A David Longdont, Greg Spawtont, Rikard Sjöblomot és Nick D’Virgiliót a soraiban tudó progresszív csapat a pandémia hatásait foglalta új dalaiba. A The Strangest Times mellett két másik tételt is bemutatunk a ’Common Ground’ albumról.

Big big train

Július 30-án jelenik meg a ’Common Ground’, a Big Big Train új albuma az English Electric Recordings kiadónál, melyben David Longdon és Greg Spawton is tulajdonostárs, így kvázi szerzői kiadásról beszélhetünk. Az új albumon, amelyet az angol, svéd és amerikai zenészekből álló alakulat a pandémia idején rögzített, a zenekar folytatja a drámai hangvételű elbeszélések hagyományát, de olyan, az otthonunkhoz sokkal közelebb álló témákat is feldolgoz, mint a koronavírus miatti karantén, a szeretteinktől való elszakadás, az idő múlása, a zenekarhoz közel álló emberek halála és egy új szerelemből fakadó remény. A ’Common Ground’ zenéjének és dalszövegeinek inspirációja olyan előadóktól származik, mint az Elbow, Pete Townshend, a Tears For Fears, Elton John és az XTC, de mindezt persze úgy, hogy a progresszív stílust sem hagyják el.

 

 

„Egy zenésztársam, Judy Dyble 2020 júliusában bekövetkezett halála után egy beteg rokonom ápolásával töltöttem az időt – magyarázta Longdon. – Azt mondtam, hogy nem írhatok csak történelmi alakokról és forgatókönyvekről szóló dalokat. Úgy éreztem, hogy az itt és mostról kell írnom. A The Strangest Timesban nagyon közvetlenül írok arról, ami globálisan történik, és arról, hogy mit érzek ezzel kapcsolatban. A harsogó médiaközvetítések miatt nem akartam híreket nézni vagy hallgatni, de rávettem magam, hogy naponta egyszer elolvassam a legfrissebb újságokat. Jobban éreztem magam, amikor kimentem a házból, és sétáltam a patak mellett, majd meglátogattam a nottinghamshire-i Watnall Woodot. Mindig is csodáltam Pete Townshend dalszövegeinek közvetlenségét és ez nagyon illett a dal hangvételéhez. Azt akartam, hogy a zene pedig úgy szóljon, mint egy Elton John-rockdal, azzal a nyomulós, ritmikus zongorajátékkal, amit ő játszik.”

A ’Common Groud’ tartalmából a The Strangest Times mellett az Apollo és a címadó tétel is meghallgatható. Az újdonságot a Burning Shed oldalán CD-n és vinyl lemezeken lehet előrendelni.

’Common Ground’ dallista:

01. The Strangest Times
02. All The Love We Can Give
03. Black With Ink
04. Dandelion Clock
05. Headwaters
06. Apollo
07. Common Ground
08. Atlantic Cable
09. Endnotes

Big Big Train

Megosztás