A holland gitáros Rory Gallagher, Jimi Hendrix és Jeff Beck játékát tekinti fő inspirációinak, így a hetedszer Magyarországra, ezúttal az Analog Music Hallba érkező Julian Sas koncertprogramjában nem véletlenül szerepel többek között a Hendrix interpretációjában népszerűvé vált Hey Joe, Gallagher egyik kedvenc feldolgozása, a Bullfrog Blues vagy a Beck által is gyakran játszott Don Nix-klasszikus, a Going Down.

Julian-Sas

Őszi turnéjának keretében, triójával tér vissza Budapestre a holland gitáros, aki legutóbb 2019 őszén adott felejthetetlen bulit hazánkban. Julian Sas és zenekara a karantén időszaka alatt készítette legutóbbi lemezét ‘Electracoustic’ címmel, ezzel érkezik hozzánk október 5-én az Analog Music Hallba. A kényszerű hallgatás Julian és társai számára érzelmekkel teli volt, nemcsak a járvány, hanem barátjuk és zenésztársuk, az ötvenéves korában elhunyt Fotis Anagnostou fájó elvesztése miatt is. A lemez egy olyan utazás eredménye, amelyre az „érzelmi hullámvasút” kifejezés még enyhe kifejezés. Élőben játszani, hosszú koncerteket adni, úton lenni, ez a Julian Sas Band lételeme, de a világjárvány lecsapott és egy szempillantás alatt elvágta ezt a mentőövet. A koncerteket lemondták, újratervezték és újra lemondták, de a zenélés Julian Sas és társai számára olyan, mint a levegővétel, ezért megtalálták a módját, hogy újra együtt muzsikáljanak. Nagyon hiányzott nekik a zenélés, de mindenekelőtt a testvériség, a barátság, a közös jammelés. Úgy tűnt, ez segítette át őket ezeken a nehéz időkön. Az ötletek elkezdtek áramlani, a riffekből jammelés lett, amiből pedig dalok születtek. A furcsa időszak ellenére, annak ellenére, hogy nem volt közönségük, a testvériség újra megtalálta a felfelé vezető utat.

 

 

Ám ekkor beütött a katasztrófa. Barátjuknál és zenésztársuknál, Fotis Anagnostou-nál halálos betegséget diagnosztizáltak. A zenekar összetört, de ahogyan megbirkóztak vele, bebizonyította, hogy a testvériség kifejezés nem üres frázis.  Szomorúság, közös boldogság és könnyek. Julian, Roland és Lars ott volt Fotis mellett a kórházban és a végső hazautazásakor is Athénba, ahol utolsó napjait családja és barátai körében töltötte. „Amikor láttuk, hogy elindul utolsó útjára, úgy éreztem, hogy az érzéseinket nem lehet szavakkal kifejezni.  Néhány hónappal később, amikor meghallgattam néhány demót, rájöttem, hogy de igen. A zene ott volt, jó volt, őszinte volt és csak ránk várt. Itt volt az ideje, hogy összeszedjük magunkat és megosszuk ezt a zenét. Mindig is szerettük az otthoni stúdiómban készült akusztikus demókat, és úgy döntöttünk, hogy a 12 új dalt két különböző módon vesszük fel: elektromos és akusztikus formában. Ha visszatekintek arra, hogyan jött össze ez a lemez, csak annyit mondhatok, hogy furcsa egy utazás volt. A barátság, a tisztelet és a zene szeretete volt az, ami minden eddiginél jobban összekötött bennünket” – mondta Julian.

A power trio felállásban Julian Sas gitáros-énekes mellett 2022 óta Edwin van Huik helyettesíti az elhunyt basszert, a dobos Lars-Erik van Elzakker. Jegyek még kaphatók a Tixánál elővételben 7900 Ft-ért, a helyszínen 8500.- Ft-ért lehet bejutni. További infók az esemény Facebook-oldalán.

Megosztás