„Nem töltöttük felesleges dolgokkal az időt”: Interjú Tóth-Laboncz Attilával (Benzin)

írta Hard Rock Magazin | 2017.04.13.

14 éve folyamatosan pörög és koncertezik a Benzin, de lemezük meglepő módon eddig csak egy jelent meg. A srácok körül 2017-ben is forr a levegő, és talán ebben az évben összejöhet egy új album. Erről, valamint a zenekar körüli legfrissebb infókról a zenekar vezérét, a Tankcsapda egykori tagját (aki nem mellesleg az egyik alapító volt), Tóth-Laboncz Attilát, vagyis Labit kérdeztük.

Hard Rock Magazin: Valószínűleg én vagyok az egyetlen a szakmában, akit ez izgat, de a zenekari névválasztás mindig a fixa ideám. Miért pont Benzin?

Labi: Egy átmulatott éjszaka után jött a Benzin zenekarnév választása. Ez még jóval a Kerozin előtt volt! (nevet) Tömör, jó a csengése, több értelme is van, ezért maradtunk ennél. Nekünk eddig bejött, reméljük, sokan így gondolják!

HRM: 12 éves a zenekar. Ha csak pár mondatban is, de foglald össze, mik voltak a zenekar életének legfontosabb állomásai, történései!

Labi: Az elmúlt közel másfél évtizedben szinte az összes hazai klubot bejártuk, a nevesebb fesztiválokon, motoros találkozókon részt vettünk. Számos helyre hívtak minket, lehetetlen lenne itt mindet felsorolni. Évente 60-70 koncertet is toltunk. A legjobb élmények a nagy fesztiválokhoz (EFOTT, Campus, Hegyalja) köthetők. Rengeteget stúdióztunk, évekig jártunk a szolnoki Denevér Stúdióba, ahol nagyon kellemes napokat, heteket töltöttünk el!  Természetesen hatalmas élmény volt az összes klipforgatás is, ezek mindig nagy kihívásokat jelentettek számukra.

HRM: Zenéltetek a Depresszióval és a Tankcsapdával is. Mit tudtatok ezekből a bulikból profitálni?

Labi:  A Tankcsapda zenekarral baráti kapcsolataink vannak, alapító tagja voltam a bandának, épp ezért több alkalommal is elhívtak minket előzenekarnak. Több klip is köthető a közös bulikhoz (Csigavér, Engedd be a fényt), ami már mindenképp maradandó élménynek nevezhető. A Depresszióval is voltak közös bulik, ezek nagyobb része stadionkoncert volt, sokan megismerték ott is a Benzint. Ezek az alkalmak nagyot lendítettek a zenekar népszerűségén.

HRM: 2010-ben a Rockinform mellékleteként jelent meg a lemezetek. Miért ezt a megoldást választottátok a megjelenésre?

Labi: 2010-ben kaptuk a felkérést kedves barátunktól, Erdélyi Zsoltitól egy lemez elkészítésére. Akkor ő gondozta a Rockinformot, melynek lapszámaihoz minden alkalommal mellékeltek egy CD-t is. Mivel több felvételünk kész volt már a Denevér Stúdió jóvoltából, így két hét alatt feljátszottunk még 4-5 kész dalt, és rekordgyorsasággal a boltokba kerülhetett a lemez. Óriási köszönettel tartozunk azóta is mindenkinek, aki segített minket ebben, hiszen hetek alatt ötezer rockerhez eljutott a zenénk. Sajnos a Rockinform később megszűnt, pedig tervben volt a második Benzin-anyag megjelenése is.

HRM: Rengeteg tagcserét éltetek már meg. Mennyire nehezítette ez meg az alkotómunkát?

Labi: Az évek alatt elfogyasztottunk már három gitárost, akik mindannyian nagy szerepet játszottak a Benzin-hangzás kialakításában. Mindhárman szép zenei karriert futottak be, Mészáros Ádám Péterfi Borival turnézott évekig, Zurbó Zoli a debreceni Rocksuli vezető gitártanára, több zenekar alapítója, és Háló Roland is aktívan zenél, jelenleg Angliában tépi a húrokat egy alterrock bandában. Mégis úgy érezzük, hogy a jelenlegi felállásunk a legütősebb, most van a legnagyobb kohézió a csapatban. DonGyugyu (Farkas Gyula), a jelenlegi gitárosunk ezer témát hoz, az elmúlt években az ő stílusa határozza meg leginkább a zenénket, de a szövegekért még mindig Paszti (Asztalos Attila) a felelős, így a gondolatiság nem változott az évek alatt.

HRM: 2011 óta változatlan a Benzin legénysége. Egy új lemez esetleg?

Labi: Most nagyon egységesek vagyunk, rengeteg új dalunk van készen, szinte mindegyikhez forgattunk már klipet, de albumon még nem láttak napvilágot. Ha kapnánk egy jó szerződést, akkor igen hamar összeállna az új Benzin-lemez!

Ebben az évben főként az új dalokat gyúrtuk a próbahelyen, készítettük a klipeket, de közben koncerteket is szerveztünk. Pólókat gyártottunk, promóztuk a bandát rendesen.  Habár kevesebb bulink volt, mint tavaly, de nem töltöttük felesleges dolgokkal az időt!

HRM: Hol láthat benneteket legközelebb a rockzene szerető közönség?

Labi: Legközelebb május 6-án Budakalászon, az Omen vendégeként, majd május 19-én a miskolci Cornerben, a Zord zenekarral zenélünk.

Készítette: Boltsek Andrea