeteg érdeklődő miatt, a higiéniai viszonyok sem voltak épp magas szintűek.

Talán már nincs is olyan felvétel a fesztiválról, ami ne jelent volna meg, több előadó komplett fellépését kiadták önálló lemezeken. Ez a mostani jubileumi tripla CD jórészt lefedi az eredeti tripla LP műsorát, de hozzáraktak olyan előadókat is, akiket a lemezvásárlók akkor nem hallhattak, így a Grateful Dead, a Creedence Clearwater Revival, Janis Joplin vagy a Blood Sweat & Tears választékába is belehallgathatunk. Jópofa, ahogy az egyes dalok közt különböző közérdekű információk hangzanak el a színpadról.

Csúnyán mondva mindent pénzzé tettek, amit fel lehetett használni a fesztivál hagyatékából. Nem olyan régen egy harmincnyolc CD-ből álló kiadványon kiadták szinte a teljes hanganyagot (is) ’Woodstock - The Definitive 50th Anniversary Archive’ címmel. Hogy ez mennyire fér össze Woodstock hippi szellemével, döntse el mindenki.

Azért beszéljünk a napos oldalról, a zenei felhozatalról is. Nem rossz ennyi korszakalkotó előadót hallani egy fesztivál keretében, és valamennyien erejük teljében zenéltek, beleadták szívüket, lelküket a produkcióba. Mert bár már akkor is nagy üzlet volt a rockzene, a muzsikusok tele voltak lelkesedéssel. Ma is elemi erővel hasít, ha meghallgatjuk/megnézzük, ahogy Santana játssza a Soul Sacrifice-t, a Ten Years After zúzza a Goin’ Home-ot vagy Joe Cocker elüvölti a With A Little Help From My Friendset. Ahogy Jimi Hendrix gitárja siratja az amerikai himnuszt, az egyszerre hátborzongató és szívbemarkoló.

Mindez egy olyan Amerikában történt, ahol egy évvel korábban választották elnökké Richard Nixont, aki semmilyen szinten nem értett szót ezzel a generációval, – pályafutásának nagyon ronda vége lett a Watergate-botránnyal – odaát Vietnamban pedig értelmetlenül halt meg rengeteg ember.

Az elmúlt ötven évben számos fesztivált tartottak Woodstock jegyében, ám ezekre nem érdemes szót vesztegetni. Az a szégyenletes procedúra, ami legutóbb az ötvenéves jubileumi esemény elmaradásához vezetett, megrengette a kultusz alapjait. Woodstock csak egyszer volt. S bár akkor sem volt béke a világban, Amerikában meg főleg nem, ez a három nap 1969 augusztusában félreérthetetlenül bebizonyította, hogy egy alternatív kultúra is létezik.

Ez a tripla CD felvillantja a három nap legfontosabb eseményeit és ízelítőt kapunk ma már történelmi előadók talán legfontosabb megmozdulásairól.

'Woodstock: Back To The Garden (50th Anniversary Collection)'

CD 1:

Handsome Johnny - Richie Havens / Freedom (Motherless Child) - Richie Havens / Everybody's Ground Getting Comfortable? - John Morris / Reason To Believe - Tim Hardin / It's Deadly Serious, Man - John Morris / Coming Into Los Angeles - Arlo Guthrie / Lotta Freaks! - Arlo Guthrie / Drug Store Truck Drivin' Man - Joan Baez with Jeffrey Shurtleff / Lease Come Down - Chip Monck / The Fish Cheer/I-Feel-Like-I'm-Fixin'-To-Die Rag - Country Joe McDonald / Jingo - Santana / Soul Sacrifice - Santana / Helen Savage, Please Call Your Father - Chip Monck / Darling Be Home Soon - John B. Sebastian / It's Not Poison! - Hugh Romney / Going Up the Country - Canned Heat / On the Road Again - Canned Heat

CD 2:

Country Common Sense! - Chip Monck, Country Joe McDonald, Ken Babbs / Dark Star - Grateful Dead / We've Got the Keys To Your House - John Morris / Bad Moon Rising - Creedence Clearwater Revival / I Put a Spell On You - Creedence Clearwater Revival / Kozmic Blues - Janis Joplin / Piece of My Heart - Janis Joplin / Medley (Dance To The Music / Music Lover / I Want To Take You Higher) - Sly & the Family Stone / We're Not Gonna Take It - The Who / My Generation - The Who / Somebody To Love - Jefferson Airplane / Volunteers - Jefferson Airplane / We Must Be In Heaven, Man! - Hugh Romney

CD 3:

I Think You People Have Proven Something To the World - Max Yasgur / With a Little Help From My Friends - Joe Cocker / Looks Like We're Gonna Get a Little Bit of Rain - John Morris / I'm Going Home - Ten Years After / The Weight - The Band / Spinning Wheel - Blood, Sweat & Tears / Suite: Judy Blue Eyes - Crosby, Stills & Nash / Sea of Madness - Crosby, Stills, Nash & Young / Wooden Ships - Crosby, Stills, Nash & Young / Love March - The Butterfield Blues Band / At the Hop - Sha Na Na / It's Been a Delight Seeing You - Chip Monck