Pálinkás András BIO

írta Hard Rock Magazin | 2012.03.02.

’83 nyarán születtem Veszprémben, és a zenével már kiskoromban szoros barátságot kötöttem, ugyanis édesanyám egyszer meglepett minket (engem és testvéreimet) egy lemezjátszóval - ekkor úgy 4-5 éves lehettem. A lemezjátszóhoz egy Queen válogatásalbum is járt, innen pedig nem volt megállás. Mivel bátyám 11 évvel idősebb nálam, és Ő már rég rockzenét hallgatott, mikor én még csak a pelenkámba piszkítottam, így evidens volt, hogy már úgy mentem általános iskolába, hogy ismertem a Bikinit, a Karthagot, a Mötley Crue-t, és tudtam, hogy ki Ozzy Osbourne. Később persze meghallgattam mindent, amire rá tudtam tenni a kezem, és óriási (még csak másolt) kazettagyűjteményt halmoztam fel AC/DC-től a Manowaron keresztül a Led Zeppelinig. Középiskolás voltam, amikor egy napon, a szokásos módon Veszprém egyik lemezboltjában túrtam az albumokat, mikor megpillantottam minden idők legjobb lemezborítóját! Egy skizofrén arc kiáltott rám a képről, és fogalmam sem volt, mit tartok a kezemben, de éreztem, hogy ez valami más. A King Crimson első lemeze volt '69-ből, és nem csak a borító sokkolt, de ahogy meghallottam a 21st Century Schizoid Man című nyitónótát, és benne azt a mindent elsöprő szaxofonszólót, teljesen meghasonlottam. Azóta is az egyik örök kedvencem ez a legendás banda.

Nem sokkal később egy barátom a kezembe nyomta a Death ’The Sound of Perseverance’ című nagylemezét, és Chuck Schuldiner síró gitárjának hangja megnyitotta előttem az igazán súlyos zenékhez vezető kapukat. Manapság szinte mindent meghallgatok, amiben érzek némi őszinteséget, vagy egyediséget, műfaji korlátok nélkül.

Amikor tehetem, kimozdulok, imádok természetet járni, utazni és sportolni. Jelenleg egy zátonyon élek az Északi-tengeren (ismertebb nevén Anglia), és remélem, hogy írásaimmal érdekes, és hasznos információkat oszthatok meg a Hard Rock Magazin olvasóival.

Legnagyobb kedvenceim (a teljesség igénye nélkül): Sólstafír, Primordial, Pain of Salvation, Accept (UDO-val), Iron Maiden, Mastodon, Thy Catafalque, Marillion, King Crimson, Deep Purple, Led Zeppelin, Nick Cave, Death, Opeth, Metallica, Pink Floyd, Sonata Arctica, Nevermore, Tool, Rush, Black Sabbath.

Kedvenc filmek, TV-programok: Maiden Flight 666, Anvil: The story of Anvil, Pearl Jam Twenty, Into The Wild, A szarvasvadász, Keresztapa-trilógia. Top Gear, Family Guy, Little Britain.

Kedvenc könyvek: Rózsás János: Keserű ifjúság, Nick Cave: És meglátá a szamár az Úrnak angyalát, Salamov: Szentencia, Alexander Szolzsenyicin: Rákosztály. A költők közül Ady Endre művei érintenek meg leginkább.