"Az inspirációk belülről jönnek": Interjú Peter Hammill-lel

írta Bigfoot | 2014.05.02.

Ha Peter Hammill bemegy a stúdióba, sosem lehet tudni, milyen eredménnyel jön ki. Jó példa erre a Van der Graaf Generator legutóbbi lemeze, az ’ALT’, 2012-es szólóproduktuma, a ’Consequences’, és íme, itt a legfrissebb húzása, a Gary Lucas gitáros társaságában elkészített ’Other World’ album. Bokros teendői közt egy villáminterjú erejéig szakított időt stábunkra, melyben a műhelytitkokról kérdeztük a veterán progresszív rock legendát.

Hard Rock Magazin: Téged a progresszív rockzenén belül a műfaj extrém ágához sorolnak, és azt gondolom, a legutóbbi albumod Gary Lucasszal is ezt a feltevést igazolja. Hogy látod az új albumot?

Peter Hammill: Azt gondolom, azért szokatlan, mert semmi extrém nincs benne. Olyan dalokat hallhatunk rajta, amitől egy kicsit tartottam az elmúlt években, de érdekes és izgalmas volt elkészíteni. Persze bizonyos helyeken a mi nem éppen egyszerű zenénket háttérzajnak vagy lassú vízcsobogásnak értékelik.

HRM: Mi inspirált benneteket arra, hogy egy gitárcentrikus lemezt alkossatok?

PH: Csak úgy jött. Két gitáros fickó, úgy gondolom, elég hagyományos formáció. Ha mondjuk, billentyűztem volna, vagy más hangszeres játékosokat is bevontunk volna a felvételekbe, másféle produkció jött volna ki.

HRM: Gary Lucas másféle világot képvisel. Hogyan jutottatok egyességre a felvételeket illetően?

PH: Az ő ötlete volt, hogy próbáljuk meg, én pedig belementem. Néha ennyire egyszerűen működnek a dolgok.

HRM: Amikor komponálsz, mi készül először, a zene vagy a szöveg?

PH: Ahogy mostanában, először a zene jött, aztán a szöveg. Azon is múlik, mennyire merülünk bele, az énektémák mögött mi az üzenet, vagy milyen történetet kell elmondani.

HRM: Öntörvényű alkotó vagy, aki felrúg minden zenei szabályt. Vagy mégis vannak, amiket betartasz?

PH: A legfőbb szabály, hogy ne ismételjem magam, legalább is ne azonnal. Természetesen állandóan nem találhatom fel a spanyolviaszt, rendszerint azért próbálok nem gondolni a szabályokra, és a legjobbat kihozni magamból. Sokszor én megyek a zene után.

HRM: Milyen műfajok inspirálnak?

PH: Nagyrészt belülről jövő hangjegyekből jönnek az inspirációk. De ez egy egész életen át tartó folyamat, amikor értékeket, inspirációkat keresünk más műfajokban, muzsikusokban. A zenéhez, amit egy életen keresztül játszunk, elengedhetetlen az életerő.

HRM: Mi célod a zenéddel? Szórakoztatni, sokkolni vagy üzenetet közvetíteni?

PH: Azt hiszem, egy kicsit mindhárom. Számomra a zene az eszköz, melynek segítségével megértem a körülöttem zajló dolgokat. Remélem, az emberek is megértik, amit alkotok.

HRM: A Van der Graaf Generator legutóbbi albumán, a 2012-es ’ALT’-on kísérleti anyagot hallunk. Kipróbáltátok-e koncerteken? Hogyan fogadták a rajongóitok?

PH: Igazából soha, csak pár improvizációs részt más szerzeményekbe ágyazva. Talán a jövőben kipróbáljuk, de gyanítom, hogy mi is és a rajongóink is strukturáltabb zenét akarunk hallani a bulikon, mint az ’ALT’.

HRM: Johnny Rotten egyszer azt nyilatkozta, hogy nagyon sokat tanult tőled az ének terén. Mit gondolsz róla és a Sex Pistolsról?

PH: Hogy jó időben voltak jó helyen – ahogy mi is, nem?

Készítette: Bigfoot