A 2012-es ‘Melodic Relief’ lemezre írt GMT (Gary Moore Time) után most az I Got The Blues From You-val emlékezik Ben Granfelt a kitűnő ír gitárosra. Júniusban megjelenő, ‘Gratitude’ című lemeze – melyet szeptemberben Budapesten is bemutat – tiszteletadás nemcsak Gary Moore, hanem Robin Trower és a nemrég elhunyt Jeff Beck előtt is.

Ben Granfelt

Ben Granfelt 20. szólóalbuma éppen 60. születésnapján, június 16-án jelenik meg, tisztelgés azon példaképek előtt, akik hatással voltak gitárstílusára. Kiemelten Gary Moore-t, Jeff Becket és Robin Trowert említi. Állítólag a Stratocaster, amin játszik, szintén idén lesz 60 éves. Az a tény, hogy az album megjelenése pontosan Ben 60. születésnapjára esik, mutatja, hogy ez egy nagyon különleges alkotás a finn gitáros számára, egyben visszatekintés is csúcsokkal és mélypontokkal teli pályafutására, melyre – ahogy a ‘Gratitude’ cím is mondja – hálával tekint vissza.

 

 

Gyakorlatiasságát mutatja, hogy az albumot régi társaival, Masa Maijanen basszusgitárossal és Jari Salminen dobossal vette fel. Miika Aukio billentyűs különleges, néha kissé pszichedelikus hangzást ad a dalokhoz. Stílusában a bluestól a rockon át a dzsesszig terjed az anyag, ami nem utolsósorban Granfelt három nagy példaképének köszönhető. Az olyan blues-rock dalok mellett, mint az I Got The Blues From YouKatja Sirkiä gyönyörű háttérvokáljaival és Miika Aukio finom billentyűs részeivel –, a JB Reggae és a Techno Blues című instrumentális dalokban megmutatja, hogy van vénája a dzsesszhez is, az olyan darabokban pedig, mint a Remember és a Gratitude, megvillantja David Gilmour stílusú gitárjátékát is, a csendes, szinte álmodozón játszott Life Goes Onban Granfelt betekintést enged pozitív életszemléletébe.

A korábban bemutatott, Jeff Becknek ajánlott Gratitude után most itt a már címében is egyértelműen Gary Moore-ra utaló I Got The Blues From You. A finn gitáros szeptember 30-án Budapesten is bemutatja új lemezét az Analog Music Hallban, ahová a korábbi fellépéseitől eltérően nem power trio, hanem a lemezt rögzítő zenészekkel, kvartett formátumban érkezik. Még kaphatók early bird jegyek a Tixánál, további információ az esemény Facebook-oldalán.

‘Gratitude’ dallista:

01. I Got The Blues From You
02. Life Goes On
03. Remember, Never Forget
04. Desire, The Sirens Call
05. Leave It Alone
06. JB Reggae
07. Techno Blues
08. Gratitude

Ben Granfelt - Gratitude

Megosztás