"Sosem estünk túlzásokba, í­gy a forrás sem apad el": Interjú a Borknagar gitárosával, Jens F. Rylanddal

írta P.A. | 2014.03.05.

A Borknagar neve a '90-es évek derekától fonódik össze az igényes, minőségi folkos progresszív black metallal. A zenekar históriáját rengeteg tagcsere jellemezte, de ez sosem állt annak útjába, hogy olyan nagyszerű lemezeket készítsenek, mint a legutóbbi 2012-ben napvilágot látott 'Urd'. Idén a zenekar 15 év után ismét turnéra indul a Niflheim fesztivál keretén belül, melynek magyarországi állomása március 11-én lesz a budapesti Dürer Kertben, ahol a Borknagar előtt a Manegarm az In Vain az Ereb Altor és a Shade Empire is fellép. A Borknagar körüli aktualitásokról a zenekar gitárosát, Jens F. Rylandot kérdeztük.

Hard Rock Magazin: 2012-ben jelent meg a legutóbbi lemezetek, az 'Urd'. Mai szemmel nézve elégedett vagy vele, vagy változtatnál esetleg valamit rajta?

Jens F. Ryland: Visszatekintve nem hiszem, hogy valaha is elégedettek lehetünk bármivel is, de itt olyan apró részletekről van szó, ami nem hiszem, hogy érdekes lehet az olvasóknak. Egy dolog azért mégis van: az ötlet, hogy a lemezt a Fascination Street stúdióban mixeljük, elég későn jött, és amikor leültünk Jens Bogren producerrel rávilágított pár dologra, amit másképp kellett volna rögzítenünk. Szóval, ha egy dolgot kellene mondanom, azt mondanám: Bogrennel kellett volna a felvételeket is készítenünk.

HRM: Elmondanád, hogy milyen témák és ötletek állnak az 'Urd' mögött? Egyáltalán, mit jelent az 'Urd'?

Jens: Urd az egyik Nórna, vagyis sorsistennő a norvég mitológiában. A Nórnák közül három istennő dönti el az emberek sorsát. A sors forrása az Yggdrasil (az élet fája) gyökerénél van. Urd képviseli a múltat, Skuld a jövőt és Verdande a jelent. A zenei koncepció pedig az volt, hogy próbáljuk felidézni az első néhány albumunk hangulatát.

HRM: Miben látod a fő különbséget az 'Urd' és a Borknagar korábbi kiadványai között?

Jens: A legnagyobb változást talán ICS Vortex visszatérése jelenti. Emellett úgy gondolom, Vintersorg jobban énekel, mint korábban bármikor. Az erőteljes vokális témák – melyeket Vitersorg, ICS Vortex és Lazare felvonultat – emelik ki ezt a lemezt a többi közül. Ezúttal a felvétel minősége is több részletet mutat meg a muzsikából. Mindig zavart az, hogy többet játszunk, mint amit a felvétel képes visszaadni, de Jens Bogren tényleg döbbenetes munkát végzett az 'Urd'-dal.

HRM: 2011-ben visszatértetek a Century Mediához. Annak idején miért hagytátok ott őket, és miért tértetek vissza?

Jens: Hosszú szerződésünk volt a Century Mediával, és ennek a hatlemezes szerződésnek az utolsó darabja volt az 'Origin'. Már az 'Origin' megjelenése előtt elkezdtünk beszélgetni a norvég Indie kiadóval, akik úgymond haza akarták vinni a Borknagart. Aláírtuk a szerződést velük, és kihoztuk az 'Universal'-t, de láttuk, hogy egy ilyen kicsi lokális kiadóval sokkal messzebb kerültünk attól, ahol addig voltunk. Újra felvettük a kapcsolatot a Century Mediával és megkérdeztük, hogy érdekelné-e őket a dolog, és íme, itt vagyunk újra. A hozzájuk való visszatérés főként a bizalmon alapult, hiszen ismerjük őket, együtt voltunk jóban-rosszban.

HRM: 2007-ben visszatértél a Borknagarba, majd 2010-ben ICS Vortex is csatlakozott hozzátok, akivel már játszottál korábban a szólózenekarában. Milyen volt ismét együtt játszani vele?

Jens: ICS Vortex az egyik legjobb barátom lett, mióta együtt játszottunk a Borknagarban 1998 és 2001 között. Láttam, hogy mennyit fejlődött a Dimmu Borgirban és az, hogy visszatért hozzánk, csak emeli a színvonalat. Részben ez az oka, hogy a banda megfiatalodott és ismét turnézik.

HRM: Nagyszerű énekesek vannak a zenekarban (Vintersorg, Simen, Lars). Hogyan osztjátok el az énektémákat egymás között?

Jens: Számunkra ez elég természetesen jön. Mikor egy dalt játszunk, egyszerűen megjelöljük a különböző részeket, hogy ez „Vintersong témája”, ez meg másé és így tovább. Aztán átbeszéljük a dolgot, és ha mindenki egyetért, akkor nekiállunk a felvételnek.

HRM: Épp most indultok egy európai turnéra. Mit várhatnak a rajongók? Készültök valami különlegességgel?

Jens: Az első turné 15 év után már magában is elég speciális. (nevet) Szinte olyan, mintha először indulnánk koncertezni. Mi csak játszani akarunk és találkozni a közönséggel, beszélgetni az emberekkel és valami visszajelzést kapni tőlük. Ez elég kritikus faktor a zenekar számára, amit az utóbbi években túl sokat hanyagoltunk.

HRM: Ismered, szereted a zenekarokat, akikkel turnézni fogtok? Melyik a kedvenced közülük?

Jens: Igen, ismerem őket. Úgy gondolom a Niflheim egy elég ütős csomagot rakott össze, és szeretném látni a többi bandát is. Még nem tudom, melyik lesz a kedvencem közülük, de talán kérdezz meg a turné után. (nevet)

HRM: Esetleg vannak már új dalaitok? Mikorra tervezitek az új Borknagar lemez megjelenését?

Jens: Øystein [Øystein Garnes Brun - gitáros] már küldött nekünk néhány dalt demóban. Azt hiszem ez egy olyan téma lesz a turné során, amiről sokat fogunk beszélgetni. Még nem kezdtük el az ötletek kidolgozását zenekari szinten, de lehetséges, hogy egy éven belül elkészül az új lemez.

HRM: Terveztek olyan speciális kiadványt, mint az akusztikus 'Origin' volt?

Jens: Van néhány tervünk, de nem lenne szerencsés túl korán bejelenteni ezeket. A 20. évfordulónk is közeleg, és tervezünk néhány újrakiadást is. Majd meglátjuk.

HRM: Hogyan születnek nálatok az új dalok? Csapatmunka folyik nálatok, vagy mindenki egyénileg dolgozik, és csak később ültök össze, hogy kiválogassátok a legjobb ötleteket?

Jens: Azzal kezdődik, hogy mindannyian Cubase-t használunk a felvételekhez. Øystein elkészíti a demókat és elküldi nekünk. Aztán ehhez mindenki hozzáadja az ötleteit. Ezt követi pár telefonhívás, beszélgetés és a szükséges változtatások. A felvételek során is kerülnek még új elemek a zenébe.

HRM: Ennyi év muzsikálás után mi mozgat, hogy új zenét írjál?

Jens: Szenvedély! Nem is tudom másképp megmagyarázni. Zenekarként sosem estünk túlzásokba, így a forrás sem apad el.

HRM: Az évek során rengeteg tagcsere volt a Borknagar soraiban, de úgy tűnik ez a mostani felállás elég szilárd. Ez az eddigi legjobb felállása a zenekarnak?

Jens: Az összes eddigi felállás a „legjobb” volt, és ez is az. A fő erőssége a mai Borknagarnak az, hogy most van energiája, hogy turnézzon és mindenki nagyon elkötelezett. Nagyon jó az atmoszféra a zenekaron belül.

HRM: Mit csinálsz szívesen a szabadidődben? Van esetleg valami érdekes hobbid?

Jens: Szabadidő? (nevet) Két kis gyerekem van. A Borknagar a hobbim. Ha esetleg van egy kis időm, akkor számítógépes játékokkal játszom. Most épp az EVE Online-t nyomattam…

Készítette: Pálinkás András