„Az én szenvedélyem a zeneszerzés”: Interjú Anton Kabanennel

írta savafan | 2016.09.29.

Új zenekar alapításába fogott Anton Kabanen, a Battle Beast egykori gitárosa és zeneszerzője. Közben a Wisdom tagjaként koncertezik, de már dolgozik a friss zenekar lemezén. A Battle Beasttel történt szakításról, az új banda körüli teendőkről beszélgettünk a finn gitárossal, és azt is megtudtuk, mit tart a bibliájának.

Hard Rock Magazin: Kezdjük egy rossz emlékkel: mi vezetett oda, hogy kikerültél a Battle Beastből?

Anton Kabanen: Őszintén szólva nem nagyon szeretnék belemenni abba, hogy én hogy látom mindezt, mert ezzel csak egy újabb nyilatkozatháborút indítanék el. De röviden és tömören, anélkül hogy részletekbe bocsátkoznék: kétszínűség, hazugság, köpönyegforgatás és zsarolás volt a neve a játéknak. Az egész, úgy ahogy van, már az elejétől romlott volt, úgyhogy a Battle Beast nem létezik többé számomra, ha engem kérdezel.

HRM: Miként élted meg, hogy nem számítanak már rád ott, ahol rengeteget köszönhetnek a zeneszerzői vénádnak?

AK: Először nehezebben viseltem, az egyetlen megoldás az volt, hogy tovább kell lépni. Sokan támogattak és segítettek utána, rajongók, barátok, zenészkollégák, család stb. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki kiállt mellettem. Az én szenvedélyem a zeneszerzés, amit mindig szívvel-lélekkel csinálok, kompromisszumok nélkül. Szóval írtam tovább a dalaimat, és próbáltam egy új csapat alapítására koncentrálni, amelyben már olyan emberekkel dolgozok, akiket zeneileg is megfelelően képzettnek tartok, és emberileg is őszinte, hűséges barátaimnak tekintek.

HRM: Nem kerestek meg zenekarok, hogy írj nekik dalokat, vagy hogy játssz fel egy-egy szólót valamelyik lemezre?

AK: Többen megkerestek, de még nem éreztem, hogy készenállok, vagy hogy lenne elég időm és energiám bevállalni bármit is. Természetesen a Wisdom kivétel, illetve van még egy projektem, amiben közre fogok majd működni néhány gitártémámmal. De ezeken kívül semmi más nincs. Meglátjuk majd, hogy működik mindez a Beast In Black bemutatkozó lemezének megjelenése után.

HRM: Mentőövként érkezett a Wisdom megkeresése abból a szempontból, hogy amíg az új bandád nem áll össze, mégiscsak rendszeresen koncertezhetsz?

AK: A Battle Beast és a Wisdom együtt turnézott anno a Powerwolf 2013-as turnéján. Ott ismertem meg a srácokat, és eléggé megkedveltem őket. Jókat beszélgettünk, meg tök jól telt az idő együtt, úgyhogy elég könnyű döntés volt, amikor Máté, a zenekar basszusgitárosa megkérdezte tőlem, hogy lenne-e kedvem csatlakozni hozzájuk. De valóban eszembe jutott az is, hogy jót fog tenni nekem egy jól menő zenekar, akikkel tudok koncertezni, és így nem felejtem el, hogy milyen a színpadon állni. Közben pedig a háttérben tudok foglalkozni a Beast In Black dolgaival is.

HRM: Amikor a Battle Beast megalakult, akkor még ismeretlen zenészek voltatok. Az új banda, a Beast In Black már ismert, kipróbált arcokból áll. Ez koncepció volt?

AK: Yannis, az énekes kivételével az összes Beast In Black-tagot jól ismertem már korábbról, és tudtam, hogy mire számíthatok tőlük, így elég könnyű dolgom volt, amikor összeraktam a bandát. Az nem fontos, hogy ki mennyire ismert, a zenei tudás és az emberi tulajdonságok számítanak.

HRM: Úgy tudom, most is barátokat választottál magad mellé, de így volt ez anno is. Ez a felállás kiállhatja az idő próbáját?

AK: Minden azon múlik, hogy működik-e a kémia közöttünk. Amikor valaki jól érzi magát egy csapatban, és sok közös dolgot csinálnak – és itt nem csak a zenei ügyekre gondolok –, akkor erős alapokon nyugszik a banda. A Battle Beastben például sosem találkoztunk a szabadidőnkben, mert a zenén kívül nem nagyon volt semmi más, ami összekötött volna minket.

HRM: Akkor kérlek mutasd be az új zenekarod tagjait! Mit kell tudnunk róluk?

AK: Yannis Papadopoulos az énekesünk Görögországból, és Molnár Máté a basszusgitárosunk Magyarországról. A többiek finnek: Sami Hänninen a dobos, Kasperi Heikkinen és én vagyunk a gitárosok. Én valamennyit énekelek is még, kb. úgy, mint a Battle Beastben.

HRM: Mennyire nehéz egy nemzetközi bandát vezetni, ráadásul úgy, hogy minden tag jelenleg is aktív más bandákban?

AK: Ez egy kihívás, azonban az a legfontosabb, hogy a zenekar tagjai a saját szabad akaratukból vannak a csapatban. És valamilyen úton-módon mindent meg lehet oldani, össze lehet egyeztetni.

HRM: Van bármi előnyötök abból – mind a koncerteket, mind a lemezszerződést illetően –, hogy letettél már valamit az asztalra?

AK: Igen, vagyis szeretném, ha így lenne. De az én véleményem szerint a végén úgyis mindig csak egy dolog számít: a zene. Lehet, hogy kapunk egy jó lemezszerződést valamelyik nagy kiadótól, és lehetőséget egy masszív világkörüli turnéra, de ha a közönségnek nem jön be, amit csinálunk, akkor az egész egy fabatkát sem ér. Szóval ez az előny csak akkor lesz hasznos, ha le tudunk tenni mi is valami jó produktumot az asztalra. Meg vagyok győződve arról, hogy a Beast In Blackkel képesek vagyunk erre.

HRM: A ’beast’ szó a könnyebb beazonosítás miatt került a névbe?

AK: Szeretném folytatni a dolgaimat, amelyeket eredetileg a Battle Beasttel kezdtem el. Alapvetően ez azt jelenti, hogy szabadon írhassam a dalaimat, azonban a ’beast’ is ugyanúgy az életem egy lényeges része már. Ez olyasmi, mint Eddie az Iron Maidennek.

HRM: A Beast In Black zenei világa is a Berserkből merít majd?

AK: Legalább négy dal lesz Berserkről a debütlemezen. A Berserk olyan nekem, mint a biblia. (nevet)

HRM: Mi lesz a különbség a két zenekar között, zenei és egyéb értelemben?

AK: A feeling teljesen más ebben az új bandában. És csakis a jó irányban. Mindenki önmagát adja, senki nem színlel, és nagyon jól érezzük magunkat együtt. Biztos vagyok benne, hogy ezt a közönség is látni, érezni fogja. És a zenei kvalitások is sokkal magasabbak itt, mint a Battle Beastben. A zenekari próbák, a stúdiófelvételek és a kommunikáció is sokkal jobb, sokkal könnyebben megy minden. Maga a zene nem sokat fog változni, de azért erőteljesebb és keményebb lesz.

HRM: Teljes egészében te írod az anyagot, vagy a többiek is hoznak témákat?

AK: Igen, magam írtam a dalokat, de csak közösen tudjuk őket összerakni, hogy úgy szólaljanak meg, ahogy kell. A többiek apróságokat változtatnak általában, de ezek a kis dolgok is rettenetesen fontosak. Illetve nagyon fontosnak tartom még a visszajelzéseiket és a véleményüket a dalaimról.

HRM: Hogy álltok a lemez anyagával, mikorra várható a megjelenés?

AK: Valamikor a jövő évben fog kijönni. Nincs még pontos dátum és határidő sem. Bizonyos okok miatt nagyon lassan halad a munka, azonban folyamatosan egyre közelebb vagyunk a végső célhoz. Alig várjuk, hogy végre befejezzük a lemezt. Személy szerint nekem ez lesz az eddigi legjobb munkám.

HRM: Működő, koncertező zenekar lesz a Beast In Black, vagy inkább egy projekt, néhány bulival?

AK: Nos, szeretnénk turnézni is majd, szóval úgy gondolom, hogy ez egy rendesen működő zenekar lesz.

HRM: Volt már néhány bulitok, milyen volt az összhang a színpadon?

AK: Három koncertünk volt eddig, és mindegyiket nagyon jónak és sikeresnek értékelem. Az első a Nightwishsel volt, a második a Sabatonnal, a harmadik pedig a Tuska Fesztiválon, ami a legnagyobb finn fesztivál. Azt kell mondjam, hogy a legutóbbi koncertünkön voltunk a legjobbak. Akkor éreztem az igazi összhangot a színpadon, amit mindig is érezni akartam. És ez egy csodálatos dolog, hogy olyan emberekkel játszhattam, akikkel igazán szeretek együtt lenni.

Készítette: Savafan
Képek: Wisdom, Savafan
Külön köszönet Molnár Máténak!