1981. augusztus 1-én kezdte meg a zenei videók nonstop sugárzását a Music Television és villámgyorsan a zeneipar megkerülhetetlen tényezőjévé vált. Mára ugyan nyomokban sem emlékeztet egykori önmagára, de a jelentősége vitán felüli.

A ’90-es évek közepétől az internet térnyerése – és ezzel párhuzamosan a videók streamelésének elérhetősége – miatt fokozatosan veszített népszerűségéből a csatorna és radikális profilmódosításra kényszerült, de az MTV-aranykor mély nyomott hagyott több generációban is. Aki akkoriban már elérte állva a dohányzóasztalon a távkapcsolót, az biztosan emlékszik Ray Cokes baromkodásaira, a Rebecca de Ruvóval kapcsolatos huncut ötleteire, a két kretén ’Beavis & Butthead’-re és az olyan műsorokra, mint a ’Headbangers Ball’, az ’Alternative Nation’ vagy az ’MTV Unplugged’, ahová kivételezett rangot jelentett bejutni.

 

 

A Warner-atyaisten John Lack indította el az adást 40 évvel ezelőtt azzal, hogy “ladies and gentlemen, rock and roll”, és belekezdtek a Buggles Video Killed The Radio Starjába, de a történelem később megismételte önmagát, mert a videók egykori sztárcsatornáját meg a streaming tette múlt időbe. Az ősrajongók viszont egyáltalán nem bocsátanak meg az MTV útkeresési kísérleteiért, azért, hogy a zombicsatornává vált bázis MTV már alig ad zenét, ezt bizonyítja az évfordulóra készített cinikus üzenetű bestseller póló is.

Megosztás