Kedvenc lemezeim – Twisted Sister: You Can't Stop Rock 'n' Roll (1983)

írta CsiGabiGa | 2018.11.07.

35 éves a 'You Can't Stop Rock 'n' Roll'! El se hiszem, hogy ilyen öreg vagyok! Ez a lemez akkor született meg, amikor tinédzser éveim végén jártam, s ahogy mondják, az emberfia ilyenkor a legfogékonyabb a zenei hatásokra. Az általánosban még a három S (Sweet, Slade, Smokie) bűvöletében éltem, aztán 1980-ban megismertem a legnagyobb S-t, Michael Schenkert, és elkezdtem visszamenőleg begyűjteni a UFO-albumokat. De a glam rock korszak hatása nem múlt el nyomtalanul.

A Twisted Sister nem egyszerű glam rockot játszott, heavy metal elemeket vittek a zenéjükbe, ettől voltak különlegesebbek az átlagnál, mint ahogy annak idején a Beatricét is azért szerettem meg, mert a Sex Pistols-féle, minimális tudással, de zsigerből zenélő punk zenekarok közül kiemelkedett azáltal, hogy képzett zenészek játszották a hard rock alapokon nyugvó muzsikát. Na meg a Twisted Sisternél ott volt az imázs. Kifestették magukat, mint a KISS, de nem fehérre meszelt arcú bohócok voltak szerepük szerint, hanem harci díszbe öltözött transzvesztiták, amire még rá is gyúrtak (szó szerint), dagadó izmaikkal ellentételezve a nőies megjelenést. (Plusz még a lemezek hátsó borítóján vagy a belső tasakon megjelentek macsó férfiként is, persze itt is megvolt a kettősség a glam akkori divatja szerinti dauerolt hajak miatt.)

De visszatérve a 'You Can't Stop Rock 'n' Roll'-ra: legalább olyan jó lemez, mint a nagy áttörést hozó 'Stay Hungry', csak még nem volt akkora ereje az MTV-nek, hogy a világhír felé röpítse őket, mint egy évvel később, amikor is a We're Not Gonna Take It sikere elárasztotta a médiát. Pedig már itt is megvolt ugyanaz a dög az I Am (I'm Me)-ben a faék egyszerűségű szöveggel (mert mi lehetne ennél is primitívebb, mint hogy „I am, and I'll be, I will, you'll see.”) és egy remek dallammal párosítva, sőt a dallamszóló a gitáron is hasonló stílusban készült. Az angol kislemez listán 18. lett, jobb eredményt ért el, mint nagyhírű utódja, ám nemzetközi – és hazai, amerikai – áttörést nem értek el még vele. Ott van a másik nagy durranás, a The Price párja is, a You're Not Alone című ballada.

Az 'Under The Blade' még egy kis kiadónál készült, a zene még kiforratlanabb (a Bad Boys Of Rock 'N' Roll szinte fáj), de vannak nagy pillanatai, és a 'Stay Hungry' sikere után újrakeverve már nem is volt annyira vészes. De közel sem annyira jó, mint a folytatás. Köszönhető ez Stuart Epps producernek is, akire az első Vandenberg-lemez (kicsi a világ) hangzása miatt figyeltek fel. A The Kids Are Back rögtön az elején magával ragad, ilyen lüktetése később a Street Justice-nek volt. A Ride To Live, Live To Ride hatalmas ívű, szinte himnikus dallamával kerít hatalmába, a We're Gonna Make It vagy a címadó pedig hozza azt a lendületet, energiát, amit megszoktunk Dee Snidertől.

A Beatrice-hasonlathoz visszakanyarodva azt el kell mondanom, hogy míg ott a zenészek minőségi játéka emelte az átlagos punk zenekarok fölé az együttest, itt éppen a zenészek (elsősorban a két gitáros) középszerűsége az, ami kicsit punkosabbá tette a zenét, de Dee zsenialitása keresztül préselte a csapatot a kritikusok gyűrűjén. A 35 éves kiadvány bónuszlemezén az 1983-as Marquee Clubban tartott koncertjük szerepel. Ezen is érződik a punkszerű egyszerűség, de a mindent elsöprő energia is. Ezt két hónappal a második lemez megjelenése előtt tartották, így elsősorban az 'Under The Blade' műsorára, illetve a korai időszakban játszott dalaikra fókuszál. Elhangzanak olyanok, mint az It's Only Rock 'N' Roll (But I Like It) a Rolling Stonestól vagy a Let The Good Times Roll, melyet sokkal keményebben adnak elő, mint elődjeik, Chubby Checker vagy a The Animals. És ott a Leader Of The Pack a Shangri-Lastól, mely már ekkor állandó koncertdaluk volt, de csak jóval később, 1985-ben került lemezre. A Shangri-Las egy másik slágere pedig az Aerosmith által vált híressé, az volt a Remember (Walking In The Sand). De az egy másik történet. És ha már '85-ös lemez, a zenekar bemutatása során előkerül a híres mondat: „Come out and play!” Az új lemez beharangozóiként az I Am (I'm Me)-t és a You Can't Stop Rock 'N' Rollt játsszák el. Vágatlanul élvezhetjük Dee Snider hosszú konferanszait is a dalok között, a Band Rap, Dee's Rap és a Band Introductions 13 perce olyan, amit mostanában ki szoktak vágni a koncertlemezekből, de a szerkesztők úgy ítélték, hogy az akkori Twisted Sister-koncertek hangulatához ez is szervesen hozzátartozik.

Az első lemezen van még három dal, melyek eredetileg a 'You Can't Stop Rock 'n' Roll' EP B-oldalán jelentek meg, ám ezek nem túl átütőek, nem véletlenül maradtak le a nagylemezről. Ezzel együtt a diszkográfia részét képezik, ezért gyűjtőknek, rajongóknak csemege.

A vadonatúj kiadvány ünnepi külsőt kapott, digipack csomagolásban teszik elénk a 2 CD-t, és a 12 oldalas booklet nagy részében Malcolm Dome újságíró írását olvashatjuk a zenekar 1983-as évéről és első közös munkájukról az Atlantic kiadóval. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy 2006-ban már megjelent egy remaszterizált kiadás ebből a lemezből a Demolition Recordsnál, és azon is rajta volt a 3 EP-dal, de most végre a hivatalos kiadójuk, az Atlantic is kiadta, vadonatúj keveréssel. A 'Live at The Marquee 1983' is megjelent önállóan egy kis példányszámú, TS alakra vágott borítóban a Rhino Handmade kiadó és az Atlantic közös gondozásában. Most végre ez is eljuthat a nagyközönséghez, a rajongók szélesebb rétegéhez.

Twisted Sister:

Dee Snider (David Daniel Snider) – ének
Jay Jay French (John French Segall) – gitár, vokál
Eddie 'Fingers' Ojeda (Eddie Ojeda) – gitár
Mark 'The Animal' Mendoza (Mark Glickman) – basszusgitár
A.J. Pero (Anthony Jude Pero) – dobok, ütőhangszerek

CD1: You Can't Stop Rock 'N' Roll (48 perc)

The Kids Are Back / Like A Knife In The Back / Ride To Live, Live To Ride / I Am (I'm Me) / The Power And The Glory / We're Gonna Make It / I've Had Enough / I'll Take You Alive / You're Not Alone (Suzette's Song) / You Can't Stop Rock 'N' Roll / One Man Woman (from 'You Can't Stop Rock 'n' Roll' EP) / Four Barrel Heart Of Love (from 'You Can't Stop Rock 'n' Roll' EP) / Feel The Power (from 'You Can't Stop Rock 'n' Roll' EP)

CD2: Live at The Marquee 1983 (73 perc)

What You Don't Know (Sure Can Hurt You) / Sin After Sin / Bad Boys (Of Rock 'N' Roll) / Destroyer / Leader Of The Pack / Tear It Loose / Band Rap / You Can't Stop Rock 'N' Roll / Run For Your Life / Shoot 'Em Down / Dee's Rap / It's Only Rock 'N' Roll (But I Like It) / Band Introductions / I Am (I'm Me) / Under The Blade / Let The Good Times Roll

Legutóbbi hozzászólások