Abel Label: Blues Overthought

Mihalik Ábelt akkor ismerhették meg a hazai rockrajongók, amikor a Kispál és a Borz, majd pedig a Kiscsillag dobosa lett. Pár éve búcsút mondott Lovasi Andrásnak, és divatos szóval élve szabadúszó lett. Sok zenekarban játszik, melyek közül a legismertebb talán a Nomad formáció. Ez után hozta létre az Abel Label formációt, 2018-ban elkészült a ’Won’t Give A Funk’ album, tavaly év végén pedig kijött a ’Blues Overthought’ is, melyen Ábel zenészbarátaival adja meg saját megfejtését a blues műfajról. Ne egy dögös, tradicionális, gitáralapú anyagra gondoljunk, sokféle zenei vonással megtűzdelt albumot hallunk. Funkos, jazzes, slágeres, ám a gyökerekben ott az ősi műfaj.

Bár Ábel sok muzsikus haverját hívta el a felvételekhez, ő maga is sok hangszert szólaltat meg. Egyértelmű, egy multi-instrumentalistáról van szó, aki mellesleg kiválóan, könnyedén énekel. Nem sokan vállalkoznak arra, hogy gyakorlatilag egyedül vegyenek fel egy albumot. Igaz, szép számú vendégzenész közreműködik, de a zenei alapok egyértelműen Ábel találékonyságát bizonyítják. Szereti az akusztikus hangszereket, a gitárt, a mandolint, vagy a vonósokat, igaz ez utóbbi szekciót nem ő szólaltatja meg.

 

 

A szövegeket nem nehéz megérteni, mégis a körülöttünk levő dolgokról szólnak, egyszerű emberi érzésekről, sokan magukra ismerhetnek a sorokban. Vagyis bluesosak ezek is, de nem olyan gyapotföldes, nyersen szexuális, sötét képekkel variáló háromsoros versszakokban íródott rigmusok, hanem sokkal inkább a mai fiatalabb generációt veszik célba. Ráismerünk világunkra, de arra a mindennaposra, ami körülvesz bennünket, tisztán, egyszerűen, világosan megfogalmazott szövegek íródtak angol nyelven. A borító grafikája is ugyanezt a természetességet, vidámságot ábrázolja.

Ez a zene koncertre való. A stúdióban felvett anyag is él, pörög, de élőben nagyon fel lehetne pörgetni ezt az anyagot hosszabb szólókkal, keményebb, gyorsabb ritmusalapokkal. Nagy lehetőségek rejlenek a dalokban, hatalmas hangulat kerekedne a bulikon, az viszont más kérdés, mekkora lehetőség van elvinni egy turnéra a lemezt.

Kortalan muzsika. Nincs meg benne a mai kötelező harsány, túl steril hangzás, a hangszerek is egyszerűen tisztán, de azért kicsit kásásan szólnak, talán ezzel is rámutatnak a zene gyökereire. Nagyon igényes a hangszerelés, a szólókat is nagy műgonddal játszották fel, mégis egy énekcentrikus lemezt hallhatunk.  Ábel nagyon nem egyszerű jazzes témákat vállal be, és játszi könnyedséggel oldja azokat, itt-ott azért kap egy kis segítséget ezen a téren, ez a sokféle énekhang jelentős mértékben színesíti az egyébként is sokszínű palettát. A fúvósok két számban kaptak szerepet – ez a szekció az Irie Maffiából érkezett.

Az alkotó pokoli munkát fektetett az anyagba, mégis spontán módon, játékosan szólnak a dalok, könnyedén jönnek egymás után.

Összegzés:

A blues egy kétoldalú műfaj. Bár eredetileg az élet sötét oldaláról szól, mégis a legjobb zenei műfaj ahhoz, hogy összehozzon muzsikusokat egy kis örömzenélésre. Mihalik Ábel ezt tette, és ebből az örömzenélésből összerakott egy igazán jó hangulatú, remek albumot, melyet már első meghallgatásra befogadhat a hallgató. Igaz, a remek zenei megoldások felismeréséhez több hallgatás kell, mégis egy olyan albummal állunk szemben, melyet nem csak a rockzene rajongói tudnak értékelni.

 

Pontszám: 8.5

Megjelenés: 2019
Kiadó: szerzői kiadás
Weblap: abellabel.bandcamp.com/
Stí­lus: blues, funk, soul
Származás: Magyarország

Zenészek:

Mihalik Ábel – ének, gitár, basszusgitár, mandolin, billentyűsök, ütősök
Lee Olivér – gitár
Éles Gábor – ének, gitár,
Csadó Attila – gitár
Kolta Gergely – basszusgitár
Takács”Jozzy”József – gitár
Jánosi „Cicó” Szabolcs – gitár
Bokodi Bálint – ének
Nádor Dávid – ének
Méhes Adrián – ének
Jónás Vera – ének
Szabó Árpád – hegedű
Domján Gabi – basszusgitár
Angyal Ákos – rap, szájharmonika
Paczári Viktor – basszusgitár
Meggyes Ádám – trombita
Kováts Gergely – tenor szaxofon
Élő Márton – pozan
Pintér Zsolt – ének, akusztikus gitár, mandolin
Sabák Péter – ének, basszusgitár, nanana
Csókás Zsolt – gitár, nanana
Mészáros Ádám – gitár, nanana
Bubenyák Zoltán – orgona
Bécsy Bence – gitár
Hock Ernő – basszusgitár

Dalcí­mek:

  1. Red Meat and Booze
  2. Deer in Your Spotlight
  3. Trippin’
  4. Trade
  5. Breathing
  6. Bonemiller
  7. Gospel Train
  8. PC Dream
  9. Through the Storm
  10. Blues Overthought
Megosztás